Buna ziua,am rugamintea sa mi spuneti ce sanse am prin instanta sa conest un act de sucesiune?Bunicul vitreg ( tatal vitreg al tatalui meu decedat) a vandut casa bunici mele si ea decedata fiului natural in urma unei sucesiuni cu martori care au declarat ca nu mai sunt mostenitori.Aceasta vanzare sa facut in anul 2008 la 14 ani de la decesul bunici mele si la 7 ani de la accidentul tatalui meu care a ramas paralizat cu decesul ulterior.Intrebarea mea este:Daca acest act de vanzare cumparare la biroul notarial(pe care l stiu)sa consumat corect si ce sanse am sa atac acest act de vanzare -cumaparare.Va multumesc anticipat si mi cer scuze daca nu m-am exprimat corect.
Bunica mea mama tatalui meu (fiu din prima casatorie) se recasatoreste cu bunicul vitreg care are si el un fiu tot din alta casatorie.Se muta impreuna( toata familia bunica, tata si bunicu vitreg impreuna cu fratele vitreg in Bucuresti in casa propietatea bunici.In anul 1994 bunica decedeaza, iar pe fondul unor neintelegeri bunicul ne interzice sa mai trecem pe la el practic ne alunga.Tata sa certat cu el si relatile lor s-au rupt.In anul 2001 tata sufera un accident in urma caruia ramane paralizat urmand ca in anul 2010 sa decedeze.
Casa sa vandut de catre bunicul vitreg fiului sau in baza unui act de vanzare -cumparare ,am extras de carte funciara de informare cu data si notariatul unde sa efectuat actul.Stiu ca acest act se poate face doar in urma unei sucesiuni , sucesiune unde nu au participat si eu ca mostenitor.Asta vreau sa aflu daca am calitate de mostenitor? Si daca da , daca actul poate fi atacat in instanta?
Va multumesc anticipat.
Daca bunicul a putut incheia un contract de vanzare cumparare inseamna ca a fost singurul care a acceptat mostenirea de pe urma bunicii. Asta ar insemna ca tatal dumneavoastra nu a acceptat mostenirea, aici referindu-ma la accepare tacita cat si expresa, deoarece nu cred ca a efectuat acte de acceptare expresa (ex. declaratie la notar).
Practic, eu apreciez, fata de cele relatate, ca, desi sunteti mostenitor al tatalului dumneavoastra, tatal nu mai avea in patrimoniu dreptul de a ridica pretentii cu privire la mostenirea de pe urma bunicii.
Daca puteti face dovada ca tatal a acceptat tacit succesiunea de pe urma bunicii, aveti posibilitatea de a va prevala de drepturile tatalui si puteti ataca certificatul de mostenitor eliberat bunicului.
Dacă îmi este permis să fac o completare la cele spuse de d-l avocat mai sus, succesiunea se poate accepta expres sau tacit. Prin acceptare tacită succesibilul poate să facă acte pe care numai o persoană care ar avea intenția de a accepta moștenirea, le-ar putea face. De exemplu-plata taxelor și impozitelor,folosirea bunurilor succesorale, acte de conservare și îngrijire a acestora.Prin urmare aceste lucruri ar trebui dovedite.
.Dar pe mine respectiv pe tatal meu nu ne a chemat nimeni la masa sucesorala(pot sa dovedesc cu martori) efectuata de catre bunicul vitreg impreuna cu fiul natural la biroul notarial unde sa declarat ca numai exista alti mostenitori, in masura in care tatal meu atunci era in viata.Deci din cate am inteles eu se poate ataca acest act de vanzare - cumparare?
Totul a fost facut miseleste stiind in ce situatie critica este tata si vazand ca noi nu am venit cu nici o pretentie datorita faptului ca atentia mea si a familiei mele era sa l salvam pe tata, nu sa impartim averea bunici.Ce sanse de reusita mi acordati in instanta?
Va multumesc.