avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Parcare ilegalã pe proprietate privatã
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Parcare ilegalã pe proprietate privatã

Bună seara. Locuiesc în municipiul Iaşi şi am următoarea problemă: deţin un loc de parcare (aflat în curtea blocului unde locuiesc) şi un garaj (situat la demisolul blocului), ambele propietate privată şi, bineînţeles X-( acest loc de parcare îmi este ocupat ocazional de către diferiţi cetăţeni care nu găsesc loc de parcare şi, destul de des, de anumiţi vecini din bloc; iar în faţa garajului îşi parchează automobilele diferiţi cetăţeni.
Doresc să i-au măsuri legale împotriva acestor vecini/cetăţeni şi aş dori să mă sfătuiţi cum să procedez pentru a-i determina pe aceşti vecini/cetăţeni să nu mai parcheze pe locul meu şi în faţa garajului, şi cum pot obţine daune materiale de la ei.
Întrebările mele sunt următoarele:
- ce pot face în momentul în care găsesc pe locul meu de parcare automobilul respectivilor vecini (pe care i-am rugat verbal frumos să nu îşi mai parcheze vehiculul pe locul meu, dar care nu au înţeles acest lucru) ?
Unde trebuie să dau telefon pentru a cere ridicarea automobilului: la Primărie, la
secţia de poliţie de care aparţin, la poliţia locală… ?
Ce proceduri trebuie să urmez pentru a cere daune materiale vecinului/cetăţeanului în cauză ?
- ce pot face în momentul în care găsesc parcate în faţa garajului automobile, ţinând cont că îmi blochează accesul în garaj (nu de tot, dar mă incomodează destul de serios fiind nevoit să fac manevre suplimentare cu atenţie sporită pentru a nu avaria automobilul meu şi cel al „intrusului” :D , ieşirea din garaj fiind şi mai complicată) ?
- care sunt procedurile legale pe care trebuie să le urmez pentru a cere daune materiale acestor persoane care parchează în faţa garajului, dar mai ales acelor vecini care tot parchează sfidător pe locul meu de parcare proprietate privată ?
- din câte am înţeles eu dacă îi blochezi vehiculul respectivului, îi ridici ştergătoarele, pliezi oglinzile, dezumfli anvelopele ş.a. :giggle: se consideră că îţi faci dreptate singur (cu toate că îţi este încălcată proprietatea privată făţiş şi fără nici o jenă, iar în alte ţări – vezi S.U.A. – ai dreptul să ţi-o aperi cu arma în mână !!!), ceea ce nu este indicat.
Aş dori să îmi spuneţi dacă legea permite/acceptă/consideră îndreptăţită punerea unui bileţel sub ştergătoare şi cum ar trebui să fie redactat acel bileţel pentru a nu, Doamne fereşte, leza în vreun fel sentimentele inculpatului :rofl: ) ?
- intenţionez să filmez şi să fotografiez automobilele respective şi pe proprietarii lor atunci când îmi încalcă proprietatea.
Cât de mult şi în ce fel ţine cont legea de aceste dovezi ?

Menţionez următoarele:
- curtea în care se află locul de parcare este propietatea privată a asociaţiei de locatari de care aparţin (şi toţi vecinii şi-au amenajat propriul loc de parcare);
- fiecare plătim impozit la Primărie pentru ea (şi implicit locul de parcare);
- vecinii care parchează pe locul meu o fac pentru că îl găsesc pe al lor ocupat (pe mine nu mă interesează acest lucru) dar şi din rea voinţă din moment ce i-am rugat în repetate rânduri să nu o mai facă şi degeaba, iar cetăţenii parchează în faţa garajului pentru că nu găsesc loc unde au ei treabă (pe mine, din nou, nu mă interesează acest lucru :)) );
- locul de parcare este marcat cu un semn „PARCARE PRIVATà TITLU DE PROPRIETATE NR. ...” şi la intrarea în curte este pus un semn pe un stâlp cu inscripţia „PARCARE PROPRIETATE PRIVATà PARCAREA INTERZISÔ iar pe poarta de la garaj unul cu „GARAJ PARCAREA INTERZISÔ;
- actele de proprietate sunt pe numele părinţilor (eu am 25 de ani).

