As dori sa va adresez o intrebare privind inchirierea unui imobil achizitionat prin programul Prima Casa.
Am citit majoritatea intrebarilor adresate pe aceasta tema si imi cer scuze daca ma repet cumva.
Am achizitionat anul acesta (2018) un imobil prin programul Prima Casa. Banca la care am obtinut Creditul nu o voi mentiona.
Doresc sa inchiriez acest imobil si prin urmare am intrebat consultantul bancii cum sa procedez.
Banca mi-a comunicat ca pentru obtinerea acordului trebuie sa aduc o serie de documente printre care Contractul de Inchiriere impreuna cu C.I. ale chiriasilor.
In Contractul de Credit nu se specifica nimic legat de activitatea de inchiriere. Stiu ca Banca poate impune absolut tot ce legea nu ii interzice, dar situatia mi se pare cel putin bizara: cum poate Banca sa ceara un contract de inchiriere pentru a-si da acordul sa pot inchiria, respectiv sa pot semna contractele de inchiriere? Care este logica? Care mai este rolul Acordului daca eu deja semnez un Contract de Inchiriere pentru care teoretic imi trebuie Acordul bancii?
Nu este nici o logică, cred că cine v-a dat acest răspuns... Ori l-a inventat ori e făcut ca să vă încurce, chiar sa va găsească apoi nod în papură... Este chiar incredibil!
Însă... Puteți sa faceți un antecontract sub semnătura privata cu viitorii chiriași prin care va obligați ca le închiriați lor spațiul, sub rezerva obtinerii permisiuni băncii pana la o dată anume!
La fel și antecontractul trebuie sa prevadă o anumita data de semnare a contractului de închiriere, dacă banca va da acordul.
Mai degrabă în această varianta aceasta este legală și logică procedura.
Banca considera ca atata timp cat nu ati achitat creditul nu sunteti proprietarul de facto al imobilului, avand ipoteca de rang I pe imobil. Din acest motiv trebuie sa iti exprime acordul pentru inchiriere. Chiriasii pot distruge imobilul, sa il faca de neutilizat, in cazul in care nu veti reusi sa va achitati la timp ratele, imobilul se va executa de creditor, il va scoate la licitatie.
Cum isi va mai recupera banca ba nii daca imobilul a fost inchiriat si nu poate fi vandut la un pret care sa acopere creditul ramas?
Nu contest in niciun moment obtinerea Acordului din partea Bancii (mi se pare logic sa ai nevoie de el), cum de altfel inteleg inclusiv motivul pentru care ar dori sa aiba la dosar Contractul de Inchiriere si respectiv C.I. ale chiriasilor. Ceea ce contestam in intrebarea adresata mai sus era modul de obtinere al Acordului, care este cel putin aberant, in conditiile in care la restul bancilor (fara a da nume, ma refer la cel putin 4 banci din clasamentul primelor 10 banci din punct de vedere al activelor bancare) pentru a obtine Acordul trebuie completata o simpla cerere scrisa de mana. Banca este libera sa ofere sau nu acest Acord (legea ii permite si sa accepte si sa refuze).
Chiar si asa, luand in considerare aceasta situatie absurda, in care Banca cere Contractul de Inchiriere si C.I. ale chiriasilor inainte de a-si da Acordul si pe baza carora, ulterior Banca isi da Acordul, in cazul producerii unor prejudicii de catre chiriasi, care este baza legala si cum ar putea Banca sa procedeze in aceasta situatie, intrucat si-a exprimat Acordul pentru inchiriere, iar Contractul de Inchiriere se incheie intre proprietar si chirias, unde Banca nu are nicio valoare juridica prin care sa urmareasca in vreun fel chiriasul sau sa isi recupereze vreo pierdere de la chiriasi? Sau imi lipsesc mie niste date in aceasta chestiune? Cu siguranta imi lipsesc, dar pentru asta m-am adresat acestui forum, pentru a incerca sa inteleg logica in acest demers.
Din punctul meu de vedere, din moment ce eu sunt proprietarul si doresc sa inchiriez, clar imi asum niste riscuri, printre care si posibilitatea ca un chirias sa imi produca prejudicii pentru care voi raspunde in calitatea pe care o detin, adica aceea de proprietar. Situatia in care imobilul se va executa de creditor si va fi scos la licitatie, in cazul unei inchirieri, nu cred ca este foarte clara, astfel incat sa stie fiecare parte ce se intampla daca ... si cine raspunde daca ...
Din tot ceea ce am citit din punct de vedere legislativ si fiscal, am impresia ca aceasta activitate de inchiriere a imobilelor obtinute prin creditele Prima Casa este permisa, dar nu este suficient de bine reglementata, lasand loc de multe interpretari si incertitudini.
Pana va achitați toate ratele, banca are ipoteca pe imobilului.
Dumneavoastră sunteți proprietar, dar cumva sub condițiie suspensivă, constând în aceea de a va achita toate ratele pana anul X, ce reprezintă termen final de plată.
În aceste condinții se justifică și interesul băncii în păstrarea unei bune stări a imobilului...