avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM VERSUS CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM VERSUS CCM

Am incheiat contractul individual de munca la o data la care era in vigoare contractul colectiv de munca ce prevedea o anumita grila de salarizare. De asemenea, acest CIM a fost incheita cu putina vreme inainte de intrarea in vigoare a modificarilor Codului Muncii.

Intre timp, pe de o parte, Codul Muncii a fost modificat, iar CCM-ului la nivel de unitate i-a expirat temenul de aplicare, existand la aceasta data negocieri intre administratie si sindicat pentru incheierea unui nou CCM.

Intrebari:

(1) daca, prin modificarea CCM se schimba grila de salarizare (evident "in jos"), respectiva modificare mi se aplica si mie?

(2) pe perioada pe care nu exista CCM (cel vechi fiind expirat, iar cel nou nefiind inca semnat), e adevarat ca nu exista temei legal pentru achitarea salariilor?
Cel mai recent răspuns: NEW_GUEST , utilizator 19:03, 1 Iunie 2011
Daca aveti salariul stabilit prin CIM nu va poatye afecta CCM decit daca veti inchgeia un act aditional cu privire la salariul.
Chiar daca nu exista CCM principiul este ca orice munca trebuie remunerata, deci nu se poate invoca lipsa CCM pentru a nu fi platit un salariat
1. Clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti angajatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel.
Noul CCM se va aplica de la data inregistrarii lui. In speta, cred ca este aplicabil si inin acest caz, principiul neretroactivitatii.

2. Raspunsul este negativ .. Codul Muncii prevede ca , pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.
Prin urmare, numai in situatia in care nu prestati activitate nu veti primi salariul.
Deci grila de salarizare mai putin favorabila decat cea in baza careia a fost stabilit salariul prevazut in CIM i se poate aplica angajatului numai daca, ulterior incheierii CCM la nivel de unitate, se incheie si acte aditionale ale CIM. Acte aditionale care presupun, evident, acordul salariatului.

Poate angajatul sa refuze semnarea acestui act aditional? sau, din alt unghi privita problema, in cazul in care refuza semnarea actului aditional, in ce temei legal ii poate aplica angajatorul noua grila de salarizare?

Precizez ca NU ma refer la prime, tichete de masa si/sau alt fel de sume prevazute strict in CCM, ci doar la salariul calculat cf unei grile de salarizare si prevazut ca atare in CIM plus cateva sporuri prevazute de asemenea in mod explicit in CIM.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
NEW_GUEST, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grila unica de salarizare cristina69 cristina69 Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti cu privire la aplicarea grilei unice de salarizare intr-o societate comerciala, respectiv cu privire la ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv suciu_diana suciu_diana Buna ziua, pentru negocierea contractului colectiv la nivel de unitate angajatorul trebuie sa lanseze invitatia. Daca in invitatie termenul se specifica ca ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Societatea noastra are CCM valabil pana in anul 2013. In tot acest timp, se mai fac modificari la acest contract? Daca avem angajati noi, se face ... (vezi toată discuția)