avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacarea testamentului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacarea testamentului

Buna ziua! In familia mea a murit recent o verisoara. Aceasta si-a petrecut ultimele saptamani de viata la azil, iar sora mea a facut-o sa ii lase prin testament toate bunurile pe care le detinea (bani, diverse terenuri). In schimb i-a promis ca se va ocupa de ea, o va inmormanta si ii va face pomenile. Sora mea a mers cu doi martori la azil cu o saptamana inainte ca verisoara noastra se se stinga si cu singura notara din oras pe care a gasit-o disponibila sa se ocupe de procedura si sa incheie testamentul. Sora mea a precizat ca ea este singura mostenitoare. Verisoara care si-a lasat averea prin testament surorii mele avea doi frati: o sora care a murit anterior ei si un frate care este in viata si traieste la acelasi azil mentionat mai devreme.
Varul de la azil are un apartament si mosteniri de la parinti (terenuri). Acum eu si sora mea suntem singurele rude in viata. Nu isi administreaza singur bunurile, ci prin intermediul unui tutore, deoarece s-au scos acte prin care a reiesit ca nu este in deplinatatea facultatilor mintale (desi gandeste limpede).
Intrebarile mele sunt urmatoarele: avea dreptul sora mea sa mentioneze ca este singura mostenitoare a defunctei pentru ca a ajutat-o cu diverse lucruri in ultimii doi ani, aceasta fiind bolnava si neputincioasa? Stiind-o pe moarte, a fost moral si legal ca sora mea sa foloseasca doi martori care nu puteau sa declare cu mana pe inima ca verisoara noastra era in deplinatatea facultatilor mintale? Unul dintre martori a vazut-o la momentul respectiv pentru prima data in viata (este o cunostinta veche de-a surorii mele), iar celalat martor este directoarea azilului.
De asemenea, vreau sa stiu daca este legal ce a facut notarita, vazand starea de sanatate subreda a femeii. Mentionez ca la o zi dupa testament, verisoara noastra nu a mai fost capabila nici sa vorbeasca si aproape ca a luat-o razna. Nu am cum sa demonstrez, dar sora mea asa i-a spus mamei noastre.
Notarita i-a promis sorei mele ca o va ajuta sa afle la ce banci sunt banii defunctei ca sa faca succesiune pt ei. De asemenea, sora mea are cheile de la casa varului care traieste la azil si i-a luat din locuinta toti banii pe care i-a gasit si toate lucrurile de valoare, cei doi frati traind in aceeasi locuinta inainte sa mearga la azil. Este firesc si moral tot ce face? Eu ce drepturi am asupra bunurilor ramase de la prima sora care a murit si de la fratele lor in caz ca acesta se stinge din viata?
Cei trei frati nu au avut copii, iar prima dintre surori care a murit a avut ca urmasi doar doi nepoti din partea sotului. In rest, eu cu sora mea eram cele mai apropiate rude ale celor trei veri ai nostri. Vreau sa stiu cum ar trebui sa procedez din punct de vedere legal cu succesiunea. Sora mea considera ca ea este singura care are dreptul sa deschida succesiune pentru banii din banci si pentru toate celelalte bunuri ramase de la verisoarele care au murit, desi prima dintre ele nu i-a lasat nicio mostenire scrisa. Sora mea a incasat deja 700 milioane lei vechi de la defuncta si vrea absolut sa obtine si restul averii lasate in urma ei.
Desi problema este complexa si intortocheata, sper ca nu v-am plictisit si ca ma veti indruma in vreo directie. Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Martie 2017
Corina1982, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corina1982 , utilizator 22:33, 21 Martie 2017
1. Nu este in regula faptul ca sora dvs a declarat ca este singura mostenitoare, dar asta nu inseamna ca testamentul nu este valabil. O persoana poate lasa averea oricui doreste, iar verii primari nu sunt mostenitori rezervatari, ca sa solicite reductiunea testamentului.
2. Scopul prezentei martorilor este sa ateste faptul ca aceea a fost vointa reala a persoanei, la momentul incheierii testamentului. Nu are nici o importanta relatiile cu testatorul, de cat timp se cunosc. Poate veni si o persoana de pe strada, care sa fie prezenta la intocmirea testamentului.
3. Dvs va ramane sarcina de a dovedi ca verisoara nu avea discernamant la acel moment sau ca i-a fost viciat consimtamantul.
4. Nepotii de la sot/sotie nu au nici o legatura. Sunt rude prin alianta si atat.
5. Varul nu poate face testament, date fiind problemele de sanatate mintala. Deci in lipsa altor rude, veti mosteni dvs, verii primari.
Multumesc mult pentru lamuriri.
Cazul dvs. poate sa fie foarte complicat.
Trebuie luat totul pas cu pas si analizat atent.

Notarii nu fac acte daca persoana nu are discernamant.
Aveti acte medicale care atesta o lipsa de discernamant a testatorului?
Din pacate nu am acte doveditoare. Stiu doar ca la o zi dupa ce a semnat testamentul, verisoara noastra nu mai era in stare sa vorbeasca sau sa scrie, iar dupa cateva zile a murit. Omul acela (fratele ei) este in azil deprimat si sora mea profita de starea lui, iar acum vrea sa devina tutore pentru el. Nu mi s-a parut in regula nici ca sora mea a cotrobait prin casa acelor oameni si a luat toti banii si bijuteriile pe care le-a gasit acolo, iar acum vrea sa ia toate bunurile celeilalte surori decedate anterior, pe motiv ca ea are testamentul. Considera ca daca moare si el, iar eu am pretentii la bunurile lui in calitate de mostenitoare ca trebuie sa ii dau o parte din banii pe care ii va cheltui pentru el cat timp sta la azil. Acesta are pensie de 1800 lei, iar pe luna trebuie platit la azil 2600 lei. Are de unde plati singura pentru ca a luat de la ei 700 milioane lei vechi, bani de care isi imagineaza ca eu nu stiu. Acum umbla dupa niste terenuri care erau trecute pe toti fratii. Stiu ca unul este la Umbraresti, iar prima sora decedata a celor doi are o casa la Busteni + un teren de 700 metri pe care le vrea ea exclusiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu veri primari andreimihai99 andreimihai99 Caut un consultant care sa ma ajute intr-o problema personala si am citit profilul dumneavoastră de consultant publicat in websiteul Avocatnet.ro. Buna ... (vezi toată discuția)
Succesiune după matusa+unchi+verișoara (toti decedati) , drept succesoral Marialascap Marialascap Bună ziua, Am o situație și încerc sa o înțeleg. Nu cunosc partea legala, așadar fiți blânzi cu mine. Încerc sa explic clar. 3 frați- ... (vezi toată discuția)