Sunt profesor si am cartea de munca la o institutie de invatamant. In paralel lucrez in regim de colaborare la un post de radio.
Problema mea este urmatoarea: luna urmatoare trebuie sa-mi sustin examenul pt. definitivare in invatamant si as vrea sa stiu in ce conditii pot sa-mi iau 3 zile de concediu de studii in vederea sustinerii celor 3 examene, de la institutia unde sunt in regim de colaborare?
Mentionez ca angajatorul, pt. orice zi in care am avut examene in ultimii 2 ani - examene in invatamant -imi solicita sa-mi fac cerere pt. concediu, taindu-mi implicit din cele 11 zile de concediu anual de odihna la care am dreptul.
Inca o problema ar fi legata de situatia concediului pe anul trecut. Fiind post de radio, concediile mai lungi de 3-4 zile nu sunt indicate (politica institutiei), iar eu anul trecut mi-am luat doar 2-3 zile de concediu (evident tot pt sustinerea de examene). In aceasta sitiuatie vreau sa stiu ce se intampla cu restul concediului pe anul trecut? SE plateste, se acorda anul acesta etc? Am dreptul sa-l cer in vreun fel?
Aveti dreptul sa-l cereti, dar totul depinde de "politica" institutiei. Cititi-va clauzele contractuale. Sigur sunt mai importante decat contractul in sine.
cererea pentru concediu de studii (de 3 zile) pe care o soliciti este de fapt o suspendare de drept a contractului tau de munca. Fiind o suspendare, nu vei fi salarizata in interiorul termenului pe care il soliciti. Angajatorul tau de fapt vrea sa te ajute, prin acordarea concediului de odihna. In cazul suspendarii pe care o soliciti, angajatorul trebuie sa emita o decizie de suspendare, iar tu la terminarea perioadei trebuie sa prezinti dovada sustinerii examenelor.
La postul de radio aveti contract individual de munca part-tine?
Potrivit dispozitiilor Codului muncii coroborate cu prevederile CCMN, durata minima a concediului de odihna indiferent de norma de lucru este de 21 zile lucratoare.
De asemenea, când din motive neimputabile salariatului, acesta nu şi-a efectuat integral concediul de odihnă pe anul în curs, restul de concediu se va acorda până la sfârşitul anului următor, în perioada solicitată de salariat. Prin urmare, puteti sa luati restul zilelor de CO neefectuat pana la sfarsitul anului 2008.
Astazi am avut surpriza sa asist la o "calculare" a nr. de zile de concediu de odihna pe anul in curs. Directoarea mi-a calculat tinand cont de norma de lucru de 3 ore raportata la norma de 8 ore. Aplicandu-se regula de trei simpla, am aflat ca am dreptul la 8 zile de concediu anual.
Din ce am citit mai sus, am inteles ca indiferent de forma contractuala (part-time full-time) am dreptul la 21 zile de concediu.
In aceasta situatie , ce pot sa fac? Am inteles ca acel concediu de studii este "problematic" si ma pot lipsi dar doar in conditiile in care am dreptul ca orice angajata, la 21 zile de concediu anual.
Potrivit art. 103 alin.1 din Codul muncii, salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
Din coroborarea dispozitiilor acestui articol cu art.56 alin.1 din CCMN , rezulta ca durata minima a CO este de 21 zile lucratoare indiferent de durata timpului de lucru.
Numai drepturile salariale se acorda proportional cu timpul lucrat (art.103 alin.2 din Codul muncii).
Puteti depune o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala isi are sediu angajatorul.
Job part time
THEODORA30
Buna ziua va rog sa mi spuneti daca sunt angajata la un job part time de cate zile de concediu de odihna am dreptul? sunt la 20ore/saptamana.multumesc (vezi toată discuția)