am o situatie si nu gasesc argumentul legal...ci doar pe cel de bun simt #-o. daca ma poate ajuta cineva, raman dator:">
Situatia este urmatoarea:
Societatea A lasa un cec in alb societatii B. Ca urmare a neexecutarii obligatiei, societatea B completeaza cec-ul cu suma de 30000 lei si il introduce la executare. Societatea A face opozitie la executare si ca urmare, judecatoria prin sentinta civila nr.6 din 2003 reduce suma la 29000 lei, mentinand cec-ul. Societatea A face apel iar prin decizia civila nr. 45 din 07.04.2004 se respinge apelul ca nefondat si se mentine sentinta atacata. Societatea A declara recurs impotriva deciziei 45. Societatea B solicita continuarea executarii imediat dupa ce decizia a ramas definitiva. In aceasta situatie societata A solicita suspendarea executarii deciziei 45 din 07.04.2004 iar instanta, considerand ca punerea in executare a deciziei recurate ar produce grave prejudicii, cu consecinta blocarii activitatii societatii A dispune : '"Suspendarea executarii deciziei 45 din 07.04.2004 pana la solutionarea recursului". Recursul a fost solutionat la data de 15 iunie 2008 prin respingerea acestuia.
In aceasta situatie societatea B solicita continuarea executarii. Societatea A face iar contestatie la executare si ridica execptia prescriptiei dreptului de a cere executarea silita motivat de faptul ca termenul s-ar fi fi prescris prin scurgerea unui termen de 3 ani de la data la care sentinta a ramas definitiva, respectiv 07.04.2004, deci de la data de 07.04.2007 ei considerand ca deoarece prin incheiere instanta a dispus doar suspendarea executarii deciziei 45 din 2004 si nu a suspendarii executarii cec-ului insusi.
Consider ca nu opereaza prescriptia deoarece in aceasta perioada termenul a fost suspendat prin incheierea Instantei iar prin micsoararea sumei din cec, sentinta judecatoriei si apoi a tribunalului a devenit corp comun cu cec-ul, in aceasta situatia suspendarea executarii deciziei 45 ducand la suspendarea termenului privind punerea in executare a cecului insusi.
As avea nevoie de un eventual text de lege in acest sens sau orice sustinere...
Va multumesc!
Te legi de decret si procedura civila, precum si de scopul urmarit de cele doua legi in materie de executare...
Astfel, suspendarea executarii nu este o modalitate ca debitorul sa scape de executare, suspendarea meavand rolul de a lasa sa curga termenul de prescriptie, corect?
In materie comerciala, 389 procedura civila... termenul de perimare curge de la incetarea suspendarii sau ceva de gen spune... asa ca vezi data la care ati cerut executarea si cat a trecut, vezi apoi cat a trecut de la incetarea suspendarii.
Apoi mai ai pe dupa 400 un art. care-ti spune exact ce vrei sa auzi... ai mai multe situatii si una zice ca prescriptia nu curge cat timp e suspendata executarea, fie prin lege, fie de catre o instanta... Ai ca exceptie situatia in care executarea e suspendata la cererea creditorului, ceea ce nu e situatia ta, corect?
Daca vrei iti caut si art. ala, e dupa contestatia la executare, dupa intoarcerea executarii, chiar despre prescriptie vorbeste...
Bafta, sa-mi spui daca e de ajuns.