avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legea 175/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legea 175/2010

nu am mai platit datoriile catre asociatia de proprietari de vreo 4 ani de zile, adunandu-se o suma totala de datorat destul de mare, in jur de vreo 6.000 lei. M-am decis sa fac un imprumut in banca in vederea achitarii acestei sume, dar doresc sa o achit beneficiand de prevederile art.2 din legea nr. 175/2010. in acest sens am transmis o adresa presedintelui asociatiei in vederea calcularii sumei ce o am de achitat indicandu-i sa respecte prevederile art. 2 din legea nr 175/2010.
am procedat corect? ar mai fi alti pasi pe care ar trebui sa ii fac pt a beneficia de prevederile acestei legi?
si cum pot fi sigur ca suma ce mi-o va transmite asiciatia ca o am de platit este cea reala, respectand prevederile (in conditiile) legii 175/2010?
pot cere acest calcul vreunei alte institutii? (dandindu-ma ca este o perioada mare de cand nu am mai platit si e ceva de calcul)
O alta conditie de a beneficia de legea 175/2010 este sa puteti dovedi ca venitul / membru de familie este sub 1000 lei.

Daca presedintele asociatiei se invoieste cu aplicarea legii in cazul dv. ...ramane de vazut!
Asociatia de proprietari este singura autoritate care va poate calcula penalizarile, gratuit. Altfel puteti apela la oricine altcineva care cunoaste algoritmul de calcul si evident care ar avea si toata documentatia necesara si care in schimbul unei sume sa va faca acest calcul.
Asa ca nu va ramane decat sa aveti incredere in cei care s-ar incumeta sa va arate si din ce este alcatuita restanta. Puteati sa va tineti singur o evidenta a penalizarilor deoarece listele au fost la vedere, nu au fost tinute la secret, ca sa aveti acum pretententia sa va arate cineva din ce se compune restanta.
si nu am mai inteles un lucru din ce m-ati sfatuit sa fac, datoria acumulata din 2008 in urma se prescrie? conform caror prevederi legislative? va multumesc enorm pt efortul depus de a-mi raspunde. cu stima!
Da.
Orice datorie (în principiu) se consideră stinsă după 3 ani de zile dacă cel care urma s-o primească de la dvs. nu a acţionat pe căile legale permise pentru a o recupera.
Deci dacă nu mă cauţi 3 ani să-ţi dau banii, înseamnă că n-ai nevoie de ei, iar eu nu mai sunt obligat să ţi-i dau. Deci dacă asociaţia (prin preşedinte) nu v-a dat în judecată sau nu v-a trimis nicio notificare scrisă, prin poştă, că sunteţi dator, nu mai trebuie să plătiţi acea sumă niciodată.

Legea 175 vă scuteşte de "contribuţiile la cheltuielile comune" deci nu face distincţie între tipurile de cheltuială, deci da, se referă la cheltuielile restante cu apă, curent, salubritate, etc...

Asta înseamnă (în cazul în care nu aţi fost somat sau acţionat de asociaţie) că dvs. sunteţi îndreptăţit să achitaţi contravaloarea de pe listele de plată din mai2008-mai2011 fără majorări de întârziere, cu condiţia să plătiţi integral până la data de 20 iulie 2011.

Că Legea 175/2010 este făcută prost, e o altă poveste. Ea scuteşte locatarul de majorări, şi asociaţia la furnizor. Însă furnizorul nu este şi el scutit mai departe de majorirle generate de dvs., fapt cât se poate de românesc.
Cunosc acest gen de situaţie deoarece lucrez la un prestator de servicii de salubritate, şi m-am lovit de aceste situaţii.
Din păcate, de această lege nu va putea profita şi asociaţia mai departe, şi dvs. sunteţi singurul avantajat de ea. Dar dacă aveţi acest avantaj, e păcat să nu profitaţi de el :)

Succes!
va multumesc enorm pt sfaturile acordate. va doresc multa sanatate!!!
Valentinian a scris:

Legea 175 vă scuteşte de "contribuţiile la cheltuielile comune" deci nu face distincţie între tipurile de cheltuială, deci da, se referă la cheltuielile restante cu apă, curent, salubritate, etc...

Citatul de mai sus este total pe langa lege. Nu este nicaieri prevazut in legea 175, care dealtfel contine doar cateva randuri relativ usor de citit, ca aceasta ar stabili scutirea de cheltuielile comune, asa cum va exprimati dumneavoastra.
Legea 175/2010, vrea tocmai sa-i determine, sa-i stimuleze pe restantierii sa-si achite restantele catre asociatie. Si ce restante? Restantele pe care le are pe listele de plata, mai putin penalizarile aferente acestora.
Asadar un restantier poate fi scutit de plata penalizarilor daca achita integral restantele in 12 luni de la data intrarii in vigoare a legii si daca restantierul indeplineste conditia de a avea venituri sub 1000 lei/luna/membru de familie.

Alte discuții în legătură

Penalizari intretinere elena_zeca elena_zeca Noi am fost restantierui cu suma de 10.000,00 lei la intretinere ,am fost dati in judecata ,nu sa mers pana capat cu judecat deoarece am achitat intre timp ... (vezi toată discuția)
Penalitati conform 175/2010 PROPIETARap PROPIETARap 1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare ... (vezi toată discuția)
Legea 175 este aplicabila? ionescu teodosie ionescu teodosie Legea 175/2010 este aplicabila si retroactiv mai precis persoanelor cu dotorii istorice anterioare datei intrarii in vigoare a legii? Daca nu exista norme ... (vezi toată discuția)