avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Il pot face sa astupe geamul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Il pot face sa astupe geamul?

Vecinul din spatele casei si-a construit o casa cu spatele la noi acum 15 ani. Nu a avut geam inspre noi iar spatele casei lui este comun cu curtea noastra desi ar avea dreptul la maxim 20 cm in spatele casei ca sa-si faca un gard. Ieri s-a apucat si a spart peretele dinspre noi si si-a facut o fereastra de vedere destul de mare spre noi fara sa intrebe nimic si din cate stim noi nu are autorizatie de constructie a casei si in nici un caz a geamului. Putem sa il obligam sa il zideasca daca ajungem in instanta? Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: crisvio , utilizator 11:03, 27 Mai 2011
Lucrarea pe care a facut-o vecinul dvs. este una de constructii si nu putea fi executata fara Autorizatie de construire, potrivit prevederilor Legii 50/1991.
Inainte de a ajunge in instanta, ar fi util pentru succesul demersului dvs. sa sesizati primarul localitatii si Inspectoratul de Stat in Constructii. Acesta din urma se afla, de regula, in orasele resedinta de judet.
Va redau mai jos pasajul din Codul civil care stabileste conditiile in care cineva poate face o fereastra cu vedere la vecini:

Art. 612
Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietăţii îngrădite sau neîngrădite a vecinului său, de nu va fi o distanţă de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi şi proprietatea vecină.

Bineinteles ca si daca este indeplinita conditia de la art. 612 de mai sus, ramane obligativitatea detinerii Autorizatiei de construire, pentru obtinerea careia va trebui sa obtina si acordul dvs.
Succes.
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2011
ContSters193759, utilizator
va multumesc foarte mult pentru raspuns. Va doresc o zi buna in continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limita legala a unei ferestre catre proprietatea invecinata moni_p6 moni_p6 Va rog, as dori sa stiu, care este limita legala a unei case cu fereastra catre spatiul invecinat? Vecinul meu si a construit o casa f aproape de limita ... (vezi toată discuția)
Distanta dintre locuinte li_a_she li_a_she ma judec de 4 ani cu un vecin care si-a facut o anexa la 27 de cm de zidul casei mele din cauza aceasta cand ploua apa se scurge pe peretii mei , nu pot nici ... (vezi toată discuția)
Problema geam la spatele casei vecinului prin care se uita in curtea mea SunSetter SunSetter Buna ziua, Problema mea e urmatoarea : vecinul din fata casei face cateva modificari imobilului si vrea sa puna si un geam la baie, geam care da fix in ... (vezi toată discuția)