avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament facut unui strain, neglijandu-se rudele
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament facut unui strain, neglijandu-se rudele

Situatia este simpla (cred), solutionarea, insa, nu stiu cat de simpla poate fi...
Exista persoana care face testamentul in deplinatatea facultatilor mintale, lasand mostenire toate bunurile mobile si imobile unei persoane X care o ingrijeste in mod deosebit! Nu exista niciun grad de rudenie intre cele doua persoane. Persoana care face testamentul are, ca rude, doar o verisoara care are doi copii. Nu doreste sa lase nimic mostenire rudelor ei.
Testamentul este facut la notariat, cu toate actele in regula.
Intrebarea este: poate fi atacat de rudele acesteie? (mentionez ca persoana care a facut testamentul nu ar
e copii si nici sot, nu are niciun fel de alte rude)
Sunt destul de ingrijorata si as avea nevoie disperata de un raspuns!...
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters98245 , utilizator 16:57, 4 Iunie 2011
numai rezervatarii ar putea ataca testamentul, rudele il ataca degeaba. omul face ce doreste cu bunurile luii, le lasa cui doreste
Va multumesc!
Inteleg ca daca eu sunt persoana X, nu am niciun motiv de ingrijorare in privinta rudelor si, din punct de vedere legal, nimeni nu poate ataca (cu succes) testamentul respectiv.
Cu recunostinta,
Cora Chiose
Avem si noi o situatie de genu in care bunicul vrea sa faca testament sa isi lase totul unei persoane inclusiv casa, si momentan nu stim cum sa procedam.........totul e trecut pe el, si ar mai fi de spus ca acum vreo 30 de ani el a fost internat intr-o clinica de boli mintale.....nu stim ce sa facem.....va rog un sfat
Intrebarea ar fi : daca facem rost de actele de acum 30 ani( acea internare) am putea trece bunurile pe tatal meu care este singurul lui copil, sau ar mai fi nevoie si de alte acte. Bunicul are 80 ani momentan.

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iunie 2011
ana1111, utilizator
Situatia dvs. @ana 1111 este diferita de cea a dnei. Cora Chiose.

In cazul dvs., tatal (descendent) este rezervatar. Daca bunicul lasa toata averea sa unei persoane, atunci, la moartea buniculul, tatal poate solicita reductiunea liberalitatii excesive prin care i se incalca rezerva succesoarala (de 1/2 din mostenire). Sau, altfel spus, bunicul ar putea sa lase doar 1/2 din averea sa, nu pe toata. Daca o lasa pe toata, atunci acest "Tot" se poate reduce la jumatate.

In cazul dnei Cora, verisoara (ruda de gradul IV) nu este rezervatar si nu i se incalca niciun drept la rezerva. Altfel spus, in acest caz pertsoana poata sa lase linistita toata averea sa cui vrea. Iar pe legatar (persoana care primeste prin testament) nu-l "doare capul" in privinta reductiunii.

In ambele situatii insa, se poate ataca testamentul (adica atat descendentul cat si varul primar pot sa atace testamentul) pentru lipsa de discernamant a testatorului (n-avea "toata tigla pe casa"). DAAR, asta trebuie sa fie si dovedita (adica de la a putea "comenta" pana la a si capata ceva e cale lunga si adesea infundata) Iar o internare de acum 30 ani nu-i o dovada a lipsei de discernamant a testatorului la MOMENTUL intocmirii testamentului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iunie 2011
romascanu, moderator
Mesaje reeditate
@ ana1111

Data post: Sambata, 4 Iunie 2011, 00:42
Subiect : testament sau donatie facuta de o persoana care acum 30 ani a fost internat intr-un spital de boli mentale

Avemi o situatie in care bunicul vrea sa faca testament sa isi lase totul unei persoane inclusiv casa, si momentan nu stim cum sa procedam.........totul e trecut pe el, si ar mai fi de spus ca acum vreo 30 de ani el a fost internat intr-o clinica de boli mintale.....nu stim ce sa facem.....va rog un sfat
Intrebarea ar fi : daca facem rost de actele de acum 30 ani( acea internare) am putea trece bunurile pe tatal meu care este singurul lui copil, sau ar mai fi nevoie si de alte acte. Bunicul are 80 ani momentan.

@ Gabrielle Monique
Data post: Sambata, 4 Iunie 2011, 02:23

Sunt persoane care au ajuns intr-un spital de boli mintale datorita unei anumite imprejurari. Acolo cauza - boala poate fi tratata, iar pacientul sa iasa ameliorat sau sanatos . Daca in acesti 30 de ani bunicul nu a mai avut probleme, nu cred ca puteti dovedi ca acesta nu mai este in deplinatatea facultatilor mintale. Aceasta este intentia Dvs. ? Punctele de suspensie acest lucru lasa sa se inteleaga,sau daca ma insel, imi cer scuze.
Cum sa treceti bunurile bunicului pe numele tatalui Dvs, cat timp acesta este in viata?
Poate bunicul are un motiv anume pentru care doreste sa treaca bunurile dansului pe numele unor straini. Nu va da de gandit acest lucru?

Alte discuții în legătură

Atacarea testamentului Corina1982 Corina1982 Buna ziua! In familia mea a murit recent o verisoara. Aceasta si-a petrecut ultimele saptamani de viata la azil, iar sora mea a facut-o sa ii lase prin ... (vezi toată discuția)
Testament autentic Anca_chi Anca_chi Buna ziua. Bunica mea din partea tatalui care ne a crescut pe mine si pe fratele meu de la 7 ani de cand parintii au divortat vrea sa ne lase o parte din avere ... (vezi toată discuția)
Testament notar CountPorcula1987 CountPorcula1987 Buna ziua. Mama mea a facut un testament prin care in cazul mortii ei imi lasa tot ce are mie (nu vrea sa ii lase nimic tatalui meu). Momentan ea are pe numele ... (vezi toată discuția)