avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Obligativitate Plan de paza transport valori
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Obligativitate Plan de paza transport valori

Buna ziua,

In urma unui control al Politiei la un punct de lucru al societatii s-a ridicat urmatoarea problema: de ce nu am plan de paza pentru transport valori?

In urma studierii legii 333/2003 si a legii 40/2010, NU am reusit sa gasesc niciun paragraf care sa reglementeze o valoare minima a incasarilor zilnice peste care firma sa fie obligata sa elaboreze un "plan de paza transport valori". Din cate inteleg, legea obliga fiecare comerciant, indiferent de volumul de activitate si de volumul incasarilor, sa faca acest transport printr-o firma de paza autorizata sau pe cont propriu in cazul in care isi doteaza masinile si angajeaza personal specializat dotat cu arme de foc letale.

Nu mi se pare normal ca, de exemplu, un simplu tonetar care vinde 2 gume pe zi sa fie obligat sa transporte 'valorile' printr-o firma specializata. Exista vreo portita de scapare pentru idiotenia asta?

Va multumesc si astept un raspuns,
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2011
grigoras_t, utilizator
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 13:15, 27 Mai 2011
Prin legea nr. 40/2010 articolul 25, alineatele (1) si (3) s-au modificat si au urmatorul cuprins:
"Art. 25
(1) Paza transporturilor bunurilor si valorilor, constand in sume de bani, titluri de credite, cecuri sau alte inscrisuri de valoare, metale si pietre pretioase, se asigura cu mijloace de transport anume destinate si se realizeaza, dupa caz, cu jandarmi, personal propriu sau al unei societati specializate de paza si protectie, inarmati cu arme de foc, in conditiile Legii.


Da intradevar pana acum nu s-au aprobat Normele Metodologice .

Conform acestora care sunt puse in transparenta decizionala pe site-ul MAI, se prevede:

CAPITOLUL IV
Paza transporturilor bunurilor úi valorilor, precum úi a transporturilor cu caracter special

Art. 55 – (1) Transportul bunurilor si valorilor, constând în sume de bani, titluri de credite, cecuri sau alte înscrisuri de valoare, bijuterii, metale si pietre pretioase, se efectuează cu mijloace de transport anume destinate.
(2) Prin mijloace de transport anume destinate se înteleg autovehicule blindate, semiblindate sau special amenajate, care prin constructie, dotare ii exploatare au rolul de a asigura rezistenta la actiunea armelor de foc pentru protectia personalului însotitor úi rezistena la efractie a compartimentului de valori.

Art. 56 - (1) Autospecialele blindate sunt autovehicule care au protecĠtie prin blindaj pentru compartimentele destinate personalului úi valorilor. Aceste autospeciale trebuie atestate de un certificat în care se mentionează clasele de rezistentă la actiunea armelor de foc având cel putin FB3 pentru blindaj, respectiv BR3 pentru geamuri, iar clasa de rezistentă la efractie a compartimentului de valori de cel putin nivel 3.
(2) Autovehiculele semiblindate au protectie prin blindaj pentru compartimentele destinate personalului, având clasele de rezistentă sub clasele prevăzute la alin. (1), atestate de un certificat.
(3) Compartimentul de valori al autovehiculelor blindate úi semiblindate este prevăzut cu o singură usă, ce este asigurată cu închidere centralizată a masinii si cu două încuietori mecanice sigure. (4) Autovehiculele special amenajate au compartimentul de valori fixat de caroserie, prevăzut cu încuietori actionate din panoul de control al conducătorului auto.

Art. 57 - (1) Derularea transporturilor bunurilor si valorilor se realizează cu respectarea următoarelor cerinte minime:
a) în cuantum sau cu o valoare de peste 500.000 euro sau echivalentul în lei, se asigură cu
mijloace de transport blindate úi se realizează, după caz, cu jandarmi sau agenti ai unei societăti specializate de pază si protectie, înarmati cu arme de foc letale, în conditiile legii.
b) în cuantum sau cu o valoare cuprinsă între 100.000 si 500.000 euro sau echivalentul în lei, se asigură cu mijloace de transport blindate sau semiblindate úi se realizează, după caz, cu jandarmi sau agensi ai unei societăsi specializate de pază úi protectie, înarmati cu arme de foc letale, în conditiile legii.

c) în cuantum sau cu o valoare cuprinsă între 10.000 si 100.000 euro sau echivalentul în lei, cu mijloace de transport blindate, semiblindate sau special amenajate, însotite cu personal de pază propriu, calificat si atestat sau agenti ai unei societăti specializate de pază si protectie, înarmati cu arme de foc, în conditiile legii.
(2) Pentru cuantumuri sub 10.000 euro sau echivalentul în lei, nu este obligatorie organizareatransportului de valori, în conditiile legii.
(3) Pentru acoperirea riscurilor la pierdere, furt sau distrugere, transportatorul trebuie să detină polită de asigurare valabilă în raport de bunurile sau valorile transportate.

Art. 58 – (1) Planul de pază al transporturilor bunurilor si valorilor precum si a transporturilor cu caracter special cuprinde în anexă traseele si adresele sediilor la/de la care se predau/preiau bunurile sau valorile monetare.
(2) În cazul în care adresele sediilor prevăzute la alin.(1) suferă modificări ori se adaugă puncte de colectare/remitere, actualizarea planului se face prin depunerea anexelor refăcute la unitatea de politie care a avizat planul de pază.
(3) Solicitarea prevăzută la alin.(2) se depune la unitatea de politie care a avizat planul de pază al transportului, înainte să devină operabilă.

Art. 59 – (1) Planul de pază al transportului cuprinde elementele prevăzute la art. 26 alin (2) din Lege si se depune la unitatea teritorială de politie, cu cel pusin 15 zile înainte de data începerii activitătii de transport.
(2) Actualizarea planului de pază al transportului se face numai în situatia modificării dispozitivului de pază sau a regulilor de efectuare a pazei, precum si în cazul schimbării prestatorului ori a autovehiculelor prevăzute în planul de pază.

Art. 60 – (1) Unitatea de politie competentă teritorial analizează planul de pază al transporturilor si acordă avizul de specialitate în cel mult 15 de zile de la data înregistrării solicitării.
(2) Avizul politiei pentru planul de pază se retrage când nu mai sunt îndeplinite conditiile care au stat la baza acordării.

Cred ca v-ati lamurit. se pare ca in termen de 50 zile vor intra in vigoare.
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2011
Constantin Alexandru Radu, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Planul de paza mariussam mariussam urmez un curs de paza ,acolo am primit o tema de facut , si am o intrebare Cind se intocmeste planul de paza intrun singur exemplar ? :( [as ... (vezi toată discuția)
Arbaleta cristiangheorghe cristiangheorghe Doresc sa imi construiesc singur o arbaleta. M-ar interesa ce trebuie sa fac pentru a fi in legalitate. Modelul pe care doresc sa il construiec este unul mic ... (vezi toată discuția)
Paza si protectie....ceva de genul nu faci ca mine iti fac dosar penal ContSters55557 ContSters55557 este adevarat ca o societate este obligata prin lege sa-si angajeze agenti de paza de la societati specializate de paza care sa fie calificat profesional, ... (vezi toată discuția)