Buna ziua,
Am si eu o curiozitate si as dori daca se poate sa primesc un raspuns avizat.
Se poate face o exertiza grafoscopica dupa un inscris care a fost completat cu litere de tipar,( litere de tipar completate in casute) iar cand se ia proba de scris acea proba sa fie completata cu litere de mana?
Cum poate un expert sa se pronunte daca un scris de tipar este al unei persoane careia i s-a luat ca proba scrisul de mana?
Majusculele fiind completate in casute, ce ar putea stabili expertiza? distanta dintre litere, nu e cazul! Ce alte elemente ar mai putea fi constatate in asemanare?
Daca foaia respectiva este deteriorata nu are nici o relevanta?
Din pacate nu se va putea face expertiza grafoscopica in situatia expusa de dumneavoastra. Sunt necesare mai multe materiale pt a fi comparate.
Piesele preconstituite trebuie sa fie intr-un nr suficient, sa se apropie, pe cat posibil ca forma si continut, de inschisul in litigiu, sa fie redactate intr-o perioada apropiata de data examinarii si inscrise cu un instrument scriptural asemanator celui folosit in inscrisul expertizat, adica pix, stilou, creion.
In expertiza grafoscopica se urmaresc mai multe caracteristici ca: marginea lasata de cel care scrie, marimea alineatelor, distanta dintre randuri, amplasarea diverselor mentiuni, gradul de evolutie al scrisului, forma scrisului, inclinarea scrisului sau a literelor, continuitatea scrisului, viteza, presiunea scrisului, forma liniei de baza a scrisului, constructia literelor, , modalitatea de incepere a executiei, finalitatea semnului grafic, etc.
Dupa cum observati, din ceea ce detineti nu se pot constata aceste caracteristici ale inscrisului.
Asadar, va trebui sa se apeleze la o alta metoda de comparatie experiamentala si anume cea facuta de organul judiciar si numai in fata acestuia.
Se va dispune scrierea libera a unui text care trebuie pregatita mai inainte, atfel incat persoana in cauza sa nu cunoasca destinatia reala a piesei pt a preveni o eventuala incercare de deghizare a inscrisului.
Mai este nevoie de metoda textului scris dupa dictare ce va contine mai multe cuvinte si expresii dint extul in litigiu, mergandu-se chiar pe dictarea lui, alternativa, in care, sub nicio forma nu se prezinta inscrisul in vederea unei eventuale copieri.
Cantitativ pt un text obisnuit vor fi suficiente circa 3 probe luate la cerere.
Numai astfel se va putea ajunge la o concluzie certa privind identitatea sau neidentitatea persoanei sau la o concluzie cu caracter de probabilitate.
Din pacate s-a si facut aceasta expertiza, cu nici un alt element in plus! Aceasta expertiza incrimineaza o persoana si cu toate ca avocatul a cerut refacerea expertizei in fata a trei instante de judecata, aceasta expertiza nu s-a mai repetat!
Avocatul a sustinut la randu-i ca nu exista si alte "elemente" cu care sa se face comparatie si ca cea mai in masura institutie pentru a da un verdict lamuritor ar fi INC, dar cu toate astea expertiza facuta de niste politisti a ramas ca proba la dosar, refacerea a fost respinca prin "argumentul": "nu exista dubii ca nu ar fi concludenta" (sau ceva in genul asta).
Cum iti mai poti face dreptate in cazul asta?
Cum, cand un procuror a tinut cu tot dinadinsul ca un om sa fie condamnat in baza acestei probe!
Cum?
X-(
Va rog sa imi dati un raspuns "ajutator", daca se poate!
Multumesc!
Ce inseamna perioada apropiata?
Un an si jumatate e o "distanta" apropiata?