avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Numai dupa eliberare certificat mostenitor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Numai dupa eliberare certificat mostenitor?

Dupa decesul tatalui meu am acceptat in termen de 6 luni mostenirea tatalui meu.
Sucesiunea se va dezbate miercuri 07.06.2011
In decursul anului urmator decesului tatalui bunicul meu decedeaza (tatal tatalui)
Sunt prin reprezentare mostenitoarea partii bunicului chiar daca succesiunea dupa tata nu s-a facut?
Acceptarea ma face mostenitoare sau numai posesia certificatul ma face eligibila pt a- l mosteni pe bunic.
Cel mai recent răspuns: hesperida , utilizator 15:32, 2 Iunie 2011
Da, sunteti prin reprezentarea tatalului dumneavoastra antedecedat, mostenitoarea bunicului chiar daca succesiunea dupa tata nu s-a dezbatut.Acceptarea unei succesiuni nu va confera automat calitatea de mostenitoare. Acceptarea se face de catre persoanele cfu vocatie la mostenire. Calitatea de mostenitor este conferita doar in baza certificatului de mostenitor. Insa , repet, nu trebuie sa aveti certificat de mostenitor dupa tata ca sa veniti la mostenirea bunicului prin reprezentarea tatatului dumneavoastra antedecedat. Aveti deptul sa renuntati de pilda la mostenirea tatalui, si sa acceptati doar mostenirea dupa bunic.Dovediti aceasta calitate de reprezentant cu acte de stare civila.
Ca sa nu intampinati probleme, ar fi bine sa solicitati biroului notarial un certificat de calitate de mostenitor, care va atesta DOAR calitatea dumneavoastra de mostenitor al tatalui, fara a se specifica ce cuprinde masa succesorala ori ce parte din aceasta mosteniti.
Sunt mostenitoare ale altor bunuri ale tatalui decedat, prin reprezentare, chiar daca prin testament tatal meu a lasat bunurile sale fiului vitreg ?
Aveti dreptul la rezerva succesorala.
Dumneavoastra incurcati institutia reprezentarii succesorale. Cum sa veniti la mostenirea tatalui dumneavoastra decedat prin reprezentare?Veniti in calitate de mostenitor legal , nu prin reprezentare. Daca bunurile lasate fratelui dumneavoastra vitreg va incalca rezerva succesorala, atunci veti culege rezerva. Prin reprezentare veniti doar la mostenirea bunicului, si asta doar in conditiile in care bunicul a mai lasat un fiu sau fiica in viata care indeplineste conditiile de a mosteni. Daca nu veniti la mostenire direct in baza proximitatii gradului de rudenie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de succesiune cu fals in declaratii Iulian_decor Iulian_decor Buna ziua,am rugamintea sa mi spuneti ce sanse am prin instanta sa conest un act de sucesiune?Bunicul vitreg ( tatal vitreg al tatalui meu decedat) a vandut ... (vezi toată discuția)
Atacare testament leorot leorot Tatal meu a decedat in 1997, iar bunicul meu dinspre tata a decedat in 2002. 80% din bunurile imobile sunt pe numele bunicului, 20% pe numele bunicii. Tata mai ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)