in urma unei relatii de concubinaj partenera mea a dat nastere unui copil care in acest moment are 1 an si 4 luni. Copilul s-a nascut in Canada, in certificatul de nastere la rubrica tata nu apare numele meu deoarece eu nu am putut recunoaste copilul in acel moment fiind in Romania pentru o perioada scurta de timp. Ulterior ne-am intors impreuna in Romania si ea a plecat de la domiciliul nostru comun si a lasat copilul in grija mamei mele in Romania.Intre timp eu am incercat sa obtin certificatul de nastere romanesc pentru copil, am dat o declaratie la notar si am recunoscut copilu dar cei de la starea civila nu vor sa faca aceasta mentiune(ca eu sunt tatal) in certificatul de nastere.Intre timp mama copilului s-a intors si vrea sa plece cu copilul din tara,ce actiune pot face in instanta ca sa-mi recunosc copilul inainte ca ea sa plece din tara cu el?In acest moment copilul este la mama mea si nu vreau sa -l las sa plece cu ea.I-l pot recunoaste prin instanta?Ea spune acum ca nu este al meu dar eu stiu ca minte , noi am stat mult timp impreuna,copilul seamana foarte bine cu mine.Va multumesc.
Filiatia fata de tata se stabileste, în afara de cazurile prevazute în art. 53 din codul familiei, prin recunoastere sau hotarâre judecatoreasca.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu înregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin înscris autentic sau prin testament.
Copiii nascuti in strainatate au fost inregistrati, bineinteles, de catre autoritatile straine competente. Parintii cetateni romani, sunt obligati în termen de 6 luni de la data întoarcerii în tara, sa ceara transcrierea certificatelor de nastere straine în registrele civile de la ultimul domiciliu pe care l-au avut sau îl au în tara, pentru a obtine, pentru copii lor, certificate de nastere romanesti.
Poate din cauza ca acel certificat de nastere emis in strainatate nu a fost transcris in tara , v-au refuzat inscrierea mentiunii respective.
Filiatia copilului in afara casatoriei se stabileste potrivit legii nationale a copilului de la data nasterii. In cazul in care copilul, cetatean strain, are si o alta cetatenie straina, se aplica legea care ii este mai favorabila.