avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul asupra locului de veci
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul asupra locului de veci

Buna ziua,

Va prezint o situatie si as vrea si eu un sfat daca se poate.
Mama mea detine un loc de veci de mai multi ani printr-un act de donatie. Ani de zile si-a achitat taxele catre administratia cimitirului fara sa existe vreo problema. Anul acesta insa...surpriza. Pe locul de veci era facuta o noua lucrare funerara si trecut pe cruce un alt nume. Nu exista mort, e doar o lucrare.

Administratia cimitirului a inceput sa o "scalde" cum ca ii va da alt loc de veci mamei, dar...nementionand nimic despre lucrarea care deja era facuta. Au incercat sa-i propuna solutii de compromis cu o parcela facuta special dar care este o bucata de pamant plina de tot felul de radacini.

Nu stim daca exista vreun alt act pe acel loc de veci.
Ce putem face ca sa isi recapete locul? In cazul in care ar exista acte pe numele altcuiva, datate ulterior actului de donatie pe care il detine mama, ar fi valabil?Am avea sanse in proces?
Cel mai recent răspuns: AureliaT , utilizator 17:23, 31 Mai 2011
Asa cum descrieti dvs situatia, in mod sumar, evident ca mamei dvs i-a fost incalcat dreptul de proprietate asupra locului de veci.
Nu putem sti situatia reala decat confruntand actele pe care le detin cele doua parti si conditiile in care acestea au fost incheiate. Nu uitati ca donatia este un act solemn si trebuie incheiat in fata notarului.
Transmiteti o notificare administratiei cimitirului respectiv si , spre stiinta , si Administratiei centrale a cimitirelor (pe la Bellu are sediul), in care le puneti in vedere sa desfiinteze constructia respectiva, motivat de faptul ca aveti acte legale pentru acel loc de veci si v-ati platit regulat taxele.
Bineinteles ca nu se vor lasa impresionati, iar dumneavoastra nu va ramane decat sa-i actionati in judecata, in termen de 30 de zile de la data la care notificarea va ajunge la adm.cimitirelor.
Multumesc frumos de raspuns.
E posibil ca incurcatura sa fie facuta de cei de la administratia cimitirului care neavandu-va clar pe dumneavoastra trecuti acolo ca proprietari pe acea parcela, au dat catre altii care au facut cerere sa li se dea un loc. Si acum da, sunteti si dumneavoastra indreptatiti sa va elibereze locul, si cei ce l-au primit ca au bagat banii in lucrare.
Eventualele nereguli,nepotriviri de acte...nu au iesit la iveala atunci cand s-au facut demersuri pentru eliberarea autorizatiei de lucrari? Pentru un monument funerar este nevoie de o astfel de autorizatie, si presupun ca cel care a solicitat-o a prezentat niste documente.

Alte discuții în legătură

Cum se poate afla daca un loc de veci a fost vindut Iohanna Iohanna Buna ziua, Mama mea are pe numele ei un act de concesiune pentru un loc de veci la Cimitirul Bellu. Mama este in viata, dar senila. In ultimul timp nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Vanzare cavou cimitir bellu brindushap brindushap Buna ziua. Mama mea a mostenit o jumatate dintr-un cavou cu 3 cripte in cadrul cimitirului Bellu din Bucuresti. Nelocuind in Bucuresti ar dori sa vanda partea ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedez? bettyna bettyna Buna ziua, va scriu in speranta ca cineva are un raspuns la intrebare mea: am o prietena al carei tata vrea sa cumpere de la o persoana fizica doua gropi ... (vezi toată discuția)