Inca o speta, de data aceasta din zona legii sus-mentionate, care demonstreaza faptul ca, in fata legii, o persoana fizica nu este egala in drepturi cu o persoana juridica !
In fapt, este vorba despre o persoana fizica care administreaza o afacere,nu de mare anvergura, dar este inregistrata in Registrul Comertului! In anul 2006 aceasta persoana primeste o somatie de plata de la CJAS Buzau,ca ar fi avut de plata catre emitent o suma de bani. A contestat somatia, i s-a respins contestatia de catre CJAS Buzau prin decizie si atunci a urmat procedura prevazuta de Legea nr,554/2004. Astfel, a promovat o actiune in contencios la Tribunalul Buzau, actiune ce a fost admisa in favoarea reclamantei, conform unei sentinte civile din data de l9 martie 2007, pronuntata de instanta mentionata.
La un an si ceva,mai exact in data de 5 iulie 2008 persoana fizica primeste o citatie de la Curtea de Apel Ploiesti prin care i se aduce la cunostinta faptul ca, CJAS Buzau a declarat recurs imptriva sentintei data de Tribunalul Buzau in sedinta publica din data de 19 martie 2007! Cum se poate aprecia aceasta situatie?:-/
Nu in mod deosebit, dar consider ca acest recurs este declarat tardiv de catre CJAS Buzau. Tribunalul Buzau s-a pronuntat in aceasta cauza in luna martie 2007! A trecut un an si trei luni...
Revin la speta cu privire la contenciosul administrativ si spun: s-a judecat in prima instanta la Tribunalul Buzau, solutia data in aceasta cauza fiind favorabila petentei( reclamantei). Sentinta comerciala s-a pronuntat in sedinta publica din 19 martie 2007, cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Sentinta s-a comunicat partilor in data de 3 si 4 iunie 2008! Oare, in contencios administrativ, actele de procedura sunt altele decat cele prevazute in Codul de procedura civila? Aceasta-i intrebarea! Oricum, in fata legii, a instantelor judecatoresti s-a statornicit o regula nescrisa: sa nu existe acea egalitate intre parti, adica persoana juridica trebuie sa fie cu o treapta mai sus decat persoana fizica chiar incalcandu-se un drept constitutional! Altfel, in acest recurs se poate invoca tardivitatea sau perimarea?
Dispozitiile Legii nr.554/2004 se completeaza cu prevederile Codului de procedura civila, in masura in care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de putere dintre autoritatile publice, pe de o parte, si persoanele vatamate in drepturile sau interesele lor legitime, pe de alta parte. Compatibilitatea aplicarii normelor de procedura civila se stabileste de instanta, cu prilejul solutionarii cauzei.
Termenul de recurs expira la data de 19 respectiv 20 iunie 2008. Intrucat, norma care reglementeaza exercitarea caii de atac a recursului este o norma imperativa, atunci tardivitatea se poate invoca in recurs.
Excepţia perimării este o excepţie de procedură pentru că este în legătură cu respectarea regulilor privind procedura de judecată; este o excepţie peremptorie, scopul admiterii acestei excepţii este stingerea procesului în faza în care se găseşte; este o excepţie absolută, fiind reglementată de norme cu caracter imperativ şi ca atare poate fi invocată din oficiu de către instanţă. Perimarea nu poate fi ridicată pentru prima dată în apel.