avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie copil PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie copil PFA

Buna ziua,

Sunt PFA din anul 2011, februarie si am avut carte de munca pana la data de 19 aprilie 2010. In perioada aprilie 2010 - februarie 2011 nu am avut venituri. Actualmente sunt insarcinata in luna 6 si urmeaza sa nasc in luna septembrie 2012. Am platit de cand sunt PFA sanatate (5,5%) si indemnizatie (0,85%). Astazi m-am interesat la primarie pentru actele care imi trebuiesc pentru indemnizatie copil si mi s-a spus ca imi trebuie si ”adeverinta Casa de Pensii”. Va rog sa-mi raspunde-ti la urmatoarea intrebare:
Pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil imi trebuie contributie la Casa de Pensii? Mentionez ca mai am 2 colege care si-au facut lunile trecute si lor nu le-a cerut asa ceva.

Va multumesc anticipat!

Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2012
carmentatiana1981, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:16, 11 Iunie 2012
1. Plata contributiilor la pensie si sanatate nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. - OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor nu prevede printre documentele necesare si adeverinta de la Casa de pensii.
- Este posibil insa ca unele Agentii Judetene de Plati si Inspectie Sociala (prin Primarii) sa ceara adeverinte de stagiu de cotizare de la Casa de Pensii pentru a verifica daca intr-adevar persoana in cauza a avut venituri in cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC (in nici un caz nu se cere adeverinta pentru a vedea daca ati platit contributiile).
- Cred ca este o masura luata numai pentru cei care sunt PFA pentru a-i verifica daca au depus declaratie de asigurare la Casa de Pensii.

Va multumesc mult pentru raspunsul prompt!
In continuare as dori sa va intreb la ce declaratie de asigurare la Casa de Pensii faceti referire?
De cand sunt PFA nu am depus nimic la Casa de Pensii.
Am depus la ANAF Declaratia 200 pe anul 2011, pentru ca mie mi se opreste 10% impozit la sursa iar restul de 6% o sa platesc atunci cand o sa-mi vina Decizia de impunere.
Va multumesc mult pentru ajutor!
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
...
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
...

- Castigul salarial mediu brut pe economie prognozat pe anul 2011 este de 2022 lei deci daca nu ati avut un venit brut anual de minimum 8.088 lei nu erati obligata sa platiti contributia la pensie.

2. Dar v-am spus ca plata contributiilor (fie la pensii fie la sanatate sau la somaj) nu sunt conditii pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Ar fi bine sa intrebati la Primarie unde scrie ca trebuie sa aduceti adeverinta de la Casa de Pensii iar daca nu stiu sa va raspunda intrebati (pe e-mail) la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Buna ziua,

As mai avea o intrebare:

Pot beneficia de concediu de maternitate daca in ultimele 6 luni venituri mele din PFA au fost 10000 lei, dar in luna februarie nu am avut venit?
Puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate daca ati platit la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, cel putin o luna din ultimele 12 luni, cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de 0,85%.

Alte discuții în legătură

Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil calculat din salariu, somaj, pfa Ilinca23 Ilinca23 Buna ziua, Data probabila a nasterii este 30 noiembrie. Ultima zi de preaviz de la ultimul loc de munca a fost 4 ianuarie 2013. Acordare somaj ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil calculat din salariu, somaj, pfa florenta23 florenta23 Buna ziua, Termenul limita al nasterii va fi 30 noiembrie. Calcularea concediuliu de crestere copil se va face cumulat: 2 luni salariu, 7 luni somaj, 2 ... (vezi toată discuția)