Buna ziua! Invatand pentru examen si ajungand la sfarsit (cand cica am invatat si stiu) dau peste exemplul urmator: "In cazul infractiunii de furt calificat, savarsit in conditiile existentei circumstantelor atenuante si a starii de recidiva post executorie pedeapsa se va fixa intre 15 zile si 10 ani ca urmare a aplicarii disp. art. 76 lit d si art 39 alin 4 C Penal".
Poate sunt eu prea obosita sau nu am invatat cum trebuie dar din ceea ce rezulta din art 76 lit d "cand minimul special al pedepsei este de un an sau mai mare...." in cazul furtului calificat fiind de 3 ani=> nu se aplica litera d ci litera c " cand minimul special este de 3 ani sau mai mare, pedeapsa coboara sub acest minim dar nu mai jos de 3 luni". Pana aici e bine ce zic? Deci limita inferioara a pedepsei pt furtul calificat este de 3 luni.Avand in vedere de existenta starii de recidiva limita maxima nu va mai fi "sub mininimul special" si va fi maximul special al furtului calificat adica 15 ani=> pedeapsa va fi stabilita intre 3 luni si 15 ani nu intre 15zile si 10 ani. Acestea sunt argumentele mele si nu poat sa gasesc corect exemplul din care.
Va rog, daca se poate, sa imi dati o parere.
Multumesc!
p.s. daca e nevoie si am voie pot spune si cartea unde am gasit exemplul.
Exemple sunt culegeri din solutii date de instante, Dar sa nu uitam ca fiecare Judecator este "indepedent' pe solutia sa. Asa ca exemplul Dv. este un inceput de convingere in aplicarea unei decizii ca obiect de ghid. Dar nu poate fi o solutie similara in toate cazurile, depinde de la caz la caz.. Deci fiecare magistrat are personalitatea sa. Daca nu ar exista,,punem cauza pe calculator si calculatorul in functie de probe condamna sau nu condamna.. Sper ca am satisfacut intr-o oarecare masura raspunsul dorit de Dv.=D>
Nu l-am luat dintr-o culegere de spete ci dintr-o carte din care invat pentru facultate. Sunt de acord ca pedepsele se stabilesc de fiecare judecataor raportat la fiecare infractiune comisa de o persoana, dar nu judecatorul stabileste limitele maxime si minime ale unei pedepse ci legea, iar eu nu gasesc un temei legal intervalului respectiv. Din acest motiv am nevoie de clarificari.
Multumesc pentru incercare dar nu m-ati convins :)
Din aceesi carte am invatat tot anul+ altele 2 insa de obicei sunt opinii contrare.
De exemplu am dat o lucrarare la facultate si am facut o argumentare foarte frumoasa cum ca agravanta "savarsirea de 2 sau mai multe pers IMPREUNA" poate exista si atunci cand o pers e instigator si una autor=> nota mai micuta pentru ca opinia din cartea respectiva pe care eu la momentul respectiv am considerat-o corecta si fondata pentru ca erau aduse argumente convingatoare nu este general acceptata si mi s-a spus ca IMPREUNA inseamna ca toti sa fi luat parte in mod obiectiv la savarsirea faptei adica sa fi fost coautori sau cal mult autorat+complicitate concomitenta.
Mai astept totusi niste pareri.
Multumesc
draga isabela,
te apreciez foarte mult, pt ca, desi esti studenta inca (nu?!), ai opinii proprii si "indraznesti" sa contrazici chiar autorii de carti.
referitor la limitele de pedeapsa, nu pot decat sa spun ca tu ai dreptate.
pe de alta aprte, pt mine, "savarsirea de 2 sau mai multe pers impreuna" inseamna ca toti trebuie sa ia parte in mod obiectiv la savarsirea faptei.
concluzia pe care trebuie sa o tii minte este urmatoarea; dreptul penal este extrem de flexibil si susceptibil de o infinitate de interpretari.
(de exemplu, stii ca multi autori mari, din vestul europei, considera ca este posibila tentativa la infractiunile din culpa ? ...)
iti dores succes.
av.r.f.
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Sunt inca studenta...
Am inteles treaba cu agravanta si e bine totusi sa gasesc mai multe opinii pentru a-mi forma propria parere....
Iar cu limitele, cred ca e o greseala "tehnica" in carte pentru ca imi e greu sa cred ca autorul-judecator la nivel foarte inalt sa comita astfel de greseli. Ca interpreteaza nu stiu eu cum altele "interpretabile" e liber sa aiba o opinie si pana la urma urmei e vina legiuitorului ca lasa loc de asa ceva.
Oricum sunt multe dispozitii foarte interpretabile din codul penal si inca nu le-am descoperit eu pe toate ;))
eu am un cod penal din 2000 asa ca ma cautat pe net codul penal actualizat.
daca am cautat eu bine art 76 are urmatorul continut :
Art. 76. - In cazul in care exista circumstante atenuante, pedeapsa principala pentru persoana fizica se reduce sau se schimba, dupa cum urmeaza:
a) cand minimul special al pedepsei inchisorii este de 10 ani sau mai mare, pedeapsa se coboara sub minimul special, dar nu mai jos de 3 ani;
b) cand minimul special al pedepsei inchisorii este de 5 ani sau mai mare, pedeapsa se coboara sub minimul special, dar nu mai jos de un an;
c) cand minimul special al pedepsei inchisorii este de 3 ani sau mai mare, pedeapsa se coboara sub minimul special, dar nu mai jos de 3 luni;
d) cand minimul special al pedepsei inchisorii este de un an sau mai mare, pedeapsa se coboara sub acest minim, pana la minimul general;
chiar daca la lit c se tine cont de pedepsele al caror minim este de 3 ani sau mai mare ,aici tinand cont de circumstante ,la lit d specificand ca'' minimul daca este de un an sau mai mare '' si nu prevede ca minimul sa fie intre 1 si 3 ani atunci se poate aplica exemplul la care ai facut referire mai sus.
succes