Vă mulţumesc anticipat pentru orice sfat/recomandare, dar şi pentru timpul acordat citirii acestui mesaj. :D
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
Relu2011, utilizator
Cel mai recent răspuns: marshanna , utilizator 12:49, 22 Noiembrie 2017
In cadrul primariei exista un birou nunic de sesizari si reclamatii si faceti o plangere catre cei ce se ocupa de asta. Vor desemna pe cineva din cadrul biroului pt verificarea reclamatiei si va vor spune ce trebuie sa faceti pt a scapa de acest cosmar.
Garajul este intradevar proprietate privata, dar locul de parcare NU.
Parcarea este pe domeniul public, unde primaria isi permite sa faca abonamente, chiar daca unele locuri de parcare nu au nici o amenajare facuta.
Pe locul de parcare, poate stationa oricine cu masina in intevalul orar 08:00-16:00, asa spune legea. Daca sunt cetateni care depasesc aceasta ora, se poate suna la Politia Locala, si urmarile se vor vedea, in sensul ca au obligatia sa-l afle pe proprietar si sa-l amendeze.
La fel se procedeaza si cu cei care blocheaza iesirea/intrarea in garaj, postandu-si autoturismele in fata acestuia, cu diferenta ca aici nu exista interval orar. In fata garajelor, stationarea este interzisa.
La ce serviciu din cadrul primariei va referiti avand in vedere ca atat spatiul de parcare cat si garajul se afirma ca sunt proprietate privata
Daca detineti probe temeinice prin care sa dovediti ca anumite persoane au folosit spatiul dvs proprietate privata de parcare,aveti dreptul sa formulati plangere catre instanta de judecata solicitand daunele pe care le apreciati ,dar pe care trebuie sa le sustineti....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
goe_07 a scris:

La ce serviciu din cadrul primariei va referiti avand in vedere ca atat spatiul de parcare cat si garajul se afirma ca sunt proprietate privata
Daca detineti probe temeinice prin care sa dovediti ca anumite persoane au folosit spatiul dvs proprietate privata de parcare,aveti dreptul sa formulati plangere catre instanta de judecata solicitand daunele pe care le apreciati ,dar pe care trebuie sa le sustineti....

Domnule, daca tot iti dai putin cu parerea, transmite utilizatorului si urmatorul aspect .. la cererea in pretentii, adica la daunele care le vrea, trebuie sa plateasca anticipat o taxa de timbru, care nu este mica chiar deloc, iar procesul il poate pierde.
Deci ... probabil ca varianta mea e mai buna de pus in practica, si e fara costuri suplimentare.=D>
Garajul e privat, terenul nu are cum sa fie privat pentru ca este al statului. Respectivul utilizator plateste o taxa anuala de parcare doar ...asa ca nu trebuie sa confundam mingea de fotbal cu cea de rugby :)
Buna ziua,
Am si eu o problema cu parcarea din fata blocului doar ca un pic diferita...
In orasul nostru primaria inchiriaza locuri de parcare in parcarile de pe domeniul public, in cazul nostru in spatele blocului. Se pare ca, de ceva timp, un oarecare domn a revendicat dreptul de propietate asupra terenului pe care se afla parcarea si a spatiului verde adiacent si l-a si primit, astfel ca terenul pe care se gaseste parcarea a devenit proprietatea lui. Dupa ce a obtinut proprietatea, a vandut catre alte persoane parcele din teren ce cuprind si parcarea din spatele blocului. Cumparatorii au obtinut aviz de construire pe terenul cumparat, teren care cuprinde atat spatiul verde cat si parcarea. Intre timp noi, ca locatari ai blocului, am platit in contiuare inchirierea locurilor de parcare la primarie fara sa stim ca acel teren a devenit propiretate privata desi am intrebat la servicul ce se ocupa cu parcarea din cadrul primariei. Acum, individul cumparator ne-a cerut sa-i evacuam zona si a inceput sa sape fundatia constructiei. Eu am platit locul de parcare catre primarie pana la sfarsitul anului. In acest caz, ce fac? Sunt obligata sa eliberez locul de parcare fiindca asa sustine domnul cu constructia, sau atat timp cat am platit am dreptul sa-l folosesc in contiuare chiar daca terenul a devenit (nu stiu de cand) proprietatea individului? Eu am dovada platii locului de parcare si adeverinta care atesta ca pot parca acolo de la primarie. El trebuie sa-mi dovedeasca cumva ca intr-adevar acel lot este proprietatea lui? Exista reglementari legale care sa rezolve acest conflict?
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2013
D_aka, utilizator

Alte discuții în legătură

Ocupare abuziva parcare rezidentiala privata Iosimdr Iosimdr Locuim intr-un bloc cu 6 apartamente care dispune de 6 locuri de parcare primite de fiecare pe baza de contract de vanzare-cumparare. Parcarea reprezinta cota ... (vezi toată discuția)
Despre parcare sanducrist sanducrist gasesc mereu masina cu oglinzile stranse / cu stergatoarele ridicate / cu rotile dezumflate / cu biletele prin care sunt avertizata sa nu mai parchez ... (vezi toată discuția)
Parcare microbuz in fata blocului ContSters14151 ContSters14151 Buna ziua. Am avut o discutie cu un vecin care afirma mai aprins ca, intrucat [b]are inscris microbuzul [/b]cu care face curse regulate de transport de ... (vezi toată discuția)