Va rog sa ma ajutati in ceea ce priveste datoriile fiscale la vanzarea unui apartament intre persoane fizice. In afara de impozitul pe locuinta platit de cumparator, la inregistrarea la Administratia Financiara, este perceput si tva?
O persoana fizica daca intr-un an de zile vinde mai multe imobile este considerata o activitate comerciala si datoreaza TVA incepand cu al doilea imobil.
Persoanele fizice care au dobandit bunuri imobile ca urmare a unor mosteniri sau ca urmare a masurilor reparatorii prevazute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate nu vor fi tratate ca actionand in calitate de persoane impozabile in cazul livrarii ulterioare a acestora, si in consecinta nu vor trebui sa se inregistereze in scop de TVA indiferent de valoarea bunurilor vandute.
Persoana fizica vanzatoare poate deveni si persoana impozabila in sensul TVA si, implicit, obligata la plata TVA, atunci cand imobilul vandut nu
este o locuinta proprietate personala.
Situatiile in care persoanele fizice pot intra sub incidenta TVA pentru vanzarile de bunuri imobile sunt explicitate la pct. 3 alin. 1-6 din Normele metodologice date in
aplicarea art. 127 alin. 2 indice 1 din Codul fiscal.
iar daca apartamentul/apartamentele nu sunt noi, o persoana fizica poate vinde si mai multe intr-un an fara sa plateasca tva, intrucat fiecare livrare este scutita de tva.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Plata tva
Cornel Cornel
Buna seara am vandut in anul 2017 luna septembrie un apartament la pretul de 45.000 euro in iulie 2018 am facut o noua vanzare de 32.000 euro intrebarea mea ... (vezi toată discuția)