avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... culpa comuna
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

culpa comuna

In ziua de 12 iulie , efectuand manevra de intoarcere a autoturismului , si mergand in marsarier langa trotoarul din stanga , am oprit sa merg apoi in fata . Atunci mi-au facu semn niste persoane sa nu plec , Am coborat si langa portiera din fata , in partea dinspre axul drumului era cazuta o persoana ( 84 de ani ) , Mentionez ca nu am vazu-o eu fiind intoarsa catre partea cu trotuarul . Am dus-o la spital si am anuntat accidentul .Batrana cazuse pe partea stanga si avea sandaua din stanga rupte fetele din ambele parti .
Daca as fi atins-o ar gfi trbuit sa fie din dreapta , catre stanga , si ea sa cada pe stanga .
Mentionez ca la internare nu prezenta nici un semn ca ar fi fost lovita ci numai piciorul stang rupt , masina mea nu a prezentat nici un fel de atingere , si la controlul ITP efectuat de politie a fost f bine.
Initial la spital batrana le-a spus politistilor ca era aproape de trotoar ,iar ei au scris cupla comuna .
Eu insa cred ca de fapt nu am atins-o de loc , si ca ea probabil s-a speriat , s-a impiedicat in sanda si a cazut .
Fiind cazuta langa portiera din fata eu ar fi trebuit sa trec cu rotil din spate peste picioarele ei .
Mentionez ca strada era goala . Batrana a fost operata , ma duc la ea la spital ,,,, ea e de treaba dar nepoatele ei spun ca este exclus sa se fi impiedicat .
Batrana nu a dat declaratie inca . iar nepoatele mi-au spus ca stam de vorba dupa aceea, cand vine ea din spital.
Ce ma sfatuiti sa fac ?
Ce suma credeti ca ar fi rezonabil sa-mi ceara ?

Va multumesc pt raspuns

Cel mai recent răspuns: amandeal , utilizator 14:39, 12 Decembrie 2008
mergeti pe ideea de culpa comuna si atunci nu aveti de ce sa platiti daune.
interesant este daca martorii au vazut cand ati atins-o. este posibil ca batrana sa se fi dezechilibrat ias iar dvs. atunci nu aveti nici o vina, deci nu aveti de ce sa-i platiti daune. incercati sa va ingrijiti de ea cat e in spital, dar asta nu inseamna ca sunteti vinovat de starea ei.

av. vasilescu
Din cele aratate nu cred ca este vorba de o culpa comuna. Se pare ca este o culpa exclusiva a pietonului. Pentru formarea unei pareri mai realiste n-ar strica sa postati o schita a accidentului

Ioan Ciobanu - expert tehnic auto
Functie de rezultatul cercetarilor efectuate la fata locului si, eventual , a unei expertize, politia se va pronunta asupra gradului de vinovatie care incumba fiecaruia.

Cat priveste cercetarea dvs. ea depinde si de nr. de zile de ingrijiri medicale necesare insanatosirii persoanei accidentate precum si a pretentiilor acesteia.
Financiar, daca aveti asigurare RCA, costurile vor fi suportate de respectiva societate.
Da , am RCA .
La expertiza tehnica auto ( ITP efectuuat de organele de politie, masina mea a fost in parametrii , nu a vut nici o problema )

Merg mereu la spital la batrana ,operatia ( a avut fractura de col femural ) a reusit , medicul ii spune ca ar trebui sa se miste , sa se dea jos la marginea patului , dar ea nu are putere . ... are 84 de ani .

Initial batrana a declarat politistilor ca era in traversare aproape de trotuar . de aceea au mers pe culpa comuna .
Dar daca la iesirea din spital , invatata de rude va declara ca era pe trotuar . Ce mi se poate intampla mie?

Plangerea penala este altceva decat aceasta declaratie ?

Ea poate obtine daune de la soc de asigurari si daca nu face plangere penala ?

Ce mi se intampla daca ea face plagere penala . ( mentionez ca eu nu i-am inapoiat sandaua rupta - care poate veni in spijinul afirmatiei ca s-a impiedicat ).

Sunt atat de speriata intrucat de cand am carnet de conducere ( de 20 de ani ) , o singura data am luat o amenda de circulatie , in rest nimic, si circul permanent cu autoturismul .

Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde .

amandeal a scris:

La expertiza tehnica auto ( ITP efectuuat de organele de politie, masina mea a fost in parametrii , nu a vut nici o problema )

Plangerea penala este altceva decat aceasta declaratie ?

Ce mi se intampla daca ea face plagere penala . ( mentionez ca eu nu i-am inapoiat sandaua rupta - care poate veni in spijinul afirmatiei ca s-a impiedicat ).

Este clar ca victima necesita mai mult de 10 zile de ingrijiri medicale. In acest caz urmarirea penala se pune in miscare numai la plngerea victimei. Exista posibilitatea rezolvarii pe cale amiabila a problemei (in limite rezonabile). In acest caz victima nu va depune plangere si urmarirea penala nu se pune in miscaare.
Ceea ce numiti Dvs. "expertiza tehnica auto" este de fapt verificarea starii tehnice a autoturismului dupa accident. In cadrul urmaririi penale, daca se pune in miscare, se va efectua, probabil, o expertiza tehnica auto de catre o persoana autorizata in acest sens. in cadrul acestei expertize se va stabili aspectele tehnice ale accidentului (modul de producere, posibilitatile de evitare, etc.). Despre drepturile ce le aveti in cazul efectuarii expertizei tehnice vom discuta la momentul potrivit.
In final va recomand rezolvarea problemei pe cale amiabila pentru a evita consumul de timp, nervi si bani.
ing. dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto

Alte discuții în legătură

Accident emilyB emilyB Buna ziua. In urma cu doua luni sotul meu a accidentat o persoana care s-a angajat in traversarea drumului fara sa se asigure. In zona nu exista treceri de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier soldat cu vatamare corporala OVIDIULUK20 OVIDIULUK20 Buna ziua. Am rugamintea sa ma ajutati. In data de 22.09.2009 am avut ghinionul de a fi implicat intr-un accident soldat cu vatamarea unui om, mai ... (vezi toată discuția)
Am accidentat un batran care circula pe partea carosabila crycry85 crycry85 Buna ziua, Acum o saptamana am facut un accident: am lovit un batran care se deplasa pe partea carosabila, la un metru jumatate de trotuar, pe o straduta ... (vezi toată discuția)