dupa legea noua, din 2011, daca optezi pentru varianta de a sta acasa 2 ani,cu copilul, angajatorul este obligat sa iti retina postul timp de 2 ani?
unii au interpretat legea ca este obligat altii spun ca nu. imi trebuie o trimnitere legala ca sa fiu sigura. nu as vrea sa ini pierd postul pentru care am muncit atat, dar m-ar ajuta enorm sa pot sa stau cu copilul 2 ani.
Angajatorul este obligat sa va retina postul pot.art.21 din O.U.G 96/2003 conform caruia:
Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului sa dispuna încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla în concediul de risc maternal;
c) salariatei care se afla în concediul de maternitate;
d) salariatei care se afla în concediul pentru cresterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla în concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 18 ani
1. Nu exista nici o prevedere legala care sa oblige angajatorul sa nu desfiinteze postul ocupat de dvs., in perioada in care sunteti in CCC.
2. Angajatorul nu va poate concedia in perioada CCC decat daca este in reorganizare judiciara sau faliment.
3. Dvs. stati in CCC pana la 2 ani si dupa aceea vedeti daca angajatorul mai are sau nu nevoie de serviciile dvs.
postul nu va fi desfintat din unitate (sunt profesoara), dar problema este daca im i retine postul 1 an sau 2. eu din lega am inteles ca 1 an doar, apoi poate sa angajeze pe altcineva.
este cineva in situatia mea si poate sa imi dea unraspuns concret sau o interpretare/ o usita a legii?
1. Pe perioada cat sunteti in CCC aveti CIM suspendat (art.51, alin.(1), lit.a) din Codul muncii).
2. Adica dvs. sunteti tot salariata acelei institutii dar nu prestati munca si nu primiti salariu.
3. Pe perioada CCC angajatorul poate angaja alta persoana in locul dvs. dar numai pe perioada determinata, pana la revenirea dvs. din CCC (art.83, lit.a) din Codul muncii).
4. Daca ati facut cererea de CCC pe perioada pana copilul implineste 2 ani atunci la terminarea CCC faceti cerere de incetare a suspendarii CIM si reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM.
5. Adica angajatorul trebuie sa respecte prevederile din CIM.
6. Nu inteleg de unde aveti dvs. informatiile iar cine vi le-a dat trebuia sa va si argumenteze cu text de lege.
nu am cerut inca o consultanta a cuiva specializat, doar ce am citit in OUG 111/ 2011 pe net. Si din art urmator inteleg ca sunt obligati sa iti retina postul doar pana la 1 an. Al 2-lea an este pe cont propriu
Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
eu chiar as dori sa imi iau concediu 2 ani. este f important ptr mine sa adevarul este ca daca ma duc la servici nu iau mai multi bani.
va rog lamuriti-ma