avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PF si somaj?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PF si somaj?

buna ziua. O persoana care a fost angajata pana in luna mai, si este si persoana fizica autorizata, poate beneficia de somaj? in luna mai societatea la care lucra i-a incetat activitatea prin desfintarea postului, lucru care i-ar da dreptul la somaj, dar de la AJOFM i-au cerut o adresa de la Administratie, din care sa reiasa ca nu are venituri, asa ca, din acea adeverinta banuiesc ca o sa se vada ca e inregistrata cu Pers. Fizica autorizata, si n-o sa obtina somaj.
si,dc totusi s-ar putea, avand in vedere ca in ultimii 2 ani a fost in CIC cum i s-ar calcula contributia pt somaj?
multumesc mult
Cel mai recent răspuns: melisa28 , utilizator 11:48, 2 Iunie 2011
1. Poate cumula indemnizatia de somaj cu venitul din activitatea de PFA daca acesta din urma este mai mic de 500 lei pe luna.
2. Daca in ultimii 2 ani a fost in CCC, pentru indemnizatia de somaj se vor lua in calcul lunile de dinainte de CCC.
multumesc mult pt ajutor
Buna ziua.

Am si eu cateva nelamuriri si sper ca ma puteti ajuta.
Am o prietena care se afla in urmatoarea situatie
Are un PFA, deschis doar pe timp de sezon(timp de 3 luni de zile), in acelasi timp si-a platit singura cartea de munca la o alta societate.Intre timp a ramas insarcinata si din septembrie 2010 a incetat si contractul de munca si este in somaj....acum a vrut sa-si deschida iar activitatea de comert a PFA-ului dar de la Registrul Comertului i s-a spus ca nu mai poate functiona ca persona fizica autorizata pentru ca altfel va pierde indemnizatia de crestere a copilului.
In acest caz si-a prelungit suspendarea activitatii pe inca 3 ani de zile, desi era suspendata activitatea din octombrie 2010, a preferat sa renunte la activarea PFA-ului decat sa piarda indemnizatia.

Intrebarea mea este urmatoarea:
1.
va fii o problema cand isi va depune dosarul pentru CIC, avand in vedere ca toata lumea ii spune ca nu avea voie sa fie in somaj si in acelasi timp ca aiba si pfa-ul deschis?

Ma repet in caz ca nu am fost foarte explicita, de pe 1 septembrie a intrat in somaj de la acea societate, iar activitatea ei (PFA-ul) a suspendat-o pe 1 octombrie, practic luna septembrie s-a intercalat si ca somaj si ca pfa.

Venitul net, declarat de ea la Administratia Financiara este de 350 lei , pe acele 3 luni in care a functionat, practic este venitul ei anual pe 2010.

2.
Cand va depunde dosarul pentru CIC, a inteles ca ii va trebui o adeverinta de la Administratia Financiara, in care sa se specifice venitul ei pe 2010, o va incurca acest venit de 350 lei?

In acelasi timp ii va trebui o adeverinta, cu cele 12 luni de cotizare anterioare datei nasterii copilului, dar ea are doar 2 luni pe 2010 lucrate(iulie , august), pentru ca imediat din septembrie a intrat in somaj, apoi a fost in concedii medicale si acum in post natal....A putut intra in somaj, pt ca a avut 12 luni lucrate in 2 ani.De unde va aduce adeverinta asta care se cere pe cele 12 luni anterioare, de la somaj?


3.
Presupun ca cei de la somaj ii va da o adeverinta, in care se specifica lunile de cand si pana cand a fost in somaj...iar aici e posibil sa se observe greseala, pt ca am citit ca-i trebuie si o adeverinta de la Administratia Financiara, in care sa se specifice ca are activitatea suspendata...bun o are dar se va vedea data de cand o are.
4.

Va reusi oare sa obtina indemnizatia de somaj , va intampina probleme din cauza acelei luni septembrie?

Scuze pentru mesajul atat de lung , dar am scris in speranta ca cineva imi va raspunde, multumesc mult.
1. In timpul somajului poate fi si PFA daca venitul lunar din PFA este mai mic de 500 lei pe luna.
2. Acel venit nu va incurca, el va fi luat in calculul indemnizatiei pentru CCC.
3. Va aduce cate o adeverinta de la angajator si de la Agentia de Somaj.
4. Cred ca va referiti la indemnizatia pentru CCC nu la cea de somaj. Nu va avea probleme la intrarea in CCC.
Multumesc frumos pt raspunsul dumneavoastra.
Da aveti dreptate la indemnizatia de crestere a copilului ma refeream...Dumneavoastra spuneti ca nu va fii nici o problema, dar ele de ce nu cunosc legile, nu ar trebui sa le cunoasca?, si de la Administratia Financiara i s-a zis ca nu are voie sa fie in somaj in timp ce mai functiona PFA-ul, inclusiv o doamna de la Fortele de Munca i-a spus acelasi lucru....mai rau au speriat-o ca e posibil sa-i vina amenzi acasa , cand se va depista greseala, facuta chiar de ei , ea nestiind legile.

Va mai deranjez cu inca o intrebare, cele 12 luni de cotizare de dinaintea nasterii copilului se implinesc pe 4 iulie, daca cumva naste mai devreme mai poate face totusi ceva pentru a nu pierde indemnizatia( asta in caz ca va reusi sa o ia, si nu apare problema respectiva la dosar), am inteles ceva de genul ca poate declara ca copilul s-a nascut prematur?...mai exact ce ar trebui sa faca?...data probabila a nasterii este 21 iulie.

In caz ca nu-i ajung lunile, se poate lega de PFA-ul ei, care a declarat inceperea 1 iunie 2010, iar venitul pe 2010 este mai exact realizat in perioada 1 iunie-1octombrie, iar ei i s-a luat in calcul pt somaj incepand cu 4iulie 2010, august. si imediat in septembrie a intrat in somaj.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil pfa carmentatiana1981 carmentatiana1981 Buna ziua, Sunt PFA din anul 2011, februarie si am avut carte de munca pana la data de 19 aprilie 2010. In perioada aprilie 2010 - februarie 2011 nu am avut ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului SarahLeah SarahLeah Buna ziua, Sunt insarcinata in 4 luni, urmeaza sa nasc la 1 septembrie.Sunt angajata cu contract temporar, dar data de incepere a contractului este ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil calculat din salariu, somaj, pfa Ilinca23 Ilinca23 Buna ziua, Data probabila a nasterii este 30 noiembrie. Ultima zi de preaviz de la ultimul loc de munca a fost 4 ianuarie 2013. Acordare somaj ... (vezi toată discuția)