avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoasterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoasterea copilului

Am o fata de 14 ani dintr-o relatie anterioara, nu am stiut de existenta ei pana de curand, vreau sa o recunosc, sa-mi poarte numele. Cum sa procedez?
Codulcivil:

Recunoasterea copilului:

Art. 415
Felurile recunoasterii
(1) Daca nasterea nu a fost inregistrata in registrul de stare civila sau copilul a fost trecut in registrul de stare civila ca nascut din parinti necunoscuti, mama il poate recunoaste pe copil.
(2) Copilul conceput si nascut in afara casatoriei poate fi recunoscut de catre tatal sau.
(3) Dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.

Art. 416
Formele recunoasterii
(1) Recunoasterea poate fi facuta prin declaratie la serviciul de stare civila, prin inscris autentic sau prin testament.
(2) Daca recunoasterea este facuta prin inscris autentic, o copie a acestuia este trimisa din oficiu serviciului de stare civila competent, pentru a se face mentiunea corespunzatoare in registrele de stare civila.
(3) Recunoasterea, chiar daca a fost facuta prin testament, este irevocabila.
La starea civila mi-au cerut o hotarare judecatoreasca!? Asta presupune un proces? Copilului trebuie sa-i depun actele pt cartea de identitate si trebuie sa-i schimb certificatul de nastere.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2015
Anton_Silviu, utilizator
Ce fel de hot jud? Cumva de stabilire a autoritatii parintesti (custodie)?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2015
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator
fetita are tata in certificatul de nastere?
Ati vorbit cu fata? Ea ar vrea numele dv.? Poate fi dificil pentru ea asta. In plus, nu e musai ca un copil sa poarte numele unui parinte. Sau pe al celuilalt. Pentru asta sigur va trebuie hotarare.
Restul depinde de starea civila a copilului, daca are sau nu tata in cf. certificatului de nastere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil, schimbarea numelui ccristian63 ccristian63 am fost la spital sa recunosc copilul nascut in spitalul sf.panteliomn,dar mama copilului nu avea certificatul de nastere(nu il gasea),drept pt care nu m-au ... (vezi toată discuția)
Recunoastere paternitate palma palma Care este perioada în care se poate recunoaște paternitatea copilului nou născut la starea civilă și după expirarea termenului legal care sunt ... (vezi toată discuția)
recunoastere copil horgaalina19 horgaalina19 buna ziua as dori sa stiu daca odata facut certificatul de nastere se mai poate schimba mai in detaliu eu am facut certificatul de nastere al baiatului{o ... (vezi toată discuția)