avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... garantii banesti pt gestionari
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

garantii banesti pt gestionari

Buna dimineata,
In data de 14 februarie 2010 s-a incetat contractul individual de munca (CIM) cu firma la care am lucrat inainte. Am ocupat postul de gestionar depozit la acea firma, mi se retineau si vira lunar o anumita suma din salariu, drept garantie, pana cand, se acumula trei salarii nete. In fine am plecat de la ei insa, nu vor sa-mi dea liber la ridicarea banilor din contul bancar deschis. Mentionez ca, nu am avut lipsuri la plecarea mea din acea unitate, insa, conducerea unitatii afirma ca, am o datorie totala de 2100 ron. Le-am propus sa ma cheme in instanta pentru recuperarea pagubelor insa, acestia, nu doresc acest lucru, pentru ca, probabil afirmatile lor sunt nefondate si, implicit nerecunoscute de mine. De 1 an si doua luni de la producerea evenimentului nu m-au chemat in instanta ceea ce ma face sa cred ca acestia nu au pe ce baza sa ma cheme, insa, ce trebuie sa fac eu pentru a recupera suma de bani pe care mi-a retras-o din salariu lunar, in decursul perioadei in care am colaborat cu ei? Mentionez ca, acei bani nu pot fi ridicati nici de firma la care am lucrat eu, fara acordul meu.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 08:24, 29 Mai 2011
Daca apreciati ca retinerea garantiei dupa incetarea CIM nu are temei legal,initial sesizati oficial ITM responsabil
Daca nu se solutioneaza favorabil,ramane varianta sa formulati actiune in instanta impotriva fostului angajator
Buna dimineata

Banuiesc ca " Nota de lichidare " nu are inscrisa pe ea datoria la care face referire fostul angajator. Daca Dvs. ati fi avut debite la ei, acestea trebuiau inscrise in spatiul rezervat acestora.

Conform art 16 din Legea 22/1969 actualizata :

Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Agentul economic, autoritatea sau institutia publica sunt obligate, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.

In acest caz nu va ramane decat sa formulati Dvs. o actiune in instanta in care veti solicita ca aceasta sa oblige societatea sa va achite garantia retinuta, inclusiv dobanda legala aferenta acesteia, cat si cheltuielile de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare garantie de la angajator nimsyy nimsyy Buna ziua, Am lucrat la o firma particulara pana acum 3 luni cand s-a declarat insolventa, iar eu impreuna cu mai multi colegi, evident ne-am cauta loc de ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani garantie cristian_daniel cristian_daniel Buna ziua, m-am inscris pe acest site deoarece nu aveam unde sa ma interesez despre problema pe care o am si a-si dori o parere inainte de a merge la un ... (vezi toată discuția)
Cum pot recuperea garantia? leuca_luminita leuca_luminita O cunostinta a lucrat 5 ani la o societate comerciala ca sofer pe o masina de distributie produse alimentare. In fiecare luna pe fluturasul de salariu ii ... (vezi toată discuția)