avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sistare alimentare cu apa pentru datorii generate de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sistare alimentare cu apa pentru datorii generate de administrator

Salutare.. ma puteti ajuta cu ceva sfaturi sau propuneri de pasi de urmat in vederea solutionarii acestei probleme?
Situatie:
1.blocul are mai multe scari, fiecare scara are propria asociatie de proprietari
2.toate aceste scari au un singur administrator
3.furnizorul de apa a sistat alimentarea cu apa pentru toate scarile blocului, cauza fiind existenta unor datorii mari si vechi.
4.cel putin o scara/asociatie de proprietari nu are restantieri/datorii catre administratie
5.administratorul a avut grija sa creeze datorii si pentru scarile fara restantieri, astfel: cand incasa banii, vazand ca are probleme cu cateva din scarile/asociatiile administrate, impartea banii incasati si platea toate facturile partial (furnizorul emite separat factura pentru fiecare asociatie), acumuland astfel datorii si penalizari pe toate facturile.
6.abia acum, cand alimentarea cu apa a fost sistata de catre furnizor, s-a aflat ca si scarile fara restantieri, au de fapt mari datorii catre furnizorul de apa, desi banii au fost achitati integral si la timp, catre administrator.

Cum s-ar putea rezolva prb asta dpdv juridic? Practic administratorul a generat aceste datorii, nu asociatia.



Cel mai recent răspuns: kostin , utilizator 10:30, 3 Iunie 2011
Va intreb administratorul a facut platile asa cum ati afirmat cu avizul comitetului executiv sau al ;presedintelui?? Daca da administratorul nu are nici o vina pentru deturnarea de fonduri pentru alte facturi de la alti consumatori restantieri. O vina mare o are comosia de cenzori cenzorul sau contabil, dac aveti contabil angajat la asociatie...B-)
@kostin,
asociatia trebuia sa-si verifice facturile sale, sa aiba grija sa fie achitate,

administratora noastra se ocupa de mai multe asociatii din CARTIER, asta nu inseamna ca imi achita factura din banii adunati din cartier, sau invers, cenzorii vostri dorm?
Cenzorii au cerut actele pentru a face si verificari ale facturilor insa administratorul a refuzat sau a amanat pana cand s-a renuntat la ideea de verificare/control... deci administratorul singur a platit facturile, dupa cum a vrut.

Acum ma gandesc ca la primul refuz, asociatia ar fi trebuit sa numeasca alt administrator... dar eu sunt interesat despre ce s-ar putea face acum, in situatia de acum, daca furnizorul da asociatia in judecata pentru acele datorii... asociatia poate da administratorul in judecata pentru aceleasi datorii?
Oare ce sanse are asociatia sa castige un astfel de proces? Chiar daca administratorul nu poate da banii... se poate considera, daca procesul e castigat de asociatie, ca asociatia in sine nu e datoare fata de furnizor?

Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
kostin, utilizator
Puteti sa-l actionati pe administrator in instanta dar eu sunt surprins de faptul ca nu v-ati platit singuri facturile daca sunteti asociatie constituita. Emare babilonie acolo.
kostin a scris:

Cenzorii au cerut actele pentru a face si verificari ale facturilor insa administratorul a refuzat sau a amanat pana cand s-a renuntat la ideea de verificare/control... deci administratorul singur a platit facturile, dupa cum a vrut.
Chiar daca administratorul nu poate da banii... se poate considera, daca procesul e castigat de asociatie, ca asociatia in sine nu e datoare fata de furnizor?

1-Administratorul este simplu angajat al asociatiei de proprietari care detine ca si limita de competenta sa execute dispozitiile adunarii generale a proprietarilor a presedintelui si a comitetului executiv.Nerespectarea atributiilor de serviciu,de catre angajat obliga reprezentantii asociatiei de proprietari,la o atenta analiza a activitatii acestuia
Cenzorul/comisia de cenzori detine ca si obligatie si verificarea legalitatii documentelor in baza carora se calculeaza cotele individuale lunare.A renunta la verificarea documentelor contabile care stau la baza calculului cotelor individuale lunare de intretinere,implica responsabilitatea persoanelor mandatate
2-Daca asociatia de proprietari nu are achitata contravaloarea facturilor emise de catre furnizorii de servicii,indiferent daca exista sau nu hotarare judecatoreasca ,debitul in sarcina asociatiei ramane-indiferent cine se face vinovat de neplata facturilor ,este aspect care nu acopera debitul

Alte discuții în legătură

Administrator bloc cristina toader cristina toader Administratorul blocului nu a achitat facturi din 2008. Cum pot fi trasi la raspundere presedintele si cenzorul? (vezi toată discuția)
Probleme bloc - restantieri si liste ciudate. cameliaandreescu cameliaandreescu Buna ziua, Este vorba de un bloc cu 10 etaje, 4 apartamente pe etaj si 2 scari. Sunt cateva apartamente cu restante foarte mari (nu au mai platit nimic in ... (vezi toată discuția)
Administratoarea delapidatoare vs. proprietari rau platnici bmirel2002 bmirel2002 Administratoarea blocului in care locuiesc a delapidat banii Asociatiei, datoriile cu tot cu penalitati cifrandu-se la ora actuala la circa 111.000 Ron la ... (vezi toată discuția)