Buna ziua, m-am inscris pe acest site deoarece nu aveam unde sa ma interesez despre problema pe care o am si a-si dori o parere inainte de a merge la un cabinet de avocatura.
" In perioada 01.08.2011 - 19.12.2012, am lucrat ca agent de vanzari la o frma de distributie din Bucuresti , unde se oprea lunar 10% garantie din salariu. Din luna februarie nu m-i s-au mai dat bonurile de masa, iar la demisia din firma garantia mi-a fost oprita, plus ca ne oprea 100lei pe luna retinere consum combustibil nejustificabil, mai sunt si altele. A-si vrea sa-mi recuperez bani cum sa procedez? Mentionez ca am plecat in conditii bune din firma fara datori si fara a le crea pagube materiale sau morale"
Va multumesc.
1. Art. 16 din Legea nr.22/1969 dispune ca , garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Unitatea este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
2. Aveti dreptul de a actiona in instanta refuzul fostului angajator de a va restituie garantia materiala.