avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere succesiune dupa mama + anulare contract ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere succesiune dupa mama + anulare contract vanzare-cumparare

Buna ziua,

As dori sa stiu daca se poate deschide succesiunea dupa 12 ani de la decesul mamei.
De asemenea as dori sa stiu daca un contract de vanzare cumparare incheiat intre parinti (vanzatori) si copii (cumparatori) poate fi anulat de unul dintre parinti dupa mai mult de 20 de ani de la incheiere. Precizez ca unul dintre parinti a decedat (mama) intre timp. Mentionez de asemenea ca, copiii in cauza sunt rezultati fiecare dintr-o casatorie anterioara a celor doi parinti. Obiectul contractului il constituie o casa cu teren.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: amondaos , utilizator 15:38, 14 Iulie 2011
Puteti deschide succesiunea chiar si la 12 ani de la decesul persoanei in cauza. Ce motiv ati invoca pentru anularea contractului? Atat timp cat este un contract fara clauze (care ar putea fi incalcate), este perfect valabil si nu-l puteti revoca.
Daca nu exista divergente intre mostenitori puteti dezbate succesiunea si dupa 12 ani la notar. Daca aceste divergente exista si mostenitorii isi contesta unul altuia calitatea, calea este instanta ,unde, fiecare va trebui sa dovedeasca acceptarea tacita sau expresa a mostenirii in cele 6 luni de la deces. Contractul poate fi atacat dupa deces , ca fiind o donatie deghizata.
Situatia este urmatoarea:
Bunicii mei au cumparat un teren pe care au construit o casa. Ei au facut un contract de vanzare cumparare intre ei si copiii lor (fiecare dintre ei are un copil dintr-o casatorie anterioara). Intre timp, mai exact acum 12 ani, bunica mea a decedat iar mama nu a deschis succesiunea. Acum, tatal ei vitreg, in varsta de 82 ani, de care ea a avut grija in toti acesti 12 ani de cand a murit bunica, a amenintat-o ca va anula contractul de vanzare-cumparare. Nu stiu ce motiv ar putea invoca, cu atat mai mult cu cat terenul si casa s-au vandut mamei mele si fiului lui.
Intrebarea mea este tocmai asta, daca el chiar ar putea face acest lucru.
De asemenea, as dori sa stiu ce drept de mostenire are mama mea, daca nu a deschis succesiunea pana acum si avand in vedere ca se pare ca exista un testament lasat de bunica in care ea ii lasa sotului ei tot. Testamentul nu l-a vazut nimeni, decat bunicul vitreg, pentru ca nu l-a aratat mamei. Se pare ca fiecare a facut cate un testament ca in cazul in care unul din ei moare, celalalt sot mosteneste tot.
In mod normal nu ar trebui ca fiecare dintre copii sa mosteneasca jumatate ?
Daca bunicul vitreg a mostenit tot, mama, neavand nici o legatura de sange cu el, mai are drept de mostenire ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune loredana2009 loredana2009 Suntem 3 frati (majori), tata a murit la sfarsitul anului trecut vrem sa deschidem succesiunea. Dar TATA NU SI-A FACUT SUCCESIUNEA DUPA MOARTEA PARINTILOR LUI, ... (vezi toată discuția)
Mostenire - succesiune simao simao Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o opinie pentu speta de mai jos. Ma intereseaza cum se va impartii masa succesorala a bunicii mele in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa alinafgs alinafgs buna ziua eu sunt singura la parintii , ei detin o casa vor sa imi petreaca pe nume casa lor dar mama a fost casatorita mai demult si de unde au rezultat 2 ... (vezi toată discuția)