speta mea este urmatoarea: Banca are in garantie un teren cu constructie pe el. Ulterior s-a construit un P+1E. Banca si-a exprimat acordul in vederea intabularii. Extrasul CF informativ la aceasta data care cuprinde si constructia noua, cuprinde sarcina in favoarea Bancii asupra intregului imobil.
Intrebare: mai e necesara aditionarea ipotecii cu extindere obiect? Sau ipoteca noua?
Mentionez ca in ipoteca initiala exista o clauza ref la art 1777 C civ respectiv "Ipoteca se întinde asupra tuturor partilor, dependintelor si mobilelor afectate de Imprumutatul Garant Ipotecar prin destinatie pentru uzul si folosinta perpetua a imobilului ipotecat conform art. 1777 Cod Civil, cât si asupra tuturor îmbunatatirilor, adaugirilor si extinderilor aduse imobilelor ipotecate, dupa data încheierii prezentului contract"
...constructia nu este o adaugire, asta e clar deci nu se aplica art.1777 c.civ...am vazut ca se practica in acest caz incheierea unui act aditional la contractul initial in care este modificat obiectul contractului care va fi teren cu constructii...acest act aditioinal se autentifica de notarul public si am vazut ca doar se noteaza in cf la fila B deoarece la fila C avem deja intabulat un contract de ipoteca pentru aceeasi suma...oricum daca ipoteca e constituita in conditiile legii 190/1999 ipoteca se extinde asupra constructiilor in virtutea legii...Art. 3.
(1) Creditul ipotecar pentru investitii imobiliare va fi garantat prin ipoteci sau privilegii, astfel cum sunt definite la art. 1.737 din Codul civil, asupra imobilului teren sau constructii - pentru care se acorda creditul.
(2) Ipoteca astfel constituita pentru garantarea creditului poate avea ca obiect terenul si constructiile ridicate pe acesta ulterior constituirii sale, in limita valorii stabilite prin contract si pe masura utilizarii creditului. (3) Prevederile art. 1.775 din Codul civil nu se aplica ipotecilor constituite pentru garantarea imprumuturilor acordate in conditiile prezentei legi. (4) Ipotecile sau privilegiile constituite pentru garantarea imprumuturilor ipotecare dureaza pana la rambursarea integrala a creditului pentru garantarea caruia au fost infiintate, nefiind aplicabile dispozitiile art. 1.786 din Codul civil.
(5) In cazul in care partile sunt de acord, ipoteca va putea fi transferata asupra altui imobil cu o valoare cel putin egala cu cea a imobilului ipotecat anterior.
(6) Dupa inscrierea ipotecii asupra noului imobil garantiile anterior constituite asupra acestuia isi inceteaza de drept efectele. ...
S-a rezolvat intre timp.
Act aditional la ipoteca prin care s-a extins obiectul si asupra imobilului nou construit. S-a taxat de notar ca si conventie simpla, nu la valoarea creantei. Iar ANCPI-ul a taxat ca o inscriere simpla : 100 RON.
buna!
si eu am aceeasi problema doar ca vreau sa extind ipoteca la alt imobil. adica sa fie cuprinse 2 imobile in ipoteca! credeti ca ar merge doar cu act aditional? pana la urma modific obiectul cntractului de ipoteca si nu vad de ce nu ar merge...Dar daca CF refuza sa inscrie dreptul pentru ca nu a m venit cu un nou contract?
ma puteti ajuta?
si daca, da....unde as putea gasi reglementarile?