avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1122 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere pentru motive care nu tin de persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului

Care sunt pasii de urmat pentru concedierea a 3 salariati din motive economice?
1- preavizul care sa cuprinda 20 zile lucratoare
2- adresa catre AJOFM
3- decizie incetare ctr care sa cuprinda motivul concedierii
4- declarare in Revisal a pers concediate
Aceastia erau pasii pana la 01.05.2011 insa nu stiu daca s-a schimbat ceva dupa si mai ales daca sunt obligata sa declar la ITM.
Va rog daca puteti sa ma jutati cat se poate de repede.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:43, 30 Mai 2011
În cazul concedierii colective angajatorul are obligaţia să iniţieze consultări cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor şi să pună la dispoziţia acestora toate informaţiile relevante în legătură cu concedierea colectivă, în vederea formulării propunerilor din partea acestora.
Procedura concedierii colective:
1. Angajatorul va întocmi un proiect de concediere colectivă
2. Proiectul de concediere colectivă va fi comunicat sindicatului sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor, inspectoratului teritorial de muncă şi agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă, la aceeaşi dată.
3. În termen de 10 zile calendaristice de la comunicarea proiectului, sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot face propuneri în vederea evitării ori diminuării numărului salariaţilor concediaţi.
4. În termen de 5 zile calendaristice de la primirea propunerilor angajatorul are obligaţia de a răspunde în scris şi motivat la acestea.
5. În termen de cel puţin 30 de zile calendaristice de la comunicarea proiectului de concediere colectivă, angajatorul emite deciziile de concediere. La solicitarea oricăreia dintre părţi inspectoratul teritorial de muncă poate dispune amânarea momentului emiterii deciziilor de concediere cu maximum 10 zile calendaristice, în cazul în care aspectele legate de concedierea colectivă nu pot fi soluţionare în 30 de zile calendaristice.
6. In termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.
7. Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului, pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
8. In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut de lege sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
bvr a scris:

Buna seara. Acestia sunt pasii.
Mai trebuie sa eliberati o adeverinta cu stagiul de cotizare la somaj.
O seara buna!


Multumesc insa la ITM nu trebuie sa depun nimic?
Ce proces sa pregatesc ?Va rog sa-mi dati mai multe informatii.
Exista posibilitatea ca unul din cei trei salariatii sau toti sa conteste in instanta decizia de concediere ... angajatorul va fi chemat in judecata la Tribunalul in a carui raza isi au domiciliu acei salariatii.
Angajatorul trebuie sa probeze in instanta ca desfiinţarea locurilor de muncă este efectivă şi a avut la baza o cauză reală şi serioasă.
freeelis a scris:

Exista posibilitatea ca unul din cei trei salariatii sau toti sa conteste in instanta decizia de concediere ... angajatorul va fi chemat in judecata la Tribunalul in a carui raza isi au domiciliu acei salariatii.
Angajatorul trebuie sa probeze in instanta ca desfiinţarea locurilor de muncă este efectivă şi a avut la baza o cauză reală şi serioasă.



Multumesc pentru raspuns dar nu se pune problema de asa ceva.Oricum chiar suntem in regula din acest punct de vedere.

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva??? irinaclefter irinaclefter buna ziua. cum se procedeza atunci cand se vrea inchiderea unei firme??? o firma cu 250 salariati se vrea sa fie inchisa de la 01.06. cum se procedeaza cu ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva sau somaj larro_06 larro_06 Buna ziua, Este prima data cand scriu pe acest forum , dar am o problema foarte urgenta la care nu-i gasesc raspuns. Lucrez la o firma care are ca domeniu ... (vezi toată discuția)
Restructurare Luciana21 Luciana21 Va rog sa imi spuneti ce pasi ar trebui sa urmez in caz de restructurare a posturilor...ma refer fata de angajatii vizati si in special termenele pe care ... (vezi toată discuția)