avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare factura electrica pe minus
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare factura electrica pe minus

Daca am primit o factura pe minus la electrica nu trebuie sa aparem pe lista de plata la intretinere cu minus pe coloana electrica????

S-a platit o suma mai mare intr-o luna cand electrica a avut eroare si nu a tinut cont de telecitire.Acum in lunile urmatoare facturile or sa vina pe minus.
Nu ar trebui sa apara si la noi acolo cu minus..

Fotomodela noastra presedinta, ne-a trecut cu 0 pe toti in coloana electrica, la scara unde, acum o luna nu s-a putut da indexul prin telecitire.
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
locatarx, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:05, 9 Noiembrie 2011
Are dreptate @arockz. Chestia aceasta se intampla de cand E-on a pretins plata la 2-3 luni cu regularizare. Desi faza pare simpla, pe mine personal ma deranjeaza pentru simplu fapt ca nu mai cunosc consumul real al unei scari (pentru a lua eventual masuri), ci este un fel de consum mediu - propus tot de noi, la intocmirea contractului de furnizare.
Insa, la noi nu se pune problema de sume mari, ci numai de 10-15 lei/scara, care impartit la 30-40 de proprietari, nu are cum sa influenteze semnificativ costul lunar.
Poate la dvs. nu ati facut bine media lunara, insa puteti merge oricand sa schimbati consumurile - daca aveti informatii mai noi (noi consumatori - interfon, de exemplu, un bec in plus la intrarea in bloc sau reducerea consumului de e. electrica prin sectorizarea si montarea de senzori de miscare sau zi/noapte).
Initiatorul intrebarii a spus ca e vorba de un incident si nu s-a tinut cont de telecitire. Asadar poti da citirea indecsilor si sa nu mai fi la cheremul estimarilor.
Se mai intampla si erori!
Ideea de a proceda exact ca furnizorul este de a regla problema pe loc, fara a sta agatat si de a gresi - foarte posibil - la regularizare.
Daca o sa incercam a despica firul in patru va fi greu de explicat si argumentat fiecaruia. Dar incerc si eu cu practica noastra.
Deoarece facturarea energiei electrice se face (cel putina la noi) din doua in doua luni estimativ si doar odata la sase luni se citeste indexul si se regularizeaza, ar fi normal sa procedeze si asociatia, cumva, la fel.
Noi tinem separat, pe o fisa, evidenta facturilor primite de la furnizor (nu fisa furnizorului cu debit si credit, ci cu valoarea facturata si cea repartizata efectiv pe listele lunare) cu regularizarile si in fiecare luna repartizam pe lista de plata o suma pe care o estimam. Niciodata suma repartizata pe lista nu este egala cu cea de pe factura primita de la furnizor pentru ca intotdeauna avem ceva de repartizat de pe factura precedenta, ceva de regularizat in plus sau in minus.
Tinem evidenta permanent si reglam luna de luna, prin repartizarea pe lista a unor sume mai mici sau mai mari (apropiate de la o luna la alta) si anual sumele repartizate pe liste sunt foarte apropiate ca valoare de sumele facturate si achitate. Dar nicioadata perfect egale.
Diferentele sunt atat de mici ca nu merita regularizarea "la sange". Avem in vedere ca lista de plata lunara se afiseaza, de exemplu, pentru 1-31 martie si 1-30 aprilie, iar factura este pentru periaoda 25 februarie -25 aprilie, de exemplu, si pe deasupra mai este si estimativa pentru ca citirea si regularizarea se face la 25 iunie, tot ca exemplu.
Nu poate fi totul "farmacie", dar trebuie sa gestionam corect, sa regularizam aceste consumuri periodic, in concordanta cu facturile furnizorilor, fara intentia de a insela pe cineva si sa dam explicatii proprietarilor atunci cand se solicita.
La noi luna de luna se face "telecitirea" sau mai bine zis furnizarea indexului.Ca sa fie cat mai aprope de data de 1 facem furnizarea indexului in ultima zi a intervalului.

Intr-o singura luna dupa furnizarea indexului la una din scari s-a oprit curentul in zona si prin urmare au cazut si comunicatiile.
Nu am mai putut furniza indexul nici prin telefon nici prin internet si in nici un fel.

Prin urmare in luna respectiva s-a introdus nr de kw stabiliti in conventie.Conventia a fost cat mai aproape de realitate unde s-a putut.Dar cind contorul respectiv are consumatori cu fluctuatii nu poti estima aproape de realitate.

@ Elga
Exact cum a procedat si furnizorul de electricitate. Impartiti valoarea negativa la locatari.
Cum ati pus-o in plus, acum o scadeti!


Cum putem doamna sa punem cu minus?
Imi da mie electrica banii inapoi in luna cand e cu minus?Orice minus in coloane ar face ca totalul sa fie mai mic.Orice total mai mic insemna ca lipsesc ceva bani pentru achitarea unor facturi.De unde scot eu banii pentru facturile alea?
In plus poate exista cazul ca suma care este in coloana electrica cu minus sa fie mult mare decat restul sumelor adunate la un loc.Asta insemna ca toti locatarii respectivi o sa aiba la total de plata numai minus.
Adica au si de primit.De unde??

Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2011
w_v_w_v, utilizator
E imposibil sa pui cu minus atunci cind vine o factura cu minus.

Numai poate sa afisezi asa o coloana de amorul artei cu niste sume pe minus dar pe care sa nu o iei in calcul la totalul afisat.

Alte discuții în legătură

Factura enel platita in avans de asociatia de proprietari cibo0505 cibo0505 Buna ziua Ma confrunt cu urmatoarea situatie in calitate de cenzor la o asoc de prop: exista o factura platita in avans cu multe luni in urma, la care ... (vezi toată discuția)
Apartament nelocuit, cum fac cu energia electrica? mir2006 mir2006 Buna ziua, va rog sa ma sprijiniti in urmatoarea problema: voi locui in strainatate pt cativa ani si nu doresc sa inchiriez apart. In acest caz, cum sa ... (vezi toată discuția)
O relatie facila si eleganta cu furnizorul de energie electrica - serviciul myenel elga50 elga50 [i]In aceasta sectiune ne putem ocupa si pentru a furniza utilizatorilor forumului care ne viziteaza sectiunea informatii privind serviciile pe care diferite ... (vezi toată discuția)