avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poate face intabulare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poate face intabulare?

Buna ziua,
Problema este cam asa. Am un teren pe care am si titlu de proprietate. Un vecin de-al meu a facut o actiune in constatare in instanta pe terenul cu care ma invecinez. Nu am fost de acord cu anumite limite ale proprietatii sale dar cand s-a facut masuratoarea in teren nu am fost luat in seama de nimeni. Inteleg ca a castigat in instanta (din afisarea pe internet) actiunea in constatare.
Acum insa spune ca vrea sa intabuleze si vine la mine sa ii semnez nici nu am vazut bine ce. Daca omul vrea sa intabuleze, inseamna ca are titlu cred eu. Dar dau telefon la primarie sa intreb. Imi raspunde cineva care spune ca stie despre ce este vorba, ca respectivul vecin nu are titlu dar ca poate intabula si fara, doar cu actiunea in constatare.
Intrebarea mea este: poate sa intabuleze si fara sa detina un titlu? Este posibil sa fie suficienta actiunea in constatare pentru a intabula?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Olimpiu Hornaru , Avocat 17:24, 1 Iunie 2011
Dumneavoastra daca nu ati fost parte in proces trebuia sa faceti o cerere de interventie in interes propriu daca aveti anumite pretentii fata de vecin si terenul in cauza... Daca hotararea care sa dat va prejudiciaza si consfinteste o nedreptate ce vi se face ar trebui sa luati masuri pana nu intabuleaza vecinul..Si, da! Vecinul poate sa intabuleze dreptul sau, hotararea judecatoreasca pronuntata in favoarea lui pe actiunea in constatare este titlu de proprietate
Vecinul are dreptul sa solicite intabularea ,in temeiul art 26 din L nr 7/1996 republicata
alin c) notarea avand ca obiect inscrierea drepturilor personale a,actelor si faptelor juridice referitoare la starea si capacitatea persoanelor ,actiunilor si cailor de atac in justitie,precum si a masurilor de indisponibilizare ,in legatura cu imobilele din cartea funciara
un amanunt: daca vrea sa "intabuleze" are nevoie de semnatura vecinului doar in cazul in care suprafata din "acte" (titlu sau sentinta) este mai mare decat ce reala. (dar nu trebuie sa vina la dvs "sa ii semnati - ci trebuie sa va "invite" la tern pentru a stabili limita comuna - este posibil sa va faca o invitatie scrisa si daca nu va prezentati sa se intabuleze fara ca dvs sa semnati acel "proces verbal de vecinatate")
si daca ma prezint, nu sunt de acord si nu semnez, nu e acelasi lucru adica intabuleaza fara sa semnez acel act? Cat de valabila ar fi astfel intabularea? Sau e valabila dar usor atacabila?
Va multumesc pentru atentie!
vecinul dvs. isi va intabula terenul fara nicio problema, doar in baza hotararii judecatoresti.
totusi ar trebui sa va masurati propria suprafata de teren, sa confruntati suprafata inscrisa in titlul dvs. de proprietate si in cazul in care va apare o suprafata mai mica...merge o actiune in revendicare imobiliara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procesul verbal de vecinatate - poate fi atacat in instanta? EduardMarinescu EduardMarinescu Sunt proprietarul unui teren, intr-o anumita localitate. Aceste teren se invecineaza cu un alt teren proprietate a unei societati comerciale. Societatea ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de vecinatate Maryanna88 Maryanna88 Bună ziua! A venit un vecin cu proces verbal de vecinătate. Are un teren și vrea sa construiască o casă. Nu este vecin direct cu noi. Noi suntem în ... (vezi toată discuția)
Litigiul vecinilor RaduVaslui RaduVaslui Tata are o casa cu dar pr teren invecinat cu sora lui. Are acte facute din 1992 la notar, intabulat drept de proprietate si Carte Funciara facuta in 2013. PV ... (vezi toată discuția)