avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia pentru cresterea copilului

Buna ziua,
Sunt insarcinata in 4 luni, urmeaza sa nasc la 1 septembrie.Sunt angajata cu contract temporar, dar data de incepere a contractului este 2.10.2012, ceea ce inseamna ca eu la data la care voi naste nu voi avea 1 an vechime. Tatal lucreaza, dar are doar 3 luni de cand a reluat lucrul, nici el nu va avea 1 an.
Inteleg ca nu primesc indemnizatia, doar alocatia. Se poate face ceva, d.p.d.v. legal ca sa primesc o parte din venit, daca nu pentru mine, sotul meu poate solicita somaj. Trebuie sa specific ca eu lucrez in Germania, dar cu contract in Romania, iar sotul meu este angajat al statului German, cu contract pe sezon. Ce trebuie sa aduca in Romania de la firma, in momentul in care inceteaza contractul in Germania...asta in cazul in care poate solicita somaj daca a lucrat in strainatate.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:06, 21 Martie 2013
1. Daca veti naste in septembrie 2013 (indiferent de ziua nasterii) cele 12 luni luate in calul pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) sunt octombrie 2012 - septembrie 2013.

2. Asadar veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.


3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 3
...
(6) Pentru luna nasterii copilului se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana daca ar fi lucrat in toata luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 21
...
(3) Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul cuvenit in luna respectiva, cu respectarea prevederilor art. 3 alin. (6) din ordonanta de urgenta.
...

5. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Cum se stabileşte venitul cuvenit în luna naşterii copilului?

Solutie:
Pentru luna naşterii copilului se iau în calcul, conform prevederilor art. 21 alin. (3) din Normele metodologice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, veniturile cuvenite pentru acea lună. Prin venituri cuvenite se înţelege venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizaţia de maternitate.
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru raspuns.
Un medic a trecut pe adeverinta data de 30 august aproximata, altul cea de 29 august, prima data aparatul conform anamnezei au dat ca rezultat luna septembrie. Prin urmare daca nasc in august nu voi primi indemnizatia? daca luna septembrie este a doisprezecea luna. In momentul de fata, adeverinta care am dus-o la angajator este cu data de 30 august aproximata. Daca la urmatoarea evaluare se va mari perioada (sau nu), ma poate ajuta certificatul medicului chiar daca cumva nasc in august?
1. Daca nasteti in august, la termen, nu mai aveti cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC decat daca in septembrie 2012 ati avut cumva macar o zi lucrata chiar si la alt angajator.

2. Sau aduceti o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca ati nascut prematur.
Va mai deranjez cu inca o nelamurire. Daca prin minune nasc in 1septembrie, ca sa am cele 12 luni sau medicul imi va trece pe adeverinta o data aproximata pe 1 septembrie...
Am dreptul la concediul prenatal, tinand cont ca ultimele 2 luni de sarcina nu sunt dupa perioada de 12 luni lucrate.Mai concret, inainte de a putea avea dreptul la concediu prenatal trebuie sa am deja 12 luni lucrate?
Am incercat sa platesc doua luni in urma ca sa acopar perioada, dar mi s-a spus ca nu se poate, ca ar fii trebuit sa am macar un contract pe o zi sau sa fiu PFA si astfel as fii putut plati din urma, ca sa am acoperite 12 luni.Este adevarat?
De concediul postnatal nici nu se mai pune problema,contractul meu expira la 2 octombrie si firma nu are nici un interes sa imi prelungeasca contractul, din moment ce nu voi mai putea lucra un an in domeniu. Repet,daca ajung sa iau indemnizatia, in momemtul incetarii contractului pierd indemnizatia sau statul imi plateste mai departe chiar daca nu mai sunt angajata a unei firme in concediu postnatal?
Va multumesc! Sunteti o mana de ajutor, si ne scutiti de a sta in fata usiilor si de a primi raspunsuri pe jumate sau ridicari din umeri.
Numai bine si spor la munca.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
SarahLeah, utilizator
1. Pentru indemnizatia pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si posnatal) este suficient sa aveti o singura luna lucrata inainte de a intra in concediul de maternitate.

2. Plata contributiilor nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC ci numai obtinerea de venituri.

3. - Contractul individual de muca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat indiferent de situatia in care va aflati la acel moment.
- Veti primi indemnizatia pentru CCC chiar daca va inceteaza CIM.

4. Dvs. veti naste inainte de 2 octombrie, cand expira CIM, asa ca indemnizatia pentru concediu de maternitate va fi platita de angajator.

5. Dupa ce se termina concediul de maternitate veti beneficia de CCC.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie maternitate 00Monica42 00Monica42 Am o nelamurire cu privire la indemnizatia de maternitate. Eu urmeaza sa nasc in luna August 2016. Din 01.01.2015 pana la 30.09.2015. am lucrat la banca. Din ... (vezi toată discuția)
Despre indemnizatie crestere copil nika_ralu nika_ralu Sunt angajata din data de 1 august 2014 cu contract de munca,am ramas insarcinata si ar trebui sa nasc in jurul datei de 17 iulie 2015,calculand nu sunt 12 ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului Giany86 Giany86 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in privinta unui aspect. Am terminat anul trecut Facultata de Litere, dupa care am mers la examenul de titularizare in urma ... (vezi toată discuția)