avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neacordare prioritate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neacordare prioritate

Buna ziua,

Am avut un incident cu o masina intr-o intersectie dirijata prin indicatoare si in care eu aveam indicator de cedeaza trecerea, insa circumstantele sunt total diferite fata de cum arata primele cuvinte.
Cum s-a intimplat...: Ieseam de pe o strada secundara care avea cedeaza trecerea, pe un bulevard care are linie de tramvai si nu se poate circula pe 2 siruri, datorita faptului ca intre linia de tramvai si bordura este spatiu doar pt un sir. In dreapta strazii de pe care ieseam se afla o trecere de pietoni, pe care traversa un pieton si in fata trecerii oprise un auto pt a-i acorda prioritate de trecere pietonului. Din partea dreapta prima masina din sirul de masini vazand ca nu are cum sa treaca mai departe datorita faptului ca ar fi blocat intersesctia, mi-a facut semn sa traversez. Avand in vedere ca din partea stanga eram asigurat (avand in vedere ca pe linia de tramvai nu avea voie sa mai vina decat tramvai si acest lucru nu se intimpla, iar sirul de masini staiona si imi cedase trecerea) nu am fost 101% atent ca mai vine totusi cineva care trecea pe acea linie de tramvai pe care nu avea voie si am intrat in plin in acea masina. Mentionez ca 1. A depasit in intersectie, a depasit pe linie continua, nu a respectat circulatia doar pe un sir atunci cand in intersectie circula si tramvaie, iar intre sina din dreapta si trotuar nu permite circulatia pe 2 sau mai multe randuri si a depasit coloana de vehicule in asteptare trecand pe contrasens.
Eu am casco si puteam face constatare amiabila, insa datorita faptului ca m-au amenintat cu martori mincinosi daca nu zic ca sunt eu de vina, m-am ambitionat si nu am vrut sa fac nici o constatatre amiabila in acest sens, chiar cu riscul de a-mi pierde carnetul pt 60 zile si amenda de 400 de ron (asa cum am fost sanctionat de agentul constator).
Va rog spuneti-mi daca in instanta voi putea dovedi (adica daca am sanse) ca sunt nevinovat si ca martorul care a fost adus este unul mincinos.
Daca mai sunt necesare detalii le voi posta fara doar si poate.
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 00:12, 2 Iunie 2011
nu ati spus pana acum ca circula pe contrasens si nici nu avea de ce, cat linia de tramvai era libera.
e dreptul dvs sa contestati in instanta si e cazul s-o faceti daca dvs sunteti convins ca aveti dreptate
Corect, am spus doar ca depasea, care teoretic e acelasi lucru, nu?! Iar in oug spune asa, la art 100 (1) 9. "Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa II de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de PF: nerespectarea obligatiei de a circula pe un singur sir, indiferent de directia de deplasare, intr-o intersectie in care circula si tranvaie si de a lasa liber traseul tranvaiului atunci cand spatiul dintre sina din dreapta si trotuar nu permite circulatia pe doua siruri"

Acesta este doar un articol care il incrimineaza pe el, deoarece eu am cedat trecerea, atat pietonilor cat si autovehiculelor din intersectie si numai cand am fost sigur ca ambele benzi (aici incluzand chiar si linia de tranvai) imi acorda prioritate am intrat in intersectie. Dar nu aveam de unde banuiesc, ca pe contrasesn apare o a treia masina. In plus de asta daca nu se lovea de mine, se lovea automat de cel care acorda prioritate pietonilor de pe sos iancului sau putea intra chiar in pietoni. Avea viteza, depasea pe linia continua (aceasta fiind pe o portiune de 5 m inainte de intrarea in intersectie, am poza facuta), depasea coloana de masini formata care astepta in ordine, doar asa ca se grabea el la scoala, ca intirziase si ca este un teribilist care are tata cu pile si -l scapa de orice. Mie imi era super simplu sa o dau la pace cu ei (adica cu el si cu tacsu) sa constat amiabil sa spun ca am fost eu de vina, sa-i dau asigurarea RCA, eu sa-mi fac masina pe casco, dar asta ar fi insemnat sa las un teribilist de pusti sa faca ce vrea pe strazi in continuare. Am riscat si daca voi pierde macar voi fi cu sufletul impacat ca am facut ceva si ca asta este Romania....
Nu-i bai ca tre' sa mai dau o testare, macar asa ne mai revizuim si noi cunostintele :)

Multumesc tuturor pe tot.
Conform constatului amiabil cam ar fi "culpa celuilalt" dupa cum declarati dv. dar fara o schema a accidentului este greu de spus. El a incalcat o interdictie absoluta( linia continua) iar dv o interdictie relativa ( cedeaza trecerea): vinovat el. Asa ca merita o contestatie la PV al politiei. Problema este ca nici politia si nici judecatoria nu sunt la curent cu acest constat amiabil si de aici si aceste confuzii.
Stimate Domn, va multumesc pt interes si pt raspuns.
Nu degeaba aveti ratigul care-l aveti. Tineti-o tot asa.
Cu toata stima,
Andrei
Precum ca nu ati dat la pace din orgoliu , Politia din birou , in baza declaratiilor va scos vinovat . Asa fac ei . Nu-l intereseaza amanuntele , decat cine era pe drumul principal si cine a intrat pe drumul principal . Insa pot fi invinsi in Instanta " cu practica " , netinand cont de ' teorie " cei care fac expertiza auto la fata locului .
Si Eu vad o culpa comuna , mai ales ca nu inteleg ce ati cautat Dvs pe aceea banda pe care circula vitezomanul . Daca sunteti in termenul legal de 15 zile si contestati procesul verbal al Politiei , atunci pe perioada de cercetare se suspenda amenda aplicata si nu vi se ridica nici permisul . Daca pierdeti in final , abia atunci redevine aplicabila sanctiunile procesului verbal . DAR , macar asa ii tineti si pe El pe tusa nepermitand repararea pe asigurarea de RCA a Dvs , asta insemnand evident ca dupa ce ati contestat procesul verbal sa-l anuntati pe asiguratorul Dvs de RCA , ca acela sa suspende solutionarea dosarului " vitezoman " . Un astfel de proces poate sa tina minim un an si precum ca Politie nu deleaga niciodata un jurist ca sa apere interesele lor , in general acestia pierd procesele si se anuleaza Procesul verbal . Dvs insa avand CASCO puteti repara masina Dvs fara probleme , iar pe El veti obliga sa repare pe banii lui sau sa astepte terminarea procesului , sau sa foloseasca si El CASCO daca are . Eu as contesta Procesul verbal .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)
Plangere contra p.v.c. a contraventiei depasire coloana vladhone vladhone Dupa ce am citit aici pe forum ce probleme au unii, chiar nu m-ai vroiam sa deschid un alt topic cu problema mea (chiar neinsemnata fata de altele). Dar totusi ... (vezi toată discuția)
Depasire pe autostrada pe partea dreapta mdned mdned Buna seara! Va supun atentiei urmatoarea situatie, ceea ce scrie in lege imi pare ambiguu: circul pe o autostrada pe banda 2 cu viteza de 130 km/h si ... (vezi toată discuția)