Am primit un angajament de plata sa-l semnez si sa ma oblig ca din vina mea s-a produs o paguba (majorari de intarziere pentru neplata la termen a impozitului pe profit aferent anului 2007 fara suma).Am scris pe angajament ca suma este incerta deoarece la 15.05.2008 am cerut Oglinda de la finante si nu exista debit pentru aceste majorari.SURPRIZA!!
Dupa ce am semnat angajamentul si l-am dat Juristului Societatii,am primit si o Decizie eliberata de Finante referitoare la obligatiile de plata accesorii aferente obligatiilor fiscale-Impozit pe profit care acum sunt existente si calculate pentru suma de 5.499 lei.AJUTATI-MA VA ROG!!!.Ce pot sa mai fac acum?cepasi sa urmez?:((
La primirea deciziilor accesorii puteati face contestatie. Ca director economic stiti, nu trebuie sa va spun eu acest lucru.
In alta ordine de idei consider ca decizia nu ati luat-o singura , ci s-a discutat in Consiliul de administratie., dupa explicatiile dumneavoastra. Tot consiliul de administratie poate decide cine se face vinovat si cum se recupereaza aceasta creanta.
Este prima oara cand aud ca unui director se imputa ceva. Mai rar.
D-nul Elis va raspuns care este procedura, nu va ramane decat s-o urmati. Adresati-va instantei de judecata.
Adaug,
Suma pe care ati declarat-o ar fi dupa calculele mele cam de 68733 lei. De ce nu ati platit-o la data declaratiei ? Daca plateati in data de 25.01.2008 suma de 255000 lei soc. trebuia sa recuperati ulterior, de la bugetul de stat suma de 186266 lei. Suma la care statul nu va platea majorari.
In concluzie, societatea a castigat un cash flow in suma de 186266 lei, de care s- a folosit in cele 80 de zile. Asa ca majorarile de 5499 lei ar trebui sa le plateasca Direcorul general care face valuri. Daca ati fi declarat la 25.01.2008, impozitul pe profit in suma de 255000 lei, majorarile ar fi fost in cuantum de 20400 lei..
Este o greseala frecventa, care se intampla in societatile comerciale, membrii consiliului de administratie iau decizii mai mult sau mai putin corecte din punct de vedere legal si fiscal, in sensul ca la un moment dat accepta sa plateasca chiar si o majorare sau penalitate. Aceste decizii le duc la indeplinire directorii economici sau contabilii sefi cu gresita impresie ca ei nu au nicio raspundere.
Este de asemenea o greseala, la fel de frecventa, ca directorii economici / contabilii sefi cand primesc de la Administratia Financiara o decizie, un titlu executor sa dea fuga la ghiseul acestei administratii sa "rezolve" cu inspectorul problema, dupa care sa ridice o fisa sau oglinda a firmei la zi, nesemnata, nestampilata. Surpriza, neplacuta, este ca dupa un timp veti regasi in situatia firmei penalitati si majorari la diferite sume pe care veti fi obligati sa le achitati.
Trebuie constientizat ca daca nu exista o corespundenta scrisa cu administratia financiara sau nu exista un raspuns oficial din partea acesteia, acea fisa sau oglinda, cum le place sa o numeasca - nu inseamna nimic. Iar decizia si titlul executoriu daca au trecut termenele de contestatie aproape ca nu mai puteti face nimic iar societatea este buna de plata.
Referitor la cazul dvs., e greu ca cineva sa va dea solutii, pentru ca trebuiesc verificate documetele si faptele petrecute:
- in primul rand, ar trebui sa verificati daca aveti decizia consiliului de administratie referitoare la amanarea platii respectivului impozit pana la o anumita data., sau ar trebui sa stati de vorba cu ei, pana la urma, fiind si propunerea lor.
-inteleg ca dvs. in fapt ati dat dispozitia de plata catre salariata care a plecat si trebuia sa efectueze viramentul, este posibil sa dovediti acest lucru?
- cercetarea administrativa care s-a desfasurat a respectat chiar toate formalitatile de forma si fond prevazute de codul munci? In caz contrar acel act - angajament de plata s-ar putea ca instanta sa ajunga la concluzia ca este lovit de nulitate.
- Va recomand sa luati legatura cu cineva de specialitate care sa verifice toate aspectele cazului, pentru ca asa cum ati prezentat dvs. cazul, desi cred ca aveti o parte de vina, nu cred totusi ca dvs ar trebui sa platiti acele sume.
Cu multa, multa caldura recomand tuturor contabililor /directorilor contabili solicitati ajutor de specialitate chiar daca directorii societatii nu doresc angajarea de alte cheltuilei, sunt situatii care depasesc sfera activitatii economice, pe de o parte, iar pe de alta parte, trebuie retinut ca in comunicarea cu institutiile publice, in general si cu administratia financiara, in special, pentru ca sunt angajate sume de bani, numai raspunsul lor oficial este valabil, aceasta insemnand document semnat si stampilat.
Buna seara D-na.avocat ,aveti perfecta dreptate in tot ceea ce a-ti spus cu Finantele.Mai nou trimit Somatii de plata emise electronic si nu poarta nici semnatura nici stampila.
Doresc sa va multumesc pentru raspuns tuturor dar Hartuiala si razbunarea nu s-au terminat aici.Dupa acel angajament de plata la cateva zile am primit o adresa oficiala din partea Directoarei cu urmatorul continut,,Asa cum ati specificat PE ANGAJAMENTUL DE PLATA ca daca vor aparea penalitati la veti achita depuneti urgent in caserie suma de 5499 lei."#-o
Eu am raspuns prin nota interna ca nu dispun de acesti bani si rog esalonare.Am primit imediat raspunsul pentru ca era in ziua de plata a salariilor ,,de acord cu retinerea din salariu a 50% din drepturile nete".Dupa cateva momente m-a chemat la dansa in Birou si mi-a spus de aceasta retinere si atunci am spus ca nu mai sunt de acord sa platesc nimic.
Cosmarul nu s-a terminat m-au dat in judecata si in data de 18.09.2008 ora 9 sunt citata la Tribunal.Acum chiar nu stiu ce sa mai fac.Nu am avut probleme cu aceasta Institutie in viata mea.:(
Cosmarul nu s-a terminat m-au dat in judecata si in data de 18.09.2008 ora 9 sunt citata la Tribunal.Acum chiar nu stiu ce sa mai fac.Nu am avut probleme cu aceasta Institutie in viata mea.:(
Mult succes la proces. Angajati un avocat si mergeti cu fruntea sus.
Imi pare tare rau ca a trebuit sa imi dati dreptate, dar va sfatuiesc sa va angajati un avocat - daca se poate sa cunoasca bine problemele pe dreptul muncii.
Ca sa aveti castig de cauza NU MERGETI SINGURA IN INSTANTA si stati in permanenta pe langa aparatorul pe care il angajati pentru a va asigura ca a inteles toate aspectele problemei.
Bafta.
Retineri salariu
mnd
Buna ziua,
In CCM al firmei la care lucrez este stipulat ca \\\'\\\'angajatorul isi rezerva dreptul de a acorda anumite facilitati si avantaje salariatilor in ... (vezi toată discuția)