avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retinere salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retinere salariu

ce i se poate intampla unui patron(sa-l numim asa totusi desi in Romania nu exista patroni,doar proprietari de sclavi)pentru retinere ilegala de salariu,fara nici o explicatie,fara nici o hotarare judecatoreasca,fara nici o ancheta interna,etc.ce prevad asa zisele legi din romania pentru asemenea fapte grave.
Potrivit art. 164 din Codul muncii Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege . Cu exceptia retinerilor din salariu pentru sumele determinate de catre angajator reprezentand impozite si contributii, celelalte retineri se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu si in cadrul procedurii executarii silite. Mai mult, retinerea daunelor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata pe baza oricarui titlu executoriu, ci numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
Aceasta fapta nu este considerata o fapta grava de catre legislatia Romaniei deoarece salariatul se poate adresa instantei pentru restituirea sumei retinute ilegal si pentru sistarea retinerii. Angajatorul poate fi obligat (daca cereti expres instantei) la plata de daune morale pentru masura nelegala luata impotriva dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@mihneavoda .......
Generalizari de tipul "toti patronii sunt proprietari de sclavi", si "corb la corb nu ..." nu sunt deloc constructive, nici pentru dvs. in general, nici pentru discutia pe care ati initiat-o.
Cum vi s-ar parea daca unul dintre noi ar declara ca "toti angajatii din Romania sunt nesimtiti, hoti, lenesi, prosti si ... incompetenti".
Daca ati accepta ca exista oameni si oameni, ca nu toti partonii sunt niste neneorociti si ca "nu toti judecatorii protejeaza toti patronii", poate ati avea mai multa incredere sa va aparati drepturile, munca si banii.

La subiect, nu pot decat sa va spun ca marea majoritate a proceselor de munca sunt pierdute de "patroni", ca angajatii sunt protejati in acest tip de litigii (nu trebuie sa dovedeasca ei nimic, cu firma tre' sa arate ca respecta legea si ca v-a platit salariile, nu se platesc taxe de timbru, procesele se judeca mai repede etc.)

Dar daca dvs. renuntati asa usor pe baza unor generalizari si proverbe, nici nu ma mir daca retinerile se vor repeta si la alti patroni, si la alti angajati.
mihneavodacelcumplit a scris:

ce i se poate intampla unui patron(sa-l numim asa totusi desi in Romania nu exista patroni,doar proprietari de sclavi)pentru retinere ilegala de salariu,fara nici o explicatie,fara nici o hotarare judecatoreasca,fara nici o ancheta interna,etc.ce prevad asa zisele legi din romania pentru asemenea fapte grave.

Aveti numai posibilitatea sa va adresati ITM-ului si/sau instantei de judecata.
eu nu am generalizat cu intentie si imi cer scuze daca dumneavoastra sunteti un patron model si v-am jignit.Dar vi-i se pare corect ca un om care a muncit sa se lupte prin tribunale pentru dreptul sau?de ce noul cod al muncii nu a putut sa prevada sanctiuni aspre pentru "patronii"care se plimba prin Turcia si isi cumpara masini scumpe in loc sa plateasca drepturile celor care au muncit pentru ei?va dau un exemplu:maine depun o sesizare la itm(varii motive).automat,de poimaine nu mai am ce cauta la lucru,logic.raspunsul de la itm vine peste 30 de zile.eu,sau altul in situatia mea ce face in aceasta perioada?lucreaza la negru?unde?.sunt sanctionat eu,ca lucrez,nu patronul care nu m-a platit.aici am vrut sa ajung.va multumesc si scuze din nou.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere din salar alcida20 alcida20 Daca un muncitor, a facut o greseala, a detectat-o, a trimis-o colegilor de mai sus ca sa o stearga, acestia au uitat iar acuma muncitorul plateste din ... (vezi toată discuția)
In legatura cu angajatorul chirica alex chirica alex Buna ziua,as vrea sa stiu daca patronul unei firme are dreptul sa retina bani din salariul unor angajati pentru considera ca lipsesc produse din magazie atat ... (vezi toată discuția)
Oprire din salariu Ovidiu_Ilie Ovidiu_Ilie Lucrez pentru o firma de distributie ca si comisinar. Am livrat marfa unei firme si nu mai pot recupera acest sold, care era asigurat la Coface Romania. Firma ... (vezi toată discuția)