avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna

Buna ziua,abia ce am născut și in tot acest timp tatăl copilului cu care nu am fost de la început nu sa implicat deloc ba chiar a ținut mortiș și el și familia lui sa avortez însă acum ca am născut își cere dreptul de tata însă fără sa știe ca trebuie sa aibă și obligații ! Eu certificatul de naștere al copilului l am făcut pe numele meu,exista vre o sansa sa schimbe el cu ceva acest lucru ? Ce ma sfătuiți sa fac sa pot avea doar eu drepturi asupra copilui ? Ma poate obliga cumva sa îl trec pe numele lui ? Ca nu m ar deranja dacă ar vrea sa se implice însă nu vreau sa depind de el cu copilul
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2018
ContSters501846, utilizator
Copilul poate fi recunoscut de tata printr o simpla declaratie la starea civila.

Regula este cea a custodiei comune, adica veti depinde de semnatura lui pt medic, gradinita/scoala, obtinerea pasaportului si parasirea teritoriului tarii etc.

Va avea insa si obligatia de a achita copilului recunoscut o pensie de intretinere raportata la nivelul veniturilor nete realizate.
Dacă nu suntem căsătoriți și nici nu am fost ,cum poate avea dreptul asupra copilului fără acordul meu ? Exista vreo modalitate de a împiedica acest lucru ? Va rog mult ,mulțumesc Pt răspuns
Art. 408 C.civ Modurile de stabilire a filiaţiei

(1) Filiaţia faţă de mamă rezultă din faptul naşterii; ea se poate stabili şi prin recunoaştere sau prin hotărâre judecătorească.

(2) Filiaţia faţă de tatăl din căsătorie se stabileşte prin efectul prezumţiei de paternitate.

(3) Filiaţia faţă de tatăl din afara căsătoriei se stabileşte prin recunoaştere sau prin hotărâre judecătorească, după caz.

Art. 415 C civ -Felurile recunoaşterii

(2) Copilul conceput şi născut în afara căsătoriei poate fi recunoscut de către tatăl său.

Art. 416 C civ -Formele recunoaşterii

(1) Recunoaşterea poate fi făcută prin declaraţie la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament.

(2) Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.

(3) Recunoaşterea, chiar dacă a fost făcută prin testament, este irevocabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere paternitate palma palma Care este perioada în care se poate recunoaște paternitatea copilului nou născut la starea civilă și după expirarea termenului legal care sunt ... (vezi toată discuția)
Se poate anula un certificat de nastere fara acordul mamei? Johnny71 Johnny71 Se poate anula un certificat de nastere al unui copil la cererea unui barbat care spune ca ar fi tatal copilului fara acordul mamei?copilul fiind trecut pe ... (vezi toată discuția)
Cum as putea sa-mi recunosc legal fiul rezultat dintr-o lunga relatie de concubinaj? xMihai222 xMihai222 Buna seara! Am trait in concubinaj cu o femeie timp de 19 ani. Din relatia noastra a rezultat un fiu, care are acum 17 ani si pe care din motive legale nu l-am ... (vezi toată discuția)