avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Inregistrare si calatorie cu minor parinti necasatoriti
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Inregistrare si calatorie cu minor parinti necasatoriti

Buna seara,

Eu si partenerul meu (cetatean strain, non-UE) locuim in UK, nu suntem casatoriti si tocmai am avut primul copil. Ne-am pus de acord sa trecem copilul in actul de nastere pe numele lui de familie.
Am urmatoarele intrebari: care va fi procedura transcrierii certificatului de nastere la consulatul Romaniei si obtinerii pasaportului copilului? Ce legislatie se aplica pentru calatoria in tara doar a mea si a copilului si ce drepturi are tatal asupra copilului?
Imi cer scuze daca a mai fost discutata problema, dar orice link-uri sau sfaturi sunt binevenite.

Va multumesc pentru timpul acordat,
Isa
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:15, 31 Ianuarie 2017
Mergeti la ambasada impreuna cu sotul doar dupa ce aveti certificatul apostilat. Sunt de parere sa solicitati un extras multilingv dupa actul de nastere a micutului(acesta nu ar mai trebui apostilat, tradus ori legalizat) dar de regula britanicii dau certificat. E bine ca atunci cand ridicati certificatul de nastere de la autoritatile engleze sa verificati ca toate datele sa fie inregistrate corect in sensul ca numele dvs. si a sotului sa fie inscris conform actelor de identitate si stare civila. Pentru obtinerea pasaportului este necesar acordul tatalui, daca acesta recunoaste copilul ca fiind al sau. tatal are drepturi firesti de tata asupra copilului sau. Puteti veni in tara dar veti avea nevoie de acord din partea tatalui pentru a iesi cu copilul din Romania. Desigur puteti ca atunci cand veniti in tara sa solicitati in instant ca domiciliul copilului sa fie stabilit la dvs. in schimb va complicati in momentul in care doriti sa depuneti actele pentru alocatie, ori pentru iesirea din tara intrucat de regula acum autoritatea parinteasca se stabileste de instant la comun si atunci depindeti mereu de tatal copilului dvs. Daca inca nu sunteti prea stapana pe sentimentele pe care le are partenerul fata de dvs. sunt de parere sa nu-l lasati sa recunoasca copilul, macar pana la casatorie. Astfel va scutiti pe dvs. de umblatura pe la institutiile statului. In definitiv poate recunoaste copilul ulterior in prezenta dvs.la Starea civila a Sc. 1 Bucuresti, in cazul in care solicitati inscrierea certificatului de nastere la ambasada. E doar o parere, nu trebuie sa tineti neaparat cont de ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat naștere copil născut in germania bogdanponline bogdanponline Salutari. Doresc și eu câteva lămuriri dacă se poate să mă ajute cineva. Eu și soția mea locuim în Germania ,doar eu lucrez, și de cinci luni avem un ... (vezi toată discuția)
Nasterea in strainatate adelacristina adelacristina Buna ziua.am si eu o intrebare,sunt insarcinata si aleg sa nasc in germania doar ca tatal copilului nu poate fi acolo in acel moment.o sa am un certificat de ... (vezi toată discuția)
Intrucerea unui minor cetățean britanic in românia NewtonM NewtonM Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutor. Voi veni in țara in Aprilie cu băiețelul meu de câteva luni. Băiețelul meu a luat numele soțului si are ... (vezi toată discuția)