Buna ziua, as vrea mult sa imi spune-ti ce pot face si sa-mi dati un sfat.
Sunt casatorita de 4 ani cu un cetatean roman, eu fiind basarabeanca, insa de 3 ani nu mai locuim impreuna, am revenit in Chisinau deja de 3 ani,Divort oficial nu avem, am incercat anul trecut sa divortez in instanta de judecata insa nu mi-au dat cistig de cauza, am avut 4 termene, si nu mi-au dat divortul din motiv ca el nu s-a prezentat niciodata iar eu nu puteam aduce tocmai de la chisinau vreun martor.
Acum sunt intr-o relatie cu un cetatean basarabean deja de 2 ani, si sunt si insarcinta, as vrea sa stiu daca Legislatia romina permite ca eu dupa nastere sa trec numele copilului dupa cel al concubinului si nu dupa cel al sotului din Buletin?
VA rog mult sa imi spune-ti.
Va multumesc, anticipat.
Sotii au la indemana actiunea de tagada de paternitate . ( exercitata in termen de 3 ani de la cunoasterea nasterii sau de la nasterea copilului ).
Concubinul nu are calitate procesuala activa in aceasta actiune.Asadar, adresati-va instantei de judecata. Dupa ce va exista hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila, tatal poate recunoaste copilul .
Nu , veti divorta numai in fata instantei de judecata ( judecatoria in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al dumneavoastra , in calitate de soti ). Varianta cea mai rapida presupune acordul celor impricinati.
Doamna Iona, Multumiri din suflet,
si o ultima rugaminte, spune-ti-mi va rog mai explicit si detailat ce prespune adica acordul celor impricinati? ce treb sa fac?