avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ajutor, la rectificarea salariilor
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ajutor, la rectificarea salariilor

buna ziua,
sunt la inceput de drum in contabilitate, si am o mica mare problema:-/. firma la care lucrez are 2 masini la taxi iar soferii, au avut salarii de 650 ron, am avut un control de la itm si ni s-a zis k din ianuarie salariul taximetristilor s-a modificat la 1050 ron de la 1 ian, si tb sa modific tot. eu nu am stiut (pana la control acest faptl) si am facut si depus declaratiile cu salarii de 650 ron. cu declaratiile rectificative ma descurc, problema mea este cum inregistrez in contabilitate statele de plata rectificate, din lunile ianuarie2008-mai 2008, atata timp cat eu in lunile respective am inregistrat statele de plata cu vechiul salar (650 ron).
Cel mai recent răspuns: Daniela Cristea , Consultant fiscal 15:51, 5 August 2008
Problema nu tine numai de declaratii! Cei de la ITM au avut decizie de modificare a salariului taximetristilor depusa de compartimentul ce se ocupa de personal in firma? S-a comunicat aceasta decizie si compartimentului financiar-contabil pt a fi dusa la indeplinire? Pentru ca daca trebuie sa revii la salarii din ianuarie 2008, asta inseamna recalculare salarii, recalculare impozit pe profit (se modifica valoarea totala a cheltuielilor) la lunile martie 2008, respectiv iunie 2008, declaratie rectificativa pt impozitul pe profit, si, nu in ultimul rand, drepturi salariale de dat salariatilor si plata contributiilor aferente pentru diferentele calculate, inclusiv dobanzile si penalitatile ce decurg din faptul ca se va reveni cu rectificativa pt fiecare luna in parte. In afara de faptul ca trebuiesc refacute balantele de la inceputul anului!
nu exista notiunea de modificare a salariilor taximestristilor dupa ureche: codul muncii si contractul colectiv de munca prevad ca pt anul 2008 (pana in oct) sal min brut pe tara = 500 ron. taximetristii ce studii au? ca acest 500 ron brut se multiplica in fct de studiile cerute de jobul respectiv. exemplu: daca am studii superioare si sunt incadrata pe functie care necesita studii superioare, sal minim este de 1000 ron brut / lunar. daca am studii superioare si sunt femeie de serviciu, atunci pot fi incadrata cu sal minim de 500 ron brut / lunar.
Cred ca ar trebui sa studiati Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura de Transporturi pe anii 2008 - 2010.;)
Salariul de bază minim brut la nivelul ramurii transporturi, valabil din data de 01 ianuarie 2008 şi
negociat pentru un program complet de lucru de 170 ore medie/lună, este de 700 lei, adica 4, 12 lei/oră, salariul fiind
stabilit fără alte sporuri, adaosuri ori indemnizaţii incluse în acesta.
Pentru un sofer taximetrist coeficientul de ierarhizare este de 1,5, ceea ce rezulta un salariu de 1050 lei.
imi cer scuze, am uitat ca salariile difera in functie de ramura industriala la care se incadreaza.
pt andreeaw. ai pus urmatoarea intrebare la un moment dat: daca am studii superioare si sunt femeie de serviciu, atunci pot fi incadrata cu sal minim de 500 ron brut / lunar? da, vei fi platita cu 500 de lei pe luna ca femeie de serviciu, chiar daca ai studii superioare, daca firma la care te-ai angajat nu are in organigrama si post care sa fie corespunzator studiilor tale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

ºofer pt. autocamion/masinã de mare tonaj Olteanu Loredana Olteanu Loredana Ajutoooooooooooooooooooor Care este salariul minim pt. şofer de autocamion, la o firmă particulară?(exclus vechimea în muncă) Se aplică ... (vezi toată discuția)
Salariu Vioreld Vioreld salutare. firma la care muncesc are un compartiment de constructii si amenajari, dar nu aceasta este activitatea principala (codul caen este altul, nu unul ... (vezi toată discuția)
Salar minim pe economie oana aniela oana aniela Va rog sa mi spuneti daca s a modificat salariul minim pe economie, Multumesc (vezi toată discuția)