apelez la colegii priceputi intr-ale insolventei cu urmatoarea speta:
creditorul solicita deschiderea proceduraii pt suma de 10 lei. apoi, printr-o precizare la cerere, solicita 15 lei.
instanta considera fondata si probata doar suma de 10 lei si deschide procedura cu privire la acest cuantum.
prin cererea de admitere a creantei, creditoarea solicita din nou suma de 15 lei si depune acte prin care dovedeste aceasta suma.
intrebarea este: in tabelul preliminar, se poate inscrie suma de 15 lei, dovedita abia in urma depunerii cererii de creanta, chiar daca instanta, initial, a admis doar creanta de 10 lei?!
(sumele sunt, evident, fictive, ca sa simplificam discutia).
va multumesc mult pt ajutor.
Buna dimineata.
In tabelul preliminar sunt inscrise creante nascute anterior deschiderii procedurii.
In opinia mea, pot exista diferente intre suma mentionata in sentinta de deschidere si cea din tabelul preliminar, eventuala diferenta rezultand din faptul ca, la debitul de baza, se calculeaza accesoriile, pana la data intrarii in insolventa.(daca e cazul).
Creanta principala, considerata certa, lichida si exigibila , ramane cea avuta in vedere in sentinta de deschidere.
Domnule avocat, suma care se inscrie in tabelul preliminar este cea care rezulta din cererea de admitere a creantei si din actele pe care creditoarea le anexeaza acestei cereri. In ceea ce priveste sustinerile utilizatorului azur75, cu tot respectul, va invit sa cititi art.41 alin. (1) din legea 85 a insolventei: "nici o dobanda, majorare, penalizare, numita generic accesorii, nu va putea fi adaugata la creantele nascute anterior deschiderii procedurii".
Poate nu m-am exprimat adecvat, dar si eu asa am spus ca " se calculeaza accesoriile pana la data intrarii in insolventa".
Asa e, dupa aceasta data, nu se mai calculeaza- pt creantele nascute anterior
Ceea ce vroiam sa zic era faptul ca, atunci cand se formuleaza cererea se calculeaza accesoriile pana la o anumita data, iar ulterior, aceste accesorii se pot reactualiza pana la data deschiderii procedurii ( intre data inregistrarii cererii pe rolul instantei si data intrarii in insolventa poate trece un interval de timp de o luna , doua sau mai multe, si pt aceasta perioada, daca e cazul si exista temei legal, se pot reactualiza accesoriile- evident, pana la data intrarii in insolventa.
Tabel suplimentar
mh31
In cazul in care depun cererea de inscriere in tabelul suplimentar al creantelor, la creantele nascute in cursul procedurii mai calculez sau nu penalitati de ... (vezi toată discuția)