Am nevoie de un sfat.Matusa mea care nu are copii vrea sa -mi lase apartamentul pe care-l detine.Iese din discutie contractul de vanzare -cumparare datorita taxelor exagerate.Ne-am gandit la un contract de donatie cu clauza de intretinere .Exista si alti mostenitori,nepoti, ca si mine de altfel,dar care nu -i acorda nici un ajutor matusii noastre.Ma gandesc ca ulterior nu ar intenta nici un fel de actiune prin care sa atace actul respectiv facut de matusa mea datorita taxelor de timbru pe care,cred,ca ar trebui sa le plateasca. Dpdv juridic ce sfat imi dati?Cam la cat s-ar ridica taxele notariale pentru o astfel de actiune? Va multumesc! Liana
Din cate stiu eu, si donatia este taxata la fel ca un contract de vanzare-cumparare, e bine sa verificati la un notariat. Tot notarul va va putea indica si taxele care se stabilesc procentual in raport de valoarea tranzactiei.
In alta ordine de idei, contractul de vanzare cumparare are o stabilitate mai mare decat donatia care poate fi revocata sau reportata la masa succesorala.
La contract de vanzare trebuie sa plateasca pretul, altfel actul e egal cu o vanzare... Ma indoiesc de faptul ca vrea sa dea o parte din pret insa.
Asa incat, probabil, cel mai bun ar fi un contract de intretinere. Singurul dezavantaj este acela ca mereu trebuie sa va pastrati dovezi ale intretineri prestate. In rest, actul e sigur daca e intocmit bine si se respecta scopul si clauzele sale...
Nu avd de ce tot indemnati oamenii sa incheie vanzari fara plata pretului, nu ati anulat niciuna, nu ati demonstrat-o ca donatie, pentru ce sa faca un act care da in altul? Se desface cat ai bate din palme, ai nevoie doar de unul-doi martori...
Buna ziua!
Contractul de donatie se taxeaza tot la valoare, la fel ca si contractul de vanzare-cumparare.
Nu va recomand donatia intrucat poate fi cerut raportul donatiilor de catre ceilalti mostenitori, dupa decesul matusii.
Cea mai buna solutie este vanzarea-cumpararea.
Va sugerez sa va interesati la mai multe notariate care sunt costurile in situatia in care treceti ca pret pe cel minim, din grila notarilor, nu pe cel de piata.
Cu stima,
av. Silviu Serban
incerc sa vad noutatea adusa de ultimele posturi si nu reusesc ...
Legat de anularea contractelor de vanzare cumparare cu clauze de intretinere sunt minim doua probleme de discutat:
1. Legat de plata pretului, natura contractului face ca parte din pret sa fie achitata in timp sub forma intretinerii prestate vanzatorului. Cat si cum intelege vanzatorul sa stabileasca valoarea intretinerii difera in functie de cunoasterea acestuia si de negocierea conditiilor. In aceste conditii, partile stabilind liber conditiile vanzarii pot conveni ca plata initiala in numerar sa fie minima iar restul pretului va fi reprezentat de plati lunare.
2. In ceea ce priveste dovada cu martori, ce obiect va avea aceasta? un fapt negativ??? ;) (ca nu s-au primit banii?)