Buna ziua!
Trec prin urmatoarea situatie: In urma cu doi ani bunica mea a decedat, iar succesorii sai am ramas eu, fiica fiicei sale (mama mea decedand in urma cu 14 ani) si unchiul meu, adica fiul bunicii. In mod normal, cand nu exista testament, intr-un astfel de caz ce procent ar trebui sa-mi revina din proprietatile bunicii?
In scurt timp, am fost chemata de catre unchiul meu la notar sa recunosc un testament al bunicii mele, despre a carui existenta nu stiam nimic, in care il numea pe el mostenitor, dar totodata, mi-au spus sa semnez un document prin care eu renuntam la "partea mea", in favoarea unchiului meu. Contradictia logica e evidenta dar atunci nu mi-am dat seama si am semnat acele documente, unchiul meu promitandu-mi ca imi va reveni un sfert din mostenire atunci cand se vor vinde proprietatile. Tatal meu a fost si el chemat sa renunte la orice drepturi, in urma cu cateva luni, tot in favoarea unchiului.
Acum imi solicita sa fac la fel si cu ultima proprietate neimpartita, casa batraneasca a bunicii, motivand ca doreste sa o vanda iar actul de vanzare-cumparare se intocmeste mai usor atunci cand este un singur proprietar. Mai sustine ca actul se poate intocmi si in absenta mea daca sunt adusi niste martori care atesta ca el este fiul decedatei.
V-as ruga sa-mi spuneti daca e posibil sa vanda casa fara acordul sau prezenta mea, daca se mai poate face ceva in legatura cu actele semnate in trecut si cum as putea sa ma asigur ca imi va fi respectat dreptul la succesiune, mentionez ca eu n-as dori sa fie vanduta aceasta casa.
ceva nu leaga in algoritmul logicii in ce relatati. pe de o parte spuneti ca unchiul v-a chemat la notariat si ca ati semnat o declaratie de renuntare ( prin aceasta renuntare ati renuntat practic la orice bun supus mostenirii) si pe de alta parte unchiul are nevoie de acordul dvs pt a vinde casa, asta presupune ca inca sunteti mostenitoare si ca acea declaratie de renuntare pe care ati dat-o nu exista.nu poate vinde fara acordul dvs.poate promova insa actiune in instanta pt iesirea din indiviziune.