Buna seara,
revin si eu cu o problema mai veche si as dori sa ma sfatuiti ce as putea face.Am avut un proces cu asociatia de proprietari din care fac parte care s-a incheiat in 19.01.2011 cu o hotarare definitiva si irevocabila.In aceasta hotarare nu este specificata nicio suma reprezentand cheltuieli de judecata.Presedintele de asociatie mi-a trecut inca din luna octombrie a anului trecut cand nu se incheiase procesul suma de 169 lei pe care o justifica ca fiind plata avocatului asociatiei, suma la care a pus penalitati pana acum.Legea nu ma obliga sa ii platesc,am solicitat in scris anularea sumei respective, am fost la un avocat care mi-a facut notificare specificand faptul ca este ilegal si ca asteptam raspuns oficial ,raspuns care nu a venit la nicio solicitare pe care am depus-o.Verbal mi-a spus ca nu va sterge acea suma si ca pune penalitati la ea.Inclusiv noul avocat al asociatiei mi-a a dat dreptate,dar presedintele nici ca intelege.Desi din punct de vedere legal se pare ca acea suma nu trebuie sa o platesc,practic ea figureaza ca restanta la intretinere cu penalitatile aferente.Ce trebuie sa fac in continuare?Avocatul imi spune sa dau asociatia in judecata,dar nu as vrea sa ma lungesc atat. Multumiri anticipate!
Regula este ca cheltuielile de judecata sa fie in sarcina celui care a pierdut procesul. In relatia dvs. cu asociatia de proprietari va trebui sa achitati cheltuielile efectuate, de fapt, de ceilalti proprietari...
Presedintele asociatiei a gresit daca nu a cerut ca acele cheltuieli de judecata, reprezentand comisionul avocatului, sa fie platite de parat, adica de dv.. Aceasta cerere trebuia facuta judecatorului si atunci acesta specifica, poate, in hotararea definitiva plata acestei sume. Cum ea nu este specificata, atunci dv. nu sunteti obligat sa o platiti.
De asemenea presedintele sau administratorul au procedat gresit ca v-au pus pe listele de cote acest comision de plata si vi l-au si penalizat pana acum. Probabil nu au stiut ca acest comision al avocatului intra in categoria cheltuielilor de judecata si ca ele vor fi recuperate numai si daca in hotararea judecatoreasca se stipuleaza acest lucru.
Pentru ca nu au procedat asa, legalmente, dv. nu sunteti tinut sa platiti aceste cheltuieli si le puteti pretinde inapoi fie in intelegere cu presedintele asociatiei, fie in instanta. Dar puteti sa renuntati la recuperarea acestei sume pentru ca, chiar daca ei - presedintele, membrii comitetului, avocatul asociatiei - nu au stiut (??!!??), nu au putut sau au omis sa-l ceara in instanta.....moralmente aceasta cheltuiala s-a facut din cauza dv., a restantelor dv. si a faptului ca nu v-ati platit restantele pana la inceperea procesului, iar ceilalti locatari ar fi siliti sa plateasca o cheltuiala care lor nu le foloseste cu nimic, nici macar cat le-ar folosi o cheltuiala cu un pix pentru administrator.....!.
In mod firesc asociatia trebuia sa solicite instantei sa va oblige si la plata cheltuielilor de judecata. Avand in vedere ca ati pierdut, aproape sigur instanta v-ar fi obligat sa achitati si aceste cheltuieli. Poate a fost o scapare a celui care a reprezentant asociatiei in instanta, care a omis sa solicite si aceste cheltuieli.
Pe de alta parte, logic asociatia a achitat aceasta suma pentru a se judeca cu dumneavoastra. Daca nu se ajungea in proces cu dv , nu se cheltuiau acesti bani. Cauza acestei cheltuieli sunteti dumneavoastra si nu vecinii.
Cine credeti ca ar trebui sa suporte cheltuielile ocazionate de acest proces? Care ar fi solutia propusa de dumneavoastra?
Daca, totusi vreti ca pentru aceasta suma sa existe o hotarare judecatoreasca, sugerati-i presedintelui asociatiei sa va dea in judecata numai pentru aceasta suma. Asociatia are sanse mari sa obtina o hotarare prin care veti fi obligat sa platiti aceste cheltuieli plus altele ocazionate de noul proces.
Eu cred ca asociatia nu a cerut in instanta plata acelor cheltuieli cu avocatul asociatiei pentru ca stia sigur ca instanta v-a respinge acest capat de cerere pe motivul ca avocatul angajat de asociatie poate avea mult mai multe atributiuni de serviciu in cadrul acelei asociatii nu numai sa inainteze in instanta dosarul restantierului.Ori prestatia avocatului angajat de asociatie trebuie sa fie platita de toti membrii acelei asociatii in functie de cota- indiviza ca orice alt angajat angajat in baza unui contract.
Avocatul asociatiei nu inseamna ca avocatul este un salariat al asociatiei, ci ca reprezinta asociatia intr-un proces pentru care prestatie cere un comision.
Cum s-ar zice, comisionul avocatului nu este un salariu..... ca sa-l plateasca locatarii pe cota-parte indiviza.
Plata avocat
manuaxx
Am avut o datorie de 4000 de lei la intretinere si am achitat complet suma inainte de primul termen al procesului.
Urmatoarea lunadupa achitarea datorii pe ... (vezi toată discuția)