Buna ziua! In familia mea a murit recent o verisoara. Aceasta si-a petrecut ultimele saptamani de viata la azil, iar sora mea a facut-o sa ii lase prin testament toate bunurile pe care le detinea (bani, diverse terenuri). In schimb i-a promis ca se va ocupa de ea, o va inmormanta si ii va face pomenile. Sora mea a mers cu doi martori la azil cu o saptamana inainte ca verisoara noastra se se stinga si cu singura notara din oras pe care a gasit-o disponibila sa se ocupe de procedura si sa incheie testamentul. Sora mea a precizat ca ea este singura mostenitoare. Verisoara care si-a lasat averea prin testament surorii mele avea doi frati: o sora care a murit anterior ei si un frate care este in viata si traieste la acelasi azil mentionat mai devreme.
Varul de la azil are un apartament si mosteniri de la parinti (terenuri). Acum eu si sora mea suntem singurele rude in viata. Nu isi administreaza singur bunurile, ci prin intermediul unui tutore, deoarece s-au scos acte prin care a reiesit ca nu este in deplinatatea facultatilor mintale (desi gandeste limpede).
Intrebarile mele sunt urmatoarele: avea dreptul sora mea sa mentioneze ca este singura mostenitoare a defunctei pentru ca a ajutat-o cu diverse lucruri in ultimii doi ani, aceasta fiind bolnava si neputincioasa? Stiind-o pe moarte, a fost moral si legal ca sora mea sa foloseasca doi martori care nu puteau sa declare cu mana pe inima ca verisoara noastra era in deplinatatea facultatilor mintale? Unul dintre martori a vazut-o la momentul respectiv pentru prima data in viata (este o cunostinta veche de-a surorii mele), iar celalat martor este directoarea azilului.
De asemenea, vreau sa stiu daca este legal ce a facut notarita, vazand starea de sanatate subreda a femeii. Mentionez ca la o zi dupa testament, verisoara noastra nu a mai fost capabila nici sa vorbeasca si aproape ca a luat-o razna. Nu am cum sa demonstrez, dar sora mea asa i-a spus mamei noastre.
Notarita i-a promis sorei mele ca o va ajuta sa afle la ce banci sunt banii defunctei ca sa faca succesiune pt ei. De asemenea, sora mea are cheile de la casa varului care traieste la azil si i-a luat din locuinta toti banii pe care i-a gasit si toate lucrurile de valoare, cei doi frati traind in aceeasi locuinta inainte sa mearga la azil. Este firesc si moral tot ce face? Eu ce drepturi am asupra bunurilor ramase de la prima sora care a murit si de la fratele lor in caz ca acesta se stinge din viata?
Cei trei frati nu au avut copii, iar prima dintre surori care a murit a avut ca urmasi doar doi nepoti din partea sotului. In rest, eu cu sora mea eram cele mai apropiate rude ale celor trei veri ai nostri. Vreau sa stiu cum ar trebui sa procedez din punct de vedere legal cu succesiunea. Sora mea considera ca ea este singura care are dreptul sa deschida succesiune pentru banii din banci si pentru toate celelalte bunuri ramase de la verisoarele care au murit, desi prima dintre ele nu i-a lasat nicio mostenire scrisa. Sora mea a incasat deja 700 milioane lei vechi de la defuncta si vrea absolut sa obtine si restul averii lasate in urma ei.
Desi problema este complexa si intortocheata, sper ca nu v-am plictisit si ca ma veti indruma in vreo directie. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns:
Corina1982 , utilizator
22:33, 21 Martie 2017