avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Card de salariu fara semnatura titularului - ce se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Card de salariu fara semnatura titularului - ce se poate face?

Ma trezesc peste noapte cu un extras de cont de la banca X pentru un cont de card de care nu stiu nimic. Este primul extras de cont de acest fel primit si care zice ca am datorii la banca, comisionul de administrare card, adica vreo 12 lei. Normal ca pe spate scrie ca de fapt datorez 25 de lei pentru descoperire de cont neautorizata. Problema este ca eu nu am semnat niciodata pentru a-mi face card la banca X.
Azi ma duc la banca si cer lamuriri. Raspuns: contul exista (in ciuda faptului ca nu am semnat nici o cerere, nimic in aceste sens), este un card de plata salariu. Ma trimit la firma unde lucrez sa lamuresc problema.
Tot ce stiu eu este ca de fapt firma dorea sa ne faca carduri pentru plata salariu. Pana la urma din cauza neintelegerilor, problema s-a amanat, nimeni dintre angajati nu a semnat hartiile. La firma descopar ca toti angajatii au primit acel extras de cont, deci si ei au card fara acordul lor (semnatura).
La banca am fost si mi-au promis ca odata ce gasesc cererea (inca nu e arhivata si e mai greu de gasit) mi-o arata sa vad cine a semnat. In schimb din cele aflate de la firma, aceasta nu a trimis niciodata acele cereri semnate.

Ce se poate face in acest caz? Mai ales ca fiind datori mai mult de 30 de zile, ne trezim si in baza de date a Biroului de Credit.
Parerea mea este ca singura vinovata este banca pentru ca a emis un card fara a avea consimtamantul beneficiarului, chiar daca a fost o neintelegere intre firma si banca.
Cel mai recent răspuns: Ro_land , utilizator 14:45, 28 Iulie 2008
Cu siguranta angajatorul a semnat un contract cu Banca cu privire la eliberarea salariilor prin card de debit. Presupun ca nu aveti card de descoperit de cont.

Avand in vedere ca figurati in evidentele Bancii cu un comision de administrare card restant, nu veti figura in evidentele Biroului de credit, intrucat restanta nu provine din neplata unui credit.
Sincer nu stiu ce card este pentru ca in mana nu am primit niciun card, nicio informatie legata de existenta acestora pana acum si cardurile au fost create inca din data de 12.06.2008. Cererile pentru carduri au fost impartite catre angajati, dar in urma unor neintelegeri acestea nu au fost semnate si nu au fost predate la banca. Ma indoiesc ca un administrator de firma poate sa semneze in locul a cativa zeci de angajati. Din cate stiu este nevoie de semnatura personala a fiecarui beneficiar de card cum ca este de acord cu cele trecute in cerere (optiuni la cont, etc.)
In plus am impresia ca mai este si o problema de confidentialitate a datelor personale intrucat firma a pus la dispozitia bancii informatii cu privire la datele personale ale angajatilor fara consimtamantul acestora.
Corect, firma dv. putea sa dezvaluie aceste date personale numai in baza legii 677/2001, ceea ce nu s-a intampla, caci in acest caz se cerea acordul dv.
In plus, acel debit nu va apartine caci nu ati semnat (daca asa e si nu vi s-au dat la semnat atunci un vraf de hartii, poate nu va mai amintiti; ideea e sa fiti sigur ca nu ati semnat nimic).
Scuza bancii ca nu are documentele arhivate... pai in banci vin zeci de mii de hartii saptamanal, cum sa nu aiba documentul arhivat dupa o luna? :))
Astfel, si daca nu e in arhiva, el apare inregistrat deja cu ziua care a intrat. Ce va intereseaza pe dv. ca ei isi fac arhiva acum sau la anul, important e ca hartia e in banca, inregistrata. Ca doar nu au emis cardul inainte sa dea data de intrare cererii de emitere card, nu? :O
Asa ca le spuneti frumos ca nu va priveste, ca nu ati semnat, ca trebuie sa existe un dosar al cardului dv. si sa caute acolo sa va arate hartia. Ca e arhivata sau ba e problema lor interna.
Dar ce sa platiti? Ca acel comision de mantenanta sau de administrare cont se taxeaza la finalul anului de regula... Verificati exact ce anume este si acest lucru.
Cum ati autorizat un descoperit de cont neautorizat? Nu inteleg ce inseamna descoperire de cont neautorizata? Ca autorizarea o da banca sau dv., ce anume si unde e problema? Nu mai asteptati, aceasta ar putea fi o datorie din credite, nu mai stati dupa ei si arhiva lor.
Notificati-i si spuneti-le ca pana nu va dau toate informatiile, daca nu vi le dau in 3 zile, cu toate copiile dupa acte etc., ii actionati in judecata, aceasta notificare constituind si o convocare la conciliere pentru data de... ora ... la..., conform 720 Procedura civila.
In plus, in aceeasi zi veti face o plangere catre OPC. Anexati plangerea eventual, sa vada ca sunteti serios...
Orice raspuns de la ei sa-l luati in scris. Daca vorbiti numai cu cineva, notati pe o hartie si puneti persoana sa semneze.

De regula nu vor sa se lege la cap cu oameni care le fac probleme pentru o prostie, asa incta e foarte posibil ca, dupa o intalnire cu directorul sucursalei sau chiar cineva mai jos sa vi se rezolve situatia.

Fiti hotarat, e dreptul dv. sa stiti pentru ce vi se cer bani. Nu e problema dv. ca la ei dureaza un secol sa va probeze. E problema lor.

ce s-a motivat de catre angajator la solicitarea dvs de lamurire.
ati intrebat la banca despre aceste proceduri fara acord?
S-a motivat o neintelegere intre firma si banca. Oricum am decis sa merg pe mana firmei din motive obiective.
Firma a inteles sa rezolve situatia prin a inmana cardurile la toti angajatii (aici iarasi sunt in dubii in legatura cu codul pin etc., care circula din mana in mana fara nici o semnatura a beneficiarului) iar cei care nu sunt de acord, sa nu le accepte. Firma va plati datoriile create catre banca.
Totusi, unii angajati vor avea card fara nici o semnatura...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit sau card? tot necaz nelu24 nelu24 Buna ma numesc nelu si am nevoie de cateva sfaturi la o problema. In anul 2007miam dat demisia de la o fabrica.Mam dus la o firma care avea nevoie de sofer sa ... (vezi toată discuția)
Sold restant card de salariu lumifatu lumifatu Buna dimineata Am lucrat intr o firma care, printre alte documente necesare la angajare mi a deschis si un cont la o banca pt plata salariului.Doar doua zile ... (vezi toată discuția)
Card de salariu cu forta crispc crispc Buna ziua, Am avut un incident cu o institutie bancara si nu stiu cum este mai corect sa procedez. Acum aproximativ 1 luna au sosit la sediul firmei unde ... (vezi toată discuția)