avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ipoteca constituita pe teren se extinde si asupra ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ipoteca constituita pe teren se extinde si asupra constructiei ridicate ulterior?

Buna ziua,

Pe un teren aflat in propritatea domnului X s-a constituit o ipoteca. Apoi pe acest teren a fost ridicata o constructie intabulata in favoarea domnului Y (X ii da drept de superficie asupra terenului lui Y). Domnul Y a ridicat constructia cu banii lui.
In actul de ipoteca se precizeaza "Ipoteca se extinde asupra tuturor constructiilor noi conform art. 1777 Cod Civil".
Avand in vedere ca proprietarii ( pe teren si constructie) sunt diferiti, se extinde ipoteca si pe constructie?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
PrestatieTabulara, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 09:37, 2 Iunie 2011
dar cum a obtinut autorizatia de constructie Y pe un teren al lui X ipotecat?
Domnule Athe,

Autorizatia de constructie a fost dobandita de X inainte de a pune ipoteca, iar apoi a cesionat-o lui Y. Y a facut initial un contract cu X prin care se angajeaza sa ii ridice constructia folosind banii lui Y, urmand ca atunci cand constructie e ridicata sa cesioneze autorizatia si restul actelor lui Y.
Problema e ca Y nu poate dobandi terenul (liber de sarcini) din cauza ipotecii, iar X nu-si mai indeplineste obligatiile din contractul de ipoteca.

Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
PrestatieTabulara, utilizator
opinia mea este ca ipoteca se extinde si asupra casei.
Va multumesc pentru raspuns.

Puteti sa-mi argumentati de ce sau in baza carui articol ipoteca se extinde si asupra casei?
PrestatieTabulara a scris:

Puteti sa-mi argumentati de ce sau in baza carui articol ipoteca se extinde si asupra casei?

Chiar dvs. ati citat din contractul de ipoteca: ""Ipoteca se extinde asupra tuturor constructiilor noi conform art. 1777 Cod Civil". De regula, bancile sunt precaute la ipotecile pe teren liber si includ in contract o fraza prin care proprietarul terenului se obliga sa ipotecheze in favoarea bancii si constructiile viitoare.

Alte discuții în legătură

Construire de apartamente pe imobil ipotecat necsu necsu Am un teren pe care se afla o constructie compusa din 3 apartamente. Acest imobil l-am pus garantie pt un credit bancar. Ulterior am obtinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Ipoteca constructie teren deja ipotecat Cristinika Cristinika Buna ziua dragi colegi, speta mea este urmatoarea: Banca are in garantie un teren cu constructie pe el. Ulterior s-a construit un P+1E. Banca si-a exprimat ... (vezi toată discuția)
Intabulare extindere casa ipotecata Dete Dete Buna ziua, Am o problema destul de delicata. Am obtinut un credit ipotecar de la banca si am ipotecat cu o casa veche (doua camere) si terenul aferent.Am ... (vezi toată discuția)