avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poate beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poate beneficia de indemnizatie de somaj?

Daca o persoana aintrerupt somajul ,angajandu-se la o firma dar dupa perioada de proba[5 zile+1zi previz] i s-a facut o Notificare in care este scris ca se intrerupe contractul conf.art 31[1]si[3] ,poate beneficia in continuare de somaj? Va cer aceasta deoarece cei de la somaj spun ca nu se poate ,fiindca trebuie sa duca o adeverinta data de patron in care sa se spuna ca alucrat in perioada respectiva si ca a incetat contractul cu art 56 lit. j ,nu cu art 31[1]si [3].De ce cea de la somaj nu accepta adevernta asa cu art 31 ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:20, 3 Iunie 2011
Depinde de ce fel de CIM a incheiat: pe perioada determinata sau pe perioada nedeterminata. Reveniti cu aceasta precizare.
Pe perioada determinata de 2 luni.
andral a scris:

Pe perioada determinata de 2 luni.


In acest caz , plata indemnziatiei este suspendata urmand a se reluarea platii se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetãrii situaţiei care a condus la suspendare.

Art. 45 din Legea nr.76/2002:
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
a) la data la care nu şi-a îndeplinit obligaţia prevãzutã la art. 41 alin. (1) lit. a);
b) pe perioada îndeplinirii obligaţiilor militare;
c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;
d) la data plecãrii din ţarã pe o perioadã mai micã de 3 luni, la cererea persoanei, precum şi, dupã caz, la data obţinerii autorizãrii pentru menţinerea plãţii indemnizaţiei de şomaj, la cererea persoanei care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene şi al Spaţiului Economic European pentru a cãuta un loc de muncã şi doreşte sã îşi menţinã plata indemnizaţiei de şomaj;
e) pe perioada în care este arestat preventiv sau pentru executarea unei pedepse privative de libertate de pânã la 12 luni;
f) la data pensionãrii pentru invaliditate;
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
h) pe perioada incapacitãţii temporare de muncã mai mare de 3 zile datoritã accidentelor survenite în perioada cursurilor de calificare, recalificare, perfecţionare sau, dupã caz, a altor forme de pregãtire profesionalã, în timpul şi din cauza practicii profesionale;
i) pe perioada acordãrii plãţilor compensatorii, potrivit legii.

(2) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. a), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 60 de zile calendaristice de la data suspendãrii.

(3) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c) şi e)-i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetãrii situaţiei care a condus la suspendare.
Si aceasta persoana la ce articol se incadreaza.Tot nu inteleg,mai primeste somaj in continuare? Pe adeverinta patronul va trece ca persoana in cauza a lucrat 5 zile +1 zi preaviz,ca a incetat contractul conf. art 31[1] si [3],cum scrie in notificare?Pai cei de la somaj spun ca nu mai poate beneficia de reluarea somajului cu aceste articole.Cei de la somaj spun ca pe adeverinta trebuie sa apara art.56 lit.j,ca altfel nu mai poti benficia de reluarea somajului.
1. In urma republicarii renumerotate a Codului muncii art.56j a devenit art.56i.
2. Incetarea CIM cu art.31(3) din Codul muncii permite acordarea indemnizatiei de somaj dar cred ca Agentia de Somaj vrea sa spuna ca trebuia ca incetarea CIM pe perioada determinata trebuia sa se faca prin ajungerea acestuia la termenul pentru care a fost incheiat (cele 2 luni).
3. Din pacate pentru dvs. nici Legea 76/2002 si nici Normele de aplicare a ei nu vin cu amanunte si alte precizari.
4. Legea 76/2002 spune doar atat:
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;
...
(3) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c) şi e)-i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetãrii situaţiei care a condus la suspendare.
...
5. Ar fi bine sa faceti o sesizare la AJOFM sau la ANOFM si sa cereti repunerea in plata a indemnizatiei de somaj deoarece legea nu precizeaza expres ca este interzisa aceasta in cazul incetarii unui CIM pe perioada determinata in baza art.31(3) din Codul muncii.

Alte discuții în legătură

Somajul intrerupt cu cim pe 3 luni? elenalili elenalili Firma la care am lucrat s-a inchis si din 17 april 2009 sunt in somaj.Aceiasi firma are nevoie de mine 3 luni pentru mutatrea utilajelor.Pot intrerupe somajul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj saftmiki saftmiki Am un salariat care a fost in cresterea copilui 2 ani, a venit a stat 2 saptamani si a plecat in somaj.A stat o luna in somaj si apoi a venit si la-m reangajat ... (vezi toată discuția)
Somer marilenanistor2001 marilenanistor2001 Buna ziua, As dori o lamurire. Daca sunt somer si o societate ma angajeaza pe peroiada determinata de doua luni,primesc cei 30%din indemnizata de jomaj?Dupa ... (vezi toată discuția)