avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoasterea paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoasterea paternitatii

Buna ziua .as dori sa-mi spuneti va rog cum s-ar putea face recunoasterea copilului meu de tata el fiind cetatean grec si eu ca mama cetatean roman.copilul s-a nascut in noiembrie in romania,tatal neputand fi prezent la nastere si nici in momentul actual nu poate veni. Cum il poate recunoaste fara a fi in tara? Va myltumesc!!!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:57, 1 Februarie 2017
Da o declaratie la ambasada/consulat prin care isi recunoste copilul si isi exprima acordul sa ii poarte numele (sau ce nume va purta).
Depinde ce scrie in certificatul de nastere al copilului.
Daca nu ati apucat sa il obtineti inca, tatal poate da o declaratie la Ambasada sau Consulat, prin care isi recunoaste copilul.
Daca ati obtinut deja certificatul de nastere, iar la tata este o linie, nu se poate autentifica o astfel de declaratie.
Trebuie sa deschideti un proces, sa faceti test ADN, iar paternitatea sa fie stabilita printr-o hotarare judecatoreasca.
raluk0207 a scris:

Daca ati obtinut deja certificatul de nastere, iar la tata este o linie, nu se poate autentifica o astfel de declaratie.
Trebuie sa deschideti un proces, sa faceti test ADN, iar paternitatea sa fie stabilita printr-o hotarare judecatoreasca.

:-/
De ce ziceti asta?

Art. 416
Formele recunoaşterii
(1) Recunoaşterea poate fi făcută prin declaraţie la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament.
(2) Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.

Metodologie HG 64/2011
Art.95
Înscrierea menţiunii de stabilire a filiaţiei pe actul de naştere şi, după caz, de căsătorie şi de deces se face din oficiu sau la cererea celui interesat, în baza actului de recunoaştere sau a hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Raspunsul dat de gi-jane-2 este corect.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2017
Ares-3, moderator
Va multumesc frumos pentru raspuns.am scos certificatul se nastere la 10 zile de la nastere..
Nu sunt sigura ca declaratia poate fi data la consulat pentru ca e cetatean strain, din cate stiu la consulatele noastre pot apela doar cetatenii romani, dar nu e important. O poate da oricand va veni in tara. De preferat ar fi la Starea civila unde ati inregistrat nasterea.

Alte discuții în legătură

recunoastere copil horgaalina19 horgaalina19 buna ziua as dori sa stiu daca odata facut certificatul de nastere se mai poate schimba mai in detaliu eu am facut certificatul de nastere al baiatului{o ... (vezi toată discuția)
Paternitate ceruta de tatăl copilului Maridor Maridor Va rog ajutați ma cu un răspuns. Am conceput un copil cu fosta mea iubita. Toate bune și frumoase pana am ajuns acasă la ea după naștere. A refuzat sa ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului Anton_Silviu Anton_Silviu Am o fata de 14 ani dintr-o relatie anterioara, nu am stiut de existenta ei pana de curand, vreau sa o recunosc, sa-mi poarte numele. Cum sa procedez? (vezi toată discuția)