avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort la notar , cu minor nascut inainte de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort la notar , cu minor nascut inainte de casatorie

Buna ziua
as dori daca se poate sa imi raspunda cineva care stie noua lege , se poate divorta la primarie sau notar daca avem copil impreuna dar el este nascut inainte de incheierea casatoriei, dupa cum am citit eu in lege scrie minor nascut in timpul casatoriei.
multumesc
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
maria_rbz, utilizator
Cel mai recent răspuns: maria_rbz , utilizator 18:07, 8 Iulie 2011
poate se dumiresc dupa ce suna la bucuresti.
la notar era mai scump sau de ce n-ati ales sa divortati la notar?
reveniti si dvs pe forum sa ne ziceti daca s-a rezolvat
eu sper sa se dumireasca ,
Da la notar am gasit cel mai ieftin la 720 lei , am ales primaria ca era mai ieftin intr-adevar .

eu am semnat o declaratie care avea trei puncte:
- declaram ca nu avem copi nascuti din casatorie , sau adoptati
- ca nu sunt pus sub interdictie
- si ca nu am un dosar de divort in derulare in alta parte

deci daca tot au facut o lege romanii de ce nu au facut-o calumea , sau daca au facut-o de ce nu o respecta.??

CONSTITUTIE

art 48 alin 3 - Copiii din afara căsătoriei sunt egali în faţa legii cu cei din căsătorie.

Codul Familiei
Secţiunea a III-a
Situaţia legală a copilului

Art. 63. - Copilul din afara căsătoriei a cărui filiaţie a fost stabilită prin recunoaştere sau prin hotărâre judecătorească are, faţă de părinte şi rudele acestuia, aceeaşi situaţie ca şi situaţia legală a unui copil din căsătorie

COD PROCEDURA CIVILA

Art. 612. - Cererea de divorţ va cuprinde, pe lângă cele prevăzute de lege pentru cererea de chemare în judecată, numele copiilor minori născuţi din căsătorie sau care se bucură de situaţia legală a copiilor născuţi din căsătorie.

Insa ganditorii micii DIFORME (pardon...micii reforme in justitie = L 202/2010) i-au uitat pe acesti din urma copii (care au aceeasi situatie legala) atunci cand au introdus art 38 indice 1 in C. Fam care suna cam :acute: ...in halul urmator:

Art. 38 ind 1. - Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public ...poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor...

Daca textul acesta a avut vreo ratiune (de protectie a copiilor), atunci ... trebuia sa ganditi mai multisor domnilor legiuitori #-o (era bine sa va fi amintit ca ACEEASI RATIUNE privea si copiii care se bucura de aceeasi situatie legala...)

Unde există aceleaşi raţiuni trebuie aplicată aceeaşi lege/soluţie – ubi eadem est ratio, eadem lex esse debet sau ubi eadem est ratio, ibi eadem solutio esse debet

Sunt foate curioasa doamna Maria care va fi solutia in cazul dvs. Tineti-ne la curent!
Intr-adevar daca citim DOAR art 38 ind 1 din C. Fam, atunci ar trebui sa puteti divorta la primarie, DAR acest articol e ...anapoda. Eu l-as felicita pe primarul care a avut o ...tresarire (din nefericire pentru dvs).
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
romascanu, moderator
Am revenit cu amanunte asa cum am promis si cum m-ati rugat dvs

:yeah: azi am primit certificatul de divort, a fost o poveste lunga
de la Bucuresti am primit ok, cei de la Cluj au spus ca nu ne iau dosarul, dar dupa o luna de stres am primit certificatul.
Am inteles de la doamna de la ghiseu ca au schimbat legea , si din octombrie intra in vigoare noile modificari, se v-a putea face acest tip de divort cu copii minori nascuti inainte de casatorie doar la notar si respectiv la judecatorie , desigur taxele sunt mult mai mari ,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicabilitate prevederi cap iii din legea 296/2003 privind funcția ... AIDT AIDT Aplicabilitate prevederi Cap III din Legea 296/2003 privind funcția de șef birou. Bună ziua, As avea nevoie de o părere, având în vedere ca în mai ... (vezi toată discuția)
Corectare decizie inregistrata azi la itm carodum63 carodum63 Buna seara, Dintr-o mare graba am intocmit o decizie de incetare a CIM eronat, mai precis am gresit numarul /data contractului care inceteaza. Va rog, din ... (vezi toată discuția)
Divort ContSters81546 ContSters81546 care sunt conditiile actuale in care se poate inainta un divort? stiu ca se propusese ceva legat de divorturi la starea civila, mai este valabil? dupa cat ... (vezi toată discuția)