avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... inchiriere apartament ipotecat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

inchiriere apartament ipotecat

Am facut ceva grav si anume am inchiriat un apartament ipotecat ingregistrandu- la finante. Am recit contractul de credit si am vazut ca imi este interzis acest fapt.
Voi fi acuzata de fals in declaratie? Ce pot sa fac?
Cel mai recent răspuns: manuela76 , utilizator 18:00, 30 Mai 2011
Atat timp cat banca in favoarea careia exista ipoteca si interdictiile aferente (inclusiv cea de inchiriere) nu are cunostinta despre acel contract, nu va fi nici o problema. Neplaceri apar in cazul neplatii ratelor si in eventualitatea unei executari silite asupra imobilului in cauza.
Poate fi perfectat un contract de inchiriere , indiferent de faptul ca imobilul este grevat de o ipoteca.
Acest lucru , insa , trebuie adus la cunostinta chiriasilor, care , in caz ca se va proceda la executarea silita a imobilului, vor fi pusi in postura de a parasi imobilul inchiriat .

Am uitat sa specific ca in contractul de inchiriere este stipulat ca apartametul este ipoteca si ca in caz de nepalata a ratelor sau alte probleme ce pot aparea intre client si banca, chiriasul va trebui sa evacueze apartamentul.
Ce imi fac probleme este acuze banca ca nu le-am cerut acordul pt inchiriere avand in vedere ca in coventia de credit scrie ca nu am voie fara acordul lor.
Nu cred ca vreo banca are resurse disponibile sa verifice zecile de mii de ipoteci in cateva baze de date separate si neconectate intre ele, pentru a descoperi eventualele incalcari de contracte. Asta ar insemna o activitate care nu aduce profit, iar bancile isi urmaresc profitul. Deci, deocamdata, sunteti ca un sofer care a depasit viteza legala fara sa-l vada nimeni. Deocamdata e doar un risc.

Daca insa apar probleme (intarzieri la plata), asa cum a spus narcisa_salbatica, atunci e bai mare, pentru ca pe langa problemele initiale, riscul de mai sus se va materializa, si contractul de credit va indreptati banca sa faca ce considera de cuviinta. Din fericire, macar v-ati protejat in contractul de inchiriere fata de eventualele pretentii ale chiriasului.

Pentru a reveni in "legalitate", sunt doua posibilitati: ori nu reinnoiti contractul de inchiriere, ori cereti acordul bancii pentru inchiriere. In locul dvs, as cere acordul bancii in preajma termenului de reinnoire a inchirierii, iar daca banca nu e de acord, nu mai reinnoiti (iar chiriasul pleaca sau sta fara contract -> ceea ce duce la alt risc, de asta data fiscal).
M-am gandit si eu la a doua posibilitate. Dar asta ar insemna ca in urmatoarele 11 luni sa fiu in ilegalitate fata de banca. Si imi este teama pt situatia este incerta cu salariile in tara asta. Daca la anul sau peste 2,3 ani nu imi mai pot plati rata. Nu ma trag raspundere pt inchirierea facuta fara acordul lor.
Pot sa fac inchisoare pt fapta asta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament ipotecat manuela76 manuela76 Am inchiriat apartamentul ipotecat si inregistrat la finante fara acodrul bancii. Am trecut in contractul de inchiriere ca apartamentul este ipotecat iar caz ... (vezi toată discuția)
Inchiriere imobil - credit prima casa ricosmin ricosmin Buna ziua, As dori sa va adresez o intrebare privind inchirierea unui imobil achizitionat prin programul Prima Casa. Am citit majoritatea intrebarilor ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament ipotecat elisa17 elisa17 vreau sa inchiriez un apartament care este cumparat prin imprumut bancar (ipotecat). are dreptul proprietarul sa mi-l inchirieze? (vezi toată discuția)