avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ipoteca constituita pe teren se extinde si asupra ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ipoteca constituita pe teren se extinde si asupra constructiei ridicate ulterior?

Buna ziua,

Pe un teren aflat in propritatea domnului X s-a constituit o ipoteca. Apoi pe acest teren a fost ridicata o constructie intabulata in favoarea domnului Y (X ii da drept de superficie asupra terenului lui Y). Domnul Y a ridicat constructia cu banii lui.
In actul de ipoteca se precizeaza "Ipoteca se extinde asupra tuturor constructiilor noi conform art. 1777 Cod Civil".
Avand in vedere ca proprietarii ( pe teren si constructie) sunt diferiti, se extinde ipoteca si pe constructie?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
PrestatieTabulara, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 09:37, 2 Iunie 2011
daca doreste sa intre in posesia terenului, banuiesc ca-l si plateste.
sa platesca imprumutul sau ce-o fi, a lui X, se radiaza ipoteca si apoi fac actele, achitand unul sau altul ,diferenta de pret sau datorie, daca e cazul
PrestatieTabulara a scris:

Domnule teodorM,

nu, proprietarul extinderii nu este proprietarul terenului. X este proprietar pe teren, iar Y pe casa. Y doreste sa intre si in posesia terenului dar nu poate din cauza ipotecii (pe care X nu o mai poate achita, si nici nu detine alte bunuri). Y a picat la mijloc fara sa stie.

pai da..asta zic si eu:)..
superficia ce zice.. in concret
gi_jane2 a scris:

daca doreste sa intre in posesia terenului, banuiesc ca-l si plateste.
sa platesca imprumutul sau ce-o fi, a lui X, se radiaza ipoteca si apoi fac actele, achitand unul sau altul ,diferenta de pret sau datorie, daca e cazul

Y a achitat banii/pretul stabilit in contract. X si Y au incheiat un contract prin care Y se angaja sa construiasca si sa vanda apoi terenul catre X. Pretul a fost achitat integral la momentul semnarii acestui contract. Y nu mai are nici o obligatie fata de X.
Ca sa nu ne abatem de la intrebarea in sine, o postez din nou:

Avand in vedere ca proprietarii ( pe teren si constructie) sunt diferiti, se extinde ipoteca si pe constructie?

Multumesc.

O parere constructiva si intemeiata ar fi cu adevart de folos.
...dreptul de superficie impreuna cu dreptul de proprietate asupra constructiei formeaza un nou corp de proprietate=nou imobil care d p meu d v nu poate fi asimilat cu amelioratiunea prevazuta de art 1777 c civ...chiar daca s-a obligat sa extinda ipoteca si asupra constructiilor prin cesiunea autorizatiei catre un tert si prin construirea (cu acordul bancii) de catre acesta a unui nou imobil consider ca acea clauza nu ii este opozabila si prorietarului constructiei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Construire de apartamente pe imobil ipotecat necsu necsu Am un teren pe care se afla o constructie compusa din 3 apartamente. Acest imobil l-am pus garantie pt un credit bancar. Ulterior am obtinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Ipoteca constructie teren deja ipotecat Cristinika Cristinika Buna ziua dragi colegi, speta mea este urmatoarea: Banca are in garantie un teren cu constructie pe el. Ulterior s-a construit un P+1E. Banca si-a exprimat ... (vezi toată discuția)
Intabulare extindere casa ipotecata Dete Dete Buna ziua, Am o problema destul de delicata. Am obtinut un credit ipotecar de la banca si am ipotecat cu o casa veche (doua camere) si terenul aferent.Am ... (vezi toată discuția